Kimlik Fotoğrafı Nasıl Değiştirilir? Nüfus Cüzdanı Fotoğrafı Değiştirme Ücreti Ve Randevusu

Güncelleme Tarihi:

Kimlik Fotoğrafı Nasıl Değiştirilir Nüfus Cüzdanı Fotoğrafı Değiştirme Ücreti Ve Randevusu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2022 20:00

Yeni kimlik kartları adına siyah ve beyaz biometrik olan fotoğraflar kullanılmaktadır. Pek çok vatandaş almış oldukları yeni kimlik kartlarına uygulanan fotoğrafı beğenmediklerinden ötürü değiştirmeyi istemektedirler. Yeni kimlik kartlarında fotoğrafları beğenmeyen kişiler, kimlik kartındaki fotoğrafı değiştirmek adına araştırma yapmaktadırlar. Kimlik kartındaki fotoğrafı değiştirmeyi isteyen kişilerin, kimlik kartındaki fotoğrafını değiştirmek adına değişik sebepleri vardır. Peki, kimlik fotoğrafı nasıl değiştirilir? Nüfus cüzdanı fotoğrafı değiştirme ücreti ve randevusu nasıl alınır detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 Kimlik kartı; vesikalık fotoğrafın bulunduğu, hangi aile kütüğünde olduğunu, Türk vatandaşı olduğunu, kimlik doğrulama veya sorgulama işlemlerinin gerçekleştirilmesinin sağlanması adına gerekli olan ve kişiye özgü olan karttır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye çapında yeni çipli kart dönemi başlamıştır. Eski kimlik kartları değiştirilerek, yeni kimlik kartına geçişler başlamıştır. Bu şekilde kimlik sorgulama işlemleri daha basit yapılacağından yurtdışına geçerli olacak kimlik kartına sahip olunmaktadır.

Kimlik Fotoğrafı Nasıl Değiştirilir?

Kimlik kartı; her Türk insanına verilen, bireye has resmi kimlik bilgisidir. Bununla beraber kanunda herkesin sahip olması gereken bu kartların, yurtdışında da geçerli olması adına ve sorgulama işlemlerinin daha basit olması adına çipli hale gelmiştir. Bundan ötürü eski tip nüfus cüzdanını kullanan kişilerin 2023 senesine dek kimliklerini yenilemesi önemlidir. Yeni kimlik çıkaran kişilerin, fotoğraflarını değiştirmeyi istemeleri halinde yeniden randevu almaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra İçişleri Bakanlığı; yaptığı açıklamayla eski tip nüfus cüzdanlarının, 2023 senesine dek yenilenmesi gerektiğini duyurdu.

Kimlik yenileme işlemleri; Nüfus Müdürlüklerinden yapılmaktadır. Fakat yoğunluktan ötürü Nüfus Müdürlüklerine gitmeden önce randevu alınması gerekmektedir. Randevu işlemleri İnternet ya da telefon üzerinden yapılmaktadır. Eski tip kimlik kartını değiştiren kişilerin, otomatik şekilde kimlik fotoğrafı da değişmektedir. Bununla beraber biometrik fotoğrafa gereksinim duyulmaktadır.

Nüfus Cüzdanı Fotoğrafı Değiştirme Ücreti ve Randevusu

Nüfus cüzdanı fotoğrafı değiştirmek adına randevu koşulu bulunmaktadır. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün resmi sitesi olarak bilinen https://randevu.nvi.gov.tr/ adresi ile bağlı olunan kuruluş adına randevu alınması oldukça kolaydır. Bununla birlikte İnternet üzerinden randevu almayı istemeyen kişiler adına telefon alternatifi de bulunmaktadır.

Telefonla 199 numarasını arayıp, randevu oluşturmak mümkün olmaktadır. Kimlik fotoğrafını değiştirmek adına bazı belgelerin, Nüfus Müdürlüğüne giderken götürülmesi gereklidir. Bu belgelerin, randevu saatinden önce tamamlanması ve randevu saatinde götürülmesi gereklidir. Aksi durumda işlemler gerçekleştirilmemektedir. Yeni nüfus cüzdanı adına gerekli olan belgeler;

- Aile cüzdanı, kimlik kartı ya da nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport,
- Bir tane biyometrik fotoğraf.

Bunların yanı sıra kimlik yenileme ücretinin, randevu öncesinde yatırılması önemlidir. Aksi durumda kimlik fotoğrafı değiştirmek ya da kimlik yenileme işlemi yapılmamaktadır. Kimlik yenileme işlemi ücretleri 2022 senesinde aşağıdaki gibi olacaktır;

- T.C kimlik kartı kayıp bedeli; 75 Lira,
- Doğum sebebi ile düzenlenen T.C kimlik kartı; 37.50 Lira,
- Değiştirme sebebi ile düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı; 37.50 Lira şeklindedir.

Kimlik yenilemek adına ücret beş ayrı şekilde yatırılmaktadır. Bunlar ise aşağıdaki gibidir;

- PTT Şubeleri ile,
- Gelir İdaresi Başkanlığına ait olan İnternet sayfasından,
- Gelir İdaresi Başkanlığına ait olan https://ivd.gib.gov.tr/ İnternet sitesi ile sanal pos uygulaması ile banka kartı ya da kredi kartı aracılığı ile,
- Vergi Dairesi Müdürlükleri aracılığıyla,
- https://randevu.nvi.gov.tr/ ve https://alo199.nvi.gov.tr/ İnternet adreslerinde belirtilmiş olan anlaşmalı bankalar üzerinden para yatırımı yapılmalıdır. Bu şekilde kimlik kartı ücretlerini en doğru şekilde yatırmak mümkündür. Kimlik kartı ücretinin yatırılmaması durumunda işlemler gerçekleştirilmemektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!