Kimlik Değiştirme Randevusu Nasıl Alınır? Nüfus Cüzdanı Değiştirme Ücreti, Süresi, Son Tarih Ve Gerekli Belgeler

Güncelleme Tarihi:

Kimlik Değiştirme Randevusu Nasıl Alınır Nüfus Cüzdanı Değiştirme Ücreti, Süresi, Son Tarih Ve Gerekli Belgeler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2022 19:59

Her Türk vatandaşında bulunan kişiye özgü belge kimlik belgesidir. Kanunen bu belge herkeste bulunmak zorundadır. Günümüzde yurtdışında da geçerli olabilmesi nedeniyle bu belgeler çipli hale gelmiştir. Bu sebeple vatandaşlar eski kimlik belgelerini değiştirmeye başlamıştır. Peki, kimlik değiştirme randevusu nasıl alınır? Nüfus cüzdanı değiştirme ücreti, süresi, son tarih ve gerekli belgeleri sizler için derledik.

Haberin Devamı

Kimlik kartlarını yenilemek isteyen kişiler bu anlamda pek çok araştırma yapmaktadır. Çünkü kimlik belgelerinin yenilenmesi için gerekli bazı evraklar bulunmaktadır. Ayrıca randevu işlemleri de vatandaşların yapması gereken noktalardan birisidir.

Kimlik Değiştirme Randevusu Nasıl Alınır?

Kimliklerin değişmesi ile birlikte günümüzde pek çok vatandaş kimlik yenileme işlemleri hakkında bilgi araştırmaktadır. Özellikle kimlik yenileme işlemlerinde yapılması gereken en önemli nokta randevu alınmasıdır. Randevularını alan kişiler gereken evraklar ile birlikte kimliklerini değiştirebilmektedir.

Yeni kimlik almak isteyen kişiler için randevu alınması şarttır. Randevular Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün resmi sitesi olan https://randevu.nvi.gov.tr/ adresinden yapılmaktadır. İnternet üzerinden randevu almak isteyen kişiler bu site içerisindeki kurum üzerinden randevu alabilmektedir. Bununla birlikte internet kullanmayan veya internet üzerinden randevu almak istemeyen kişiler telefon üzerinden de randevu alabilmektedir. Alo 199 numarası ile vatandaşlar randevu oluşturmaktadır.

Nüfus Cüzdanı Değiştirme Ücreti

Nüfus cüzdanı değiştirme ve yenileme işlemlerinde vatandaşlar belirli bir ücret ödemektedir. Bu ücretin randevuya gidilmeden önce yatırılması gerekir. Kimlik yenileme ücretleri şu şekildedir:

- Doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı: 37,50 TL
- Değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı: 37,50 TL
- Nüfus cüzdanı kayıp bedeli: 37,50 TL
- Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Kayıp Bedeli: 75,00 TL

Nüfus Cüzdanı Değiştirme Süresi

Nüfus cüzdanı değiştirme işlemlerinde vatandaşlar ilk olarak ödeme işlemlerini yapmaktadır. Ödeme işlemlerinden sonra gereken evraklar ile birlikte kimlik yenileme veya değiştirme işlemleri yapılabilir. Fakat bu anlamda vatandaşların en merak ettiği konulardan birisi de kimlik değiştirme süresidir.

Kimlik kartının geçerlilik süresi 10 yıl olmaktadır. Sürenin bitimini izleyen tarihten itibaren kimlik yenilenmektedir. Kimlik kartlarının geçerlilik tarihi ise üzerinde yazılı olarak bulunmaktadır. Kimlik yenileme işlemleri ise 2023 yılına kadar devam edecektir.

Nüfus Cüzdanı Değiştirme Son Tarih

Nüfus cüzdanlarının son tarihleri bulunmaktadır. Kullanım süresi 10 yıl olan kimlikler sürenin dolması ile birlikte yenilenmesi gerekmektedir. Bu nedenle kimliklerin geçerlilik süresi oldukça önemlidir. Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartlarının son tarihleri kimliklerin üzerinde yer almaktadır. Bu tarihe kadar kimlikler kullanılabilmektedir. Yeni kimlik değiştirme son tarih ise tam olarak belirtilmese de 2023 tarihine kadar devam edeceği belirtilmektedir.

Nüfus Cüzdanı Değiştirme Gerekli Belgeler

Nüfus cüzdanı değiştirme işlemlerinde gereken ilk işlemlerden birisi para yatırma işlemidir. Vatandaşlar belirtilen ücretleri öncelikler bazı yerlere yatırmaları gerekmektedir. Paranın yatırılabileceği yerler şunlardır:

- Vergi Dairesi Müdürlükleri
- Genel İdaresi Başkanlığına ait olan https://ivd.gib.gov.tr/ adresi üzerinden sanal pos uygulaması ile kredi kartı veya bankla kartları
- Gelir İdaresi Başkanlığına ait olan web sayfası
- https://alo199.nvi.gov.tr/ ve https://randevu.nvi.gov.tr/ adreslerinde belirtilen bankalar
- PTT şubelerine para yatırılmaktadır.

Paranın yatırılmasının ardından randevu tarihinde Nüfus müdürlüğüne gidilmektedir. Kimlik yenilemek için gerekli evraklarında vatandaşların yanında bulunması gerekmektedir. Bu evrakların randevu saatinden önce tamamlanması ve randevu saatinde Nüfus Müdürlüklerine götürülmesi gerekmektedir. Bu işlemlerinin yapılmaması halinde kimlik değiştirme ve yenileme işlemleri yapılmamaktadır. Nüfus Cüzdanı değiştirme işlemleri için gerekli belgeler şunlardır:

- Nüfus cüzdanı/ kimlik kartı, aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi
- Bir adet biyometrik resim

Bu evraklar ile randevu saatinde Nüfus Müdürlüklerine gidilmelidir. Başvuru işlemlerinin ardından yeni kimlik kartları belirtilen adreslere ve kişiye PTT aracılığı iler teslim edilmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!