Kapsamlı bir inceleme: Jurassic World Evolution

Güncelleme Tarihi:

Kapsamlı bir inceleme: Jurassic World Evolution
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2018 14:35

Frontier Developments tarafından geliştirilen Jurassic World Evolution ile dinozorların hüküm sürdüğü bir parkın müdürü olmak ister misiniz? O zaman bu oyun tam size göre!

Haberin Devamı

Yıl 1993, Antalya Kaleiçi Oscar sinemasının önündeyim. Mekan benim hatırladığım en kalabalık günlerinden birisini yaşıyor. Sebep? Jurassic Park. Girişte, dönemin efsanelerinden Dinozorlar dergisinin de verdiği T-Rex isimli arkadaşın ufak, ışıkta parlayan fosforlu bir maketi satılıyor. Hemen bir adet alıyorum. Akabinde sinemaya giriyoruz. O zamana kadar böyle film görmemişim ve filmden çıktığımda aklımda muazzam bir hikaye, sıra dışı bir kurgu ve sonsuz bir hayranlık hissi kalıyor. Sanıyorum bu filmi çıktığı gün sinemada izleyen birçok kişide benzeri anılan canlanacaktır. Film 1993 yılında Steven Spielberg tarafından beyaz perdeye muazzam bir şekilde aktarılmış olsa da aslında Michael Crichtom tarafından yazılan aynı isimli kitabın bir uyarlamasıydı. İşin ilginç tarafıysa bu kitabın henüz tamamlanmadan Universal Studios tarafından haklarının satın alınmasıdır. Akabinde dört adet daha kitabı çıkan serinin, ilk filmi takip eden dört filmi daha yayınlanmıştır. 

Haberin Devamı

Pek tabii kısa sürede fenomen olmayı başaran bu isim için, birçok farklı oyun da üretildi. Erken dönem üretilen oyunlar genelde filmin temasına sadık kalırken, aksiyonu daha yüksekte yaşatan bir iki oyun da kendisini gösterdi. Nitekim sırada Jurassic World Evolution var ve bizi tam da izleyicinin konumlandığı noktaya, fakat sadece oturup izlemekten çok daha fazlasını yapabileceği bir yere getiriyor. 

Biraz dinozor, biraz da iş

Jurassic World Evolution ilk duyurulduğu aynı anda PC, PS 4 ve Xbox One platformlarına çıkacak şeklinde anons edildi ve yapımcı firma sözünde duracak gibi duruyor. Oyunumuz tam anlamıyla bir iş geliştirme simülasyonu. Yani elimizin altındaki kaynaklarla yeni yerler yapıp, tesislerimizi gezen turistler üzerinden para kazanmayı hedefliyoruz. Her ne kadar iş modeli olarak basit gözükse de turistlere sunacağımız ürünler biraz tehlikeli diyebiliriz. Tesislerimizi kuracağımız yer, Jurassic World isimli filmi izleyenlerin çok iyi bileceği "Isla Nublar" ve buraya bağlı beş farklı adadan oluşacak. Oyunun geneline yıldızlarla derecelendirilmiş bir kalite sistemi hükmedecek ve bizlerin de nihai amacı, beş yıldızlı bir tesis kurmak olacak. 

Haberin Devamı

Tesislerimizi kurarken birçok farklı bina ve pek tabii yırtıcı dinozorlarla insanları ayrı tutacak çit, duvar gibi engeller üretebileceğiz. Bir yandan herkesin seveceği ve güvende olacağı bir Dinozoe parkı yaratırken,bir yandan da oyunda bulunan üç önemli karakterden bazı direktifler alacağız. Bu arkadaşlar eğlence, güvenlik ve bilim başlıklarında çalışıyoruz olacak ve düzenli olarak bazı görevler verecek ki bu da oyunun kendi içerisindeki görev sistemini oluşturacak. "Contract" olarak isimlendirileceği belirtilen bu görevler sayesinde, oyunun tek düze bir tycoon modelinden ziyade daha interaktif bir yapı sunması sağlanacak. Yine de üreteceğimiz parkın ne derece bu arkadaşların istekleri yönünde, ne derece özgür irademize kalacağı hakkında şimdilik bir şey söylemek zor. Fakat sadece görevler üzerinden giden bir tek kişilik senaryo ve de harici bir "custom map" modeli oyun modu alması kuvvetle muhtemel. Bu üç arkadaşın sunduğu görevleri esas önemli kılansa toplamda ulaşmaya çalıştığımız beş yıldız için bolca katkı sunmaları. Daha doğrusu her birisinin kendi rating sistemi söz konusu ve bu arkadaşları ne kadar mutlu edersek, beş yıldıza ulaşmamız da o kadar kolay olacak. Farklı karakteristik yapılara sahip olan adalara ulaşmak için de bu rating sistemi kullanılacak gibi gözüküyor. 

Haberin Devamı

Kapsamlı bir inceleme: Jurassic World Evolution

Dinozor rüyası

Yapımcı firmadan gelen açıklamalara göre orijinal oyunla birlikte toplamda 40 farklı dinozor cinsi bizlere merhaba diyecek. Bu da demek oluyor ki şimdiden potansiyel DLC'lere hazır olmalıyız. Peki, bu dinozorlar Red Alert'te olduğu gibi kışlada mı üretilecek? Öyle görünüyor ki dinozor üretmek için farklı binalara ihtiyaç duyacağız. Bu binaların en başında da Expedition Center isimli yer gelecek. Bu bina sayesinde içerisinde bulduğunuz ada kompleksinin dört bir yanına arkeolog gönderebileceğiz. Göreve giden arkeologlar da farklı kazı çalışmalarında buldukları fosillerden elde ettikleri DNA'ları merkeze geri getirecekler. Bu DNA'lar üzerinde yapılan çalışmalar aracılığı ile de yeni dinozor türleri, farklı upgrade'ler ve yaşam sürelerini uzatma gibi istatistikleri arttıran, bir nevi bonuslar elde edeceğiz. 

Haberin Devamı

Belirli bir miktarda DNA'ya ulaştığımız taktirde ise Hammond Research Center isimli binada farklı türlerde dinozorlar üretme imkanımız olacak. Bu yöntemle üretilen dinozorların tüm istatistikleri, karıştırılan DNA'lardan yola çıkarak oluşacak. Anlayacağınız bir anda her yana öfke saçan bir dinozor yaratmak işten bile değil! Anlaşılan o ki kendimize ait, farklı şekillerde ve özelliklerde dinozorlarımız olacak ama günün sonunda ne kadar farklı olabileceklerini sanıyorum oyun piyasaya çıktığında göreceğiz. 

İki dünya arasında

Yeterince dinozor  ürettikten sonra parkımız yavaş yavaş ilgi odağı olacak ama misafirlerin rahatlarını sağlamak için dinozor arkadaşlarımızın yaşadığı alanı çitlerle çerçevelememiz gerekecek. B noktada hayli stratejik davranmamız gerecek gibi gözüküyor. Yani agresif dinozorları nereye koyacağımız ya da otobur, kendi halindeki devleri nereye yerleştireceğimiz büyük önem arz edecek. Yapılan açıklamalara göre haritanın tüm kontrolü bizim elimizde olacak. Bu da demek oluyor ki dilediğimiz noktaya ağaç ve akarsu gibi doğal kaynakları koyabileceğimiz gibi, dilediğimiz yerde bir bina için boşluk yaratıp o bölgeye istediğimiz yapıyı kondurabileceğiz.

Haberin Devamı

Kapsamlı bir inceleme: Jurassic World Evolution

Yayınlanan videolarda bu silip düzenleme işleri anlık hareketlenmiş gibi gözüküyor olsa da oyun piyasaya çıktığında nasıl mekanik işleyecek, şimdilik bir şey söylemek mümkün değil. Agresif olan dinozor arkadaşların da öyle herhangi bir çit ya da türevi engelin arkasında öyle durmayacağının şimdiden garantisi verilmiş bulunuyor. Bazı dinozorlar, diğer arkadaşlarının korktuğu elektrikli tellere ya da beton duvarlara kafa göz girişebilecek. Dinozorlar içim farklı bir yapay zeka modülü geliştiren tasarımcılara göreyse, her dinozorun kendine ve de türüne ait bir karakteristiği var. Bu karakteristik özellik sadece onu çevreleyen engellere karşı da değil, her dinozorun çevresindeki gelişmelere karşı tutunduğu bir tavır olacak. Yani bir T-Rex sadece sağda solda engellere ya da karşısına çıkan insanlara değil, diğer dinozor türlerine de saldıracak. Sanıyorum bu arkadaş açken civarda olmamakta fayda var. Bu arada dinozorların açlığı tokluğu konusunda hiçbir açıklama yapılmadı. Benim esas merak ettiğim konulardan birisi bu. Yapay zekanın kendi arasında nasıl bir mücadeleye gireceği de merak konusu. Hani öyle devlerin savaşı olacaksa, ben varım! Hali hazırda olan potansiyel "kafesten kaçma" durumlarının haricinde, bir de anlık hava olayları ile tüm oyun alt üst olabilecek. 

Bir anda gelen fırtına ile tüm enerji kaynaklarımızı kaybetme ihtimali söz konusu. İşte tüm bu kaotik ortamı gezmeye gelen insanlar için de parkımızı hem güvenli, hem de albenili hale getirmemiz gerekiyor. Konu güvenlik olduğu zaman devreye ACU CEnter ve Ranger Station isimli binaların gireceği belirtiliyor. Bu binalar sayesinde bir şekilde sorun yaratan ya da bulunduğu bölgeden kaçan dinozorlar uyuşturucu iğne ile avlanıp bölgelerine geri taşınacaklar. Bu noktada ilgi çekici bir açıklama söz konusu. Şöyle ki oyuncu olarak bakım görevini yapan NPC'leri birinci şahıs kamerasından deneyim edebileceğiz. Tüm bu olası olaylara karşı acil durum sığınıkları ve fırtına uyarıcısı gibi binalar inşa edebileceğiz. Tıpkı dinozorlar gibi, bu binaları da zamanla daha güçlü hale getirecek upgrade'ler yapabileceğiz. 

Kapsamlı bir inceleme: Jurassic World Evolution

Parkımızı olduğundan daha da albenili hale getirmek içinse yapabileceğimiz bazı eklemeler söz konusu. Bunlardan ilki klasik filmlerden de hatırlayacağınız "Gyrosphere" isimli cihazken bir diğeri de Jurassic World'de gördüğümüz "Monorail" isimli tren olacak. Bu ve benzeri birçok farklı cihazın oyuna ekleneceğine şüphe yok. Hatta işin Tycoon kısmını biraz daha güçlendirmek için daha farklı binalar da oyuna eklenebilir. Bir diğer dikkat çekme işlemi de oyuncuların bizzat kullanabileceği "Photo Mode" olacak. Bu mod sayesinde dinozorların farklı fotoğraflarını çekip hem parkın bilinirliğini artırabilecek hem de gelen turistlere bu fotoğrafları satarak para kazanabileceğiz. Paranın değerini de hafifçe almamak lazım zira parkımız geliştikçe giderlerimiz ve de özellikle dinozorların bakım ücreti büyük oranda artacak. Bu sebepten ekonomi konusunda doğru hareketler yapmamız gerekecek. 

Aman kaçmasın

Anlayacağınız üzere Jurassic World Evolution kendisine ait bir dinozor parkı kurmak isteyen herkese hitap edecek bir yapım olacak ama gerçekte kaç kişi kendisine ait bir dinozor parkı olmasını ister? İşte esas sorulması gereken soru bu. Benim için çok ilgi çekici ve çıktığı zaman kesinlikle deliler gibi oynayacağım bir oyun. Fakat esas merak ettiğim, oyunun keonomi döngüsü ne kadar detaylı olacak ve oyun içerisinde yaşanan ölümlerin ne gibi sonuçları olacak; gerçekten meraklıyım. Bakalım Haziran ayında nasıl bir dinozor parkında soluğu alacağız?

BAKMADAN GEÇME!