Intel 2.9 milyar dolar kar açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Intel 2.9 milyar dolar kar açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2010 12:50

ABD'li çip üreticisi Intel, ikinci çeyrekte Wall Street'in beklentilerini aşarak, beklenenden daha iyi kar ve gelir açıkladı.

Dünyanın bir numaralı çip üreticisi Intel, kurumsal müşterilerinin güçlü talebinden ötürü 26 Haziran'da sona eren ikinci çeyrekte 2,9 milyar dolar (hisse başına 51 sent) net kar ettiğini bildirdi. Şirketin ikinci çeyrekte hisse başına 43 sent kar etmesi bekleniyordu.

Geçen yıl Mayıs ayında Avrupa Komisyonu mikroişlemci piyasasındaki hakim durumunu kötüye kullanarak rekabeti ihlal etmekle suçladığı Intel'e 1,45 milyar dolar rekor para cezası vermiş, böylece şirket geçen yıl ikinci çeyrekte 398 milyon dolar (hisse başına 7 sent) zarar etmişti.

Intel'in ikinci çeyrekte geliri ise 10,8 milyar dolar oldu. İkinci çeyrekte geliri 10,25 milyar dolar olması beklenen şirketin, geçen yıl aynı çeyrekte geliri 8 milyar dolardı. Gelirinin yarıdan fazlasını Avrupa ve Asya-Pasifik bölgesinden elde eden Intel, 10,92 milyar dolar olarak beklediği üçüncü çeyrek geliri tahminini ise 11,6 milyar dolara çıkardı.

Bu arada Intel Üst Yöneticisi (CEO) Paul Otellini yaptığı açıklamada, kişisel bilgisayar ve ana bilgisayar serilerine talebin kuvvetli olduğunu, şirketlerin 4-5 yıllık bilgisayarlarını değiştirmeye başladığını söyledi.

Otellini, “Kurumsal müşterilerin bizim gelişmiş mikro işlemcilerimize güçlü talebi Intel'in 42 yıllık tarihindeki en iyi çeyrek sonucunu elde etmesine yardımcı oldu” dedi.

Merkezi ABD'nin California eyaletindeki Santa Clara'da bulunan Intel küresel mikroişlemci piyasasının yaklaşık yüzde 80'ini, en büyük rakibi Advanced Micro Devices (AMD) şirketi ise pazarın kalanını kontrol ediyor.

AMD, çeyrek sonuçlarını Perşembe günü, IBM ve Microsoft ise gelecek hafta açıklayacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!