IMEI nedir? İMEİ numarası ne demek?

Güncelleme Tarihi:

IMEI nedir İMEİ numarası ne demek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2018 15:33

İMEİ numarası, cep telefonu kullanıcılarının sıkça karşılaştığı konular arasında ter alıyor. Uluslararası kodları ifade eden IMEI numarası, teknolojik cihazların kimliğini oluşturmaktadır. IMEI Kodu aracılığıyla cihazın marka ve modelini, üretim yılını öğrenebilecek olan vatandaşlar, resmi kayıtlarda da bu koddan faydalanabiliyor. Peki, IMEI Kodu nedir ve ne anlama gelmektedir? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler

Haberin Devamı

IMEI kodu, cihazların resmi mercilerdeki kayıt durumu, üretim yılı ve marka-model detaylarını öğrenmeye imkan sağlıyor. IMEI, Türkçe karşılığında Uluslararası Mobil Cihaz Kimliği ifadesini ortaya koymaktadır. 

IMEI numarası birden fazla cihazda kullanıldığında 'Klon IMEI' olarak tanımlanabilmektedir. 

YURTDIŞINDAN GELEN CİHAZLARDA IMEI KAYDI NASIL YAPILIYOR?

Elektronik kimlik bilgisini haiz cihazlara ait IMEI numaralarının kayıt altına alınmasına ilişkin başvurular yurt dışından yolcu beraberinde getirilen cihazların sahipleri tarafından e-Devlet kapısı üzerinden yapılır.

Bu başvurularda cihaz sahibi tarafından beyan edilen bilgiler ilgili merciler tarafından elektronik ortamda doğrulanmasını müteakip kuruma iletilir.

İlgili mevzuat gereğince e-Devlet kapısından kendisi üzerine kayıt yapılmasına izin verilmeyen kişiler cihazlarına ait IMEI numaralarının kayıt altına alınması için ilgili mevzuat çerçevesinde aşağıdaki belgeler ile işletmeci abone kayıt merkezine başvurur:

a) Dilekçe.

Haberin Devamı

b) Pasaport kimlik bilgilerinin bulunduğu sayfa ve yurda girişi gösterir sayfanın fotokopisi.

c) Diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca belirlenen belgeler.

Bu başvuruda sunulan belgelerin birer nüshası üzerinde işletmeci abone kayıt merkezinin yetkilisinin adı, soyadı ve ıslak imzası ile aslı görülmüştür kaşesi ve ilgili kayıt merkezinin açık adres ve iletişim bilgileri yer alır.

18 yaşından küçükler için kayıt başvuruları anne, baba ya da yasal temsilcileri tarafından yapılır.

Üçüncü fıkrada belirtilen başvurularda eksik belge yer alması durumunda bu eksikliğin tamamlanmasını teminen doğrudan Kuruma başvuru yapılabilir. Bu başvuruda belgelerin birer nüshası üzerinde aşağıdaki hususlar yer alır:

a) İşletmeci abone Kayıt Merkezi yetkilisine, notere veya kamu kurumu yöneticisine ait ad, soyad ve ıslak imza.

b) “Aslı Görülmüştür” kaşesi.

c) Açık adres ve iletişim bilgilerinin bulunduğu ilgili kurum/kuruluş kaşesi/mühürü.

Cihaza ait IMEI numarası veya numaraları, gerekli kontrollerden geçmesi halinde beyaz listeye alınır.

Haberin Devamı

Gönderilen bilgi veya belgelerin mevzuata uygun olmadığının belirlenmesi ve ilgili IMEI numarasının beyaz listede olması halinde bu IMEI numarası beyaz listeden çıkarılır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!