DNA'nın önemli bir parçası olan fosfor, Dünya'ya uzaydan gelmiş olabilir

Güncelleme Tarihi:

DNAnın önemli bir parçası olan fosfor, Dünyaya uzaydan gelmiş olabilir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2020 17:16

DNA'nın için en önemli bir kimyasal olan fosforun, yeni doğan yıldızlarla Dünya'ya gelmiş olabileceği tespit edildi.

Haberin Devamı

Fosfor, DNA oluşumu için oldukça önemli bir element ve evrende de nadiren bulunur. Bu alanda yapılan bir çalışmanın sonucunda, bilim insanları Dünya'da fosforun nasıl oluştuğu hakkında net bir bilgiye ulaşamadılar. Fakat, yeni oluşan yıldızların etrafında fosfor taşıyan moleküller keşfettiler. Araştırmacılar, aynı moleküllerin Jüpiter'in yörüngesindeki bir kuyruklu yıldızın bulunduğunu da ortaya çıkardı.

Aylık bilim dergisi olan Royal Astronomical Society'de yayınlanan bir araştırmada, yeni yıldızlar doğdukça fosfor monoksit ortaya çıktığı belirtiliyor. Ayrıca, kuyruklu yıldızların Dünya'ya fosfor monoksit taşımış olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

DNA'yı oluşturan nükleotit zincirini birleştiren fosfor, nadir bir element. Hücre duvarlarında ve enerji depolamada kullanıldığı için oldukça önemli. Fosfor elementinin nasıl oluştuğuna dair yapılan araştırmada gök bilimciler, çalışmalarını yıldızlar üzerinde yoğunlaştırdılar ve yeni yıldızların çevresinde fosfor taşıyan moleküllere rastladılar.

Haberin Devamı

Araştırmacılar, 2 yıl boyunca 67P kuyruklu yıldızının yörüngesinde olan Rosetta ismindeki uzay aracından gelen verileri kullandılar. Elde edilen verilerde fosfor izlerine rastlayan gök bilimciler, elementin hangi molekülün bir parçası olduğunu henüz bulamadılar. Fakat, kuyruklu yıldızların amino asitler ve su gibi yaşam için önemli diğer kimyasal bileşenleri de Dünya'ya ulaştırmış olabileceği belirtildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!