Enerji kayıplarını minimuma indirmek mümkün

Güncelleme Tarihi:

Enerji kayıplarını minimuma indirmek mümkün
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2012 11:47

Basispower nasıl bir üründür? Şirketler, Basispower’dan faydalanarak nasıl daha az enerji tüketiyor?

Mehmet Ali Ceylan
Basistek Satış ve Pazarlama Direktörü

Basispower, Basistek mühendisleri tarafından geliştirilmiş kurumlara özel uygulanan bir çözümdür. Türkiye’de sistem altyapı yönetimi konusunda engin bilgi birikimine sahip mühendis ve uzmanlardan oluşan kadrosuyla kurumlara hizmet sunan Basistek’in kendi çözümü olan Basispower donanım ve yazılım bileşenlerinden oluşan entegre bir üründür. Basispower, salt bir yazılım çözümü olmadığı gibi sadece donanımdan ibaret bir çözüm de değildir.
Basispower, aslında yalnızca bir enerji tasarruf çözümü değil aslında enerjinin anlık kontrol edilmesi gereken ortamlar için geliştirdiğimiz özel bir teknolojidir. Reaktif güç kontrolü imkanı sağladığı için özel sektörde veya kamuda enerji kaynaklarımızın daha verimli ve etkin kullanılması için güçlü bir araçtır.
Basispower’ın çalışma sistemi nedir? Enerjinin anlık denetimi ne için önemlidir, ekonomik faydası nedir?
Mevcut yapılarda enerji tüketiminin ücretlendirilmesi, sayaç değerlerinin okunma anındaki değerlerine bakarak gerçekleştirilmektedir. Bu durum anlık kontrolü nerede ise imkansız hale getirmektedir. Basispower ise enerji tüketimini ve değerlerini, her an kontrol altında tuttuğundan kişi ya da kurum tüketicinin anlık aksiyon almasına imkan sağlamaktadır.
Kurumlar için bunun anlamı, işletmede genel maliyet yönetimi projeksiyonlarını yaparken, istenilen herhangi bir anda elektrik tüketiminin durumu hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabilme imkânıdır. Sistem içerisinde tanımlanacak alarmlar sayesinde aşılan değerler, kaçak tüketimler ya da ortalamanın üzerindeki hareketlerden yöneticiler her an haberdar olabilmektedir.
Örneğin; bir restoran veya lokantada mesai dışında açık bırakılmış bir fırının tespiti, Basispower’ın anında gönderdiği SMS ya da e-mail gibi uyarılarla olasıdır. Bu tür olumsuzlukların önüne geçebilmek, hatta kurulabilecek sistemler ile bu tür cihazların uzaktan kapatılması mümkündür. Basistek’in teknoloji altyapılarının yönetimi konusundaki birikimi ve deneyimi ile birbirinden farklı çalışma ortamlarında Basispower ile enerji yönetimini yapan müşterilerimizi ek çözümlerle destekleyebiliyoruz.
Basispower’ın asıl katma değeri nedir? Bu ürünü kullanan şirketler ne tür faydalar elde ettiler?
Basispower enerji tüketiminin söz konusu olduğu her alanda kullanılabilir. Özellikle dağıtık yapıya sahip kurumların farklı lokasyondaki enerji tüketimlerini anlık olarak kontrol etmelerini sağlayabilmekte ve önemli katma değerler oluşturmaktadır.
Türkiye’nin en büyük perakende mağaza zincirlerinden birisi, tüm mağazalarındaki enerji tüketimlerini artık anlık olarak Basispower ürünleri ile kontrol etmektedir. Bu sayede bu mağaza zincirinin bütün enerji tüketimi optimize edildi. Bunun anlamı şu; artık maliyet denetimi yapmak zorunda olan üst yönetim, geleceğe ilişkin hesaplamalarında enerjiyi nasıl kullanabileceği ve hangi kalemlerde tasarrufa gidebileceği konusunda somut bilgilere dayalı projeksiyonlar yapabiliyor.
Enerji verimliliği sağlandığı zaman, birçok şirket, dağıtık platformda takip edilemeyen yüksek faturalar nedeniyle geçmişte ödemek zorunda kaldığı cezaların da önüne geçmiş oluyor.
Mağaza zinciri örneğimizde sayaç değerlerinin merkezden anlık olarak okunabilmesi ile birlikte çok ciddi bir operasyonel tasarruf elde edildiği gibi Basispower’ın ürettiği raporlar ile enerji tüketim süreçleri bütün ayrıntısıyla kontrol altına alınmış oldu.
Sonuçta herkes elektrik sayacını görebiliyor ve faturalarda da tükettiğimiz miktarlar yazıyor. Basispower’ın fazladan kurumlara sağladığı avantaj nedir?
Bir alışveriş merkezini veya bir fabrikayı düşünelim. Elektriğin içeri girişinden makinelere, cihazlara, stand ya da mekan aydınlatmasına kadar katettiği mesafe içinde birçok bileşen devreye girmektedir. Her geçen gün karmaşık bir yapıya bürünen altyapı bileşenleri, izleme ve yönetme işini zorunlu hale getirmiştir. Bugün izleyemediğimiz ve yönetemediğimiz her birimde bir zarar merkezi oluştuğunu söylemek hiç de abartılı olmayacaktır. Bu nedenle ay sonunda elinize geçen bir fatura ya da tüketim değeri size tüm ay içerisinde ne olup bittiğini detaylı olarak veremeyecektir.
Örneğin her ay 1.000 lira fatura ödeyen bir kuruma 5.000 liralık bir fatura geldiğinde, kaçağın sebebinin ne olduğunu bulma girişimi, eğer tüm enerji altyapısını izleyemiyor ise neredeyse sonucu belirsiz bir çabaya dönüşebilir. Bu anlamda sistemi sürekli kontrol eden ve çeşitli aşamalarda alarm üreten yapılara ihtiyaç duyarız. Basispower, Basistek sistem ve altyapı yönetim uzmanlığına dayanan, böylece kurumlarımızın enerji yönetimini başarıyla gerçekleştirmesini sağlayan ideal bir çözümdür.
Basispower ile kullanacağınız cihazlar ve altyapı bileşenlerinin size enerji maliyetleri hakkında net bir fikre sahip olur, farklı lokasyonlardaki şirketlerinizin,  depolarınızın, mağazalarınızın vs. enerji yönetiminde en ideal ve tasarruflu tüketim ortamını oluşturabilirsiniz.
Çünkü çok önemli bir oranda oluşan cihaz arızalarının dayandırıldığı nokta genelde elektrik değerlerindeki düzensizlik olmaktadır. Bu da yüksek rakamlı servis faturaları ile karşı karşıya kalmamızın bir nedenidir. Oysa Basispower ile bu değerleri anlık olarak izleyip bunu geçmiş tarihe dönük raporladığımız için arızaya neden olan durumları ve dolayısıyla maliyet yönetimini de kontrol altına alabiliriz.
Basistek hakkında bilgi verir misiniz?
Bugün Basistek, mühendislik çözümleri ile bilişim çözümlerini entegre edebilen bir danışmanlık firmasıdır. İhtiyaç ile çözümün eşleştirilmesinde sayısı 30’a yakın mühendis ve teknik danışmandan oluşan kadrosu ile ülkemizin saygın birçok kurumunda SAP ERP gibi kritik iş uygulamalarının ve HP software ürünleri ile tüm bilgi işlem sistem altyapılarının takibini ve yönetimini yapmaktadır. Basistek her kurumdan elde ettiği tecrübeleri harmanlayarak yeni çözümler ve teknolojiler konusunda her geçen gün yeni bir mesafe katetmektedir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!