Ek vergi zammı yerli üretime katkı sağlar mı

Güncelleme Tarihi:

Ek vergi zammı yerli üretime katkı sağlar mı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2015 15:28

Mevcut vergilerle diğer ülkelere göre daha pahalı satılan elektronik cihazlara, gümrük vergisi geliyor. Ekonomi Bakanı vergi değil “koruma” diyor ama elektronik cihazlarının bileşenlerinin %70’inin ithal edildiği ülkemizde, ek vergi zammı ile yerli üretim ne kadar korunacak?

Haberin Devamı

Cep telefonlarına ve elektronik cihazlara yönelik sunduğu sigorta ve hizmet paketleriyle sektörde bir ilki gerçekleştiren Cepkask A.Ş firması Genel Müdürü Tayfun Gülgeç ek vergilerle ilgili şöyle konuştu: “Yerli üretimi teşvik etmek ülkemiz için kaçınılmaz bir gereklilik. Bir şekilde bizim de içeride üretip, Güney Kore örneğinde olduğu gibi küresel markalar yaratmamız lazım. Bu konuda herkesin elinden gelen katkıyı vermesi gerekir. Ancak bu uygulamalar, teknolojiyi ve küresel uyumluluğu sağlayabilecek bir altyapınız yoksa yerli üretime bir katkı sağlamayabilir. Bugün Türkiye’de anakart ve ekran üretimi yapılmıyor. Yerli üretim %70 oranında ithalata bağlı yürütülüyor. Henüz Türkiye yerli üretimde kendi kendine yetecek bir durumda değil.”

Yapılan vergi zamlarının pazarı küçültmeyeceği görüşünü savunan Gülgeç; genellikle tüketicinin tüketim alışkanlıkları ve tercihlerinin yapılan zamlarla değişmediğini belirterek şöyle konuştu: “Türkiye de son model ve pahalı bir cep telefonuna veya elektronik cihaza sahip olmak maalesef bir statü göstergesi olarak kabul edilmekte. Bu anlayış tüketimi belli bir seviyenin altına düşürmemektedir. Kredi kartına taksit yasağı tüketimi istenen ölçüde frenlemedi. Örneğin 2013'te 14 milyon küsur cep telefonu satılırken 2014 yılında taksit yasağına rağmen 11 milyon küsur cep telefonu satıldı. Görüldü ki taksit yasağına rağmen Türk halkı tüketim alışkanlığından vazgeçmedi. Hatta taksit yasağı satış kanalları tarafından banka kredisi ve senetli satışlar ile operatörlerin kontratlı satışları ile bir şekilde aşıldı. Kredi Kartına getirilen taksit yasağı sadece küçük esnaf dediğimiz bağımsız bireysel mağazaların satışlarının gerilemesinde etkili oldu. Vergi zamlarına Cepkask açısından baktığımızda da bir elektronik cihazın fiyatı ne kadar yükselirse, değeri ne kadar artarsa Cepkask’a yani sigorta ve diğer hizmetlerimize ihtiyaç da o derece artacaktır. Bu sebeple bizim açımızdan ek vergilerin sektörümüze negatif bir etkisinin olacağını düşünmüyoruz. Hatta satışlarımıza olumlu yansıyacağını düşünüyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!