Dokunduğumuz her şey değişecek

Güncelleme Tarihi:

Dokunduğumuz her şey değişecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2013 14:02

Fütüristler Derneği öncülüğünde dünyada ilk kez Türkiye’de kutlanan Gelecek Günü’nde dünyaca ünlü fütüristleri bir araya geldi.

Haberin Devamı

Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde BSH, Intel, Kadir Has Üniversitesi ve Unilever’in destekleriyle yapılan Gelecek Günü’nde, Kentsel nüfusun 2030 yılında ikiye katlanacağını, İstanbul’un da içinde olduğu dokuz şehirde nüfus 20 milyonu aşacağı belirtildi.

2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 70’inden fazlası kentlerde yaşayacak, bunun da plansız kentleşme, ekonomik, çevre ve sağlık sorunlarını beraberinde getireceğini duyuruldu. Bu sorunların önüne geçmek için gelecekte şehirlerin kendi kendine yetmesinin sağlanması gerektiğini dile getiren Timothy C. Mack, “Dikey tarım alanları kentlerin kendi kendine yetmesi için önemli bir kaynak oluşturacak. Para biriminin ‘bilgi’ olacağı gelecekte, kamu sağlığı, şehir planlama ve pazarlama stratejileri akıllı teknolojilerle yönetilecek. Sınırların azaldığı, şeffaflığın ve bilgi paylaşımının arttığı, sosyal grupların etkili yaptırım gücüne sahip olduğu yeni bir düzen bizi bekliyor” dedi.

DOKUNDUĞUMUZ HER ŞEY DEĞİŞECEK / WEB TV

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da video bağlantısı ile katıldığı toplantıda; Dünya Fütüristler Birliği Başkanı Timothy C. Mack, dünyanın vazgeçilmez üç kaynağının su, enerji ve gıda olduğunu ve  sözü edilen  kaynaklara olan gerekliliğin inanılmaz hızlı bir şekilde artması nedeniyle iklim değişiklikleri, su, gıda ve enerji sıkıntılarının ortaya çıktığını belirtti. Mack, “Bu sıkıntıları yeni teknolojiler kullanarak, tüketici alışkanlıklarını değiştirerek ve global işbirlikleri ile çözebileceğini açıkladı.

Bugün 20 ülkede su ve zirai alan kaynağı konusunda sıkıntı olduğunu,yapılan araştırmalara göre 2025 yılında 36’dan fazla ülkenin bu iki sorunla yüz yüze kalınalacağını ve nüfus artış hızı, ilaçlar ve kişisel bakım ürünlerinin su kanallarına karışmasının bu sıkıntıları artırdığını vurgulayan Timothy C. Mack, hızlı bir şekilde filtreleme sistemlerinin oluşturulması ve kirli suların arındırılması gerektiğini anlattı.
 
Son 20 yılda Hindistan ve Çin’de yer altı sularının yılda 1-3 metre arasında azaldığına  1980’den beri dünyaya düşen yağmurun da yüzde 15 azaldığını söylendi. Susuzluk nedeniyle 70 yıl içinde Brezilya, Arjantin ve Paraguay’da buğday ve soya üretiminin yüzde 40 düşeceğini dile getirilirken 2030 itibariyle dünyadaki yeterince beslenmeyen insan sayısının da iki kat artacağını belirtildi.
 
Steve Brown“Geleceği şekillendirmek için hayal etmek gerekir”

Bugün bulunduğumuz noktaya hep birilerinin hayal ve çabalarının gerçeğe dönüşmesi ile geldiğimizin altını çizen Intel Fütüristi ve Baş Teknoloji Elçisi Steve Brown, nasıl bir gelecek istediğinizi hayal etmeden, geleceği değiştirmenin ya da şekillendirmenin mümkün olmadığını söyledi. Intel olarak, insanlara daha rahat, daha iyi bir gelecek sunmak için sadece mühendislere güvenmediklerini belirten Brown, “Tüm çalışmalarımızda mühendislerimizin yaratacağı teknolojileri hayal eden fütüristlerimizin ve bilim-kurgu yazarlarımızın da büyük rolü var. Daha iyi bir geleceğe sahip olmak için hayal kurmak, bunun da ötesinde bu hayalleri paylaşmak büyük önem taşıyor. Bu nedenle dünyanın en önemli fütüristlerini buluşturan etkinliğe misafir olmaktan büyük heyecan duyuyorum” diye konuştu.
 
Norbert Klein “hedefimiz geleceği şekillendirmek”


BSH Ev Aletleri CEO’su Norbert Klein ise Türkiye’de ilk kez kutlanan ve ilerleyen yıllarda bir bayrama dönüşmesini temenni ettiği ‘1 Mart Gelecek Günü’nün bir paydaşı, destekleyicisi olmaktan büyük gurur duyduklarını ifade etti. Klein, “İş alanımızda hedefimizi ‘geleceği şekillendirmek’ olarak belirledik. Bu hedef doğrultusunda geleceği örmeye, şimdiden başlamamız gerektiğini çok iyi biliyoruz. Markalarımız Bosch, Siemens, Gaggenau ve Profilo ile inovasyon, teknoloji ve enerji verimliliği alanlarında geleceğin çözümleri için çalışıyoruz. İnanıyoruz ki her birimizin ortak azmi ve çalışmalarıyla daha iyi bir gelecek mümkün” dedi.
 
Cem Tarık “Olumlu gelecek için çaba sarf eden insanlara ihtiyaç var”

Unilever Türkiye Satış ve Müşteri Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Cem Tarık Yüksel, bugün gördüğümüz yoksulluk, savaş ve kıtlık tabloları yerine, geleceğin daha yaşanabilir ve olumlu şekillendirilebilmesi için gelecek için çaba sarf eden insanlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi. 1 Mart Gelecek Günü’nde geleceği şekillendirmeye katkıda bulunmak, paylaşmak ve düşünmek üzere bir araya gelindiğini hatırlatan Cem Tarık Yüksel, nüfusun, taleplerin, çeşitliliğin arttığı, teknolojinin sadece fonksiyonel değil yaşam kültüründe geniş ölçekli bir değişimi gerçekleştirdiği bir dönem geçirdiğimizi ifade etti. Kaynakların ve dünyanın sunduklarının artık tüketilmesi yerine kullanılması gerektiğini belirten Cem Tarık Yüksel, ekonomilerin farklı alanlarda büyüdüğünü, insanlığın artık rekabet yerine birbirine bağımlı ve paylaşımcı bir yaşama yönelmek zorunda olduğunu vurguladı.
 
Burak Aydın “Dokunduğumuz her şey teknolojiyle buluşacak”

Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın; yeni nesillere daha iyi bir gelecek yaratmak için toplumun her kesiminin hayal gücünü ve deneyimlerini paylaşmasının büyük önem taşıdığını söyledi.  Hızla değişen teknolojinin hayatın her alanını değiştirdiğini ve dönüştürdüğünü kaydeden Aydın, teknoloji olmadan geleceği hayal etmenin mümkün olmadığını vurguladı.
 
“Fütürist bakış açısına sahip liderler yetiştiriyoruz”

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, gelişen dünyada insanların kendilerine mutlu ve gelişen bir yaşam hazırlamaları için öncelikle geleceklerini tasarlamaları gerektiğini söyledi. Gelecek tasarlamanın sadece insanlar için değil, toplumlar, kurumlar ve devletler için zorunlu bir felsefe olduğunu ifade eden Prof. Dr. Aydın, Kadir Has Üniversitesi olarak bu bilinçle ilerlediklerini ve bu kapsamda olumlu gelecek tasarımını kurgulamak için bir ilki gerçekleştirerek Türkiye’nin tek Fütürizm Okulu’nu açtıklarını belirtti. Fütürizm kavramı ve yaklaşımı ile farkındalık yaratmayı, geliştirmeyi, yaymayı ve kurumların fütürist bakış açısına sahip lider ihtiyacını karşılamayı amaçladıklarını belirten Prof. Dr. Mustafa Aydın, geleceği kuracak liderlerin daha yaratıcı, topluma yayılan bilgiyi kurgulayan ve yaratan bireyler olarak yetişmesi için akademik olarak bir platform oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.
 
Fütüristler Derneği Başkanı Murat Şahin, Danışma Kurulu Başkanı Ufuk Tarhan ve Onursal Başkanı Alphan Manas ise  kitlesel kutlamaların insanların dikkatlerini ve enerjilerini ortak noktaya toplamak için müthiş kuvvetli araçlar olduğunu söyledi.
 
Gelecek Günü’nün tüm dünya insanlarının sürdürülebilir ve daha iyi bir gelecek için düşünmesi, üretmesi ve geleceğe odaklanması için tasarlanmış bir kutlama günü olduğunu ifade eden Şahin, Tarhan ve Manas, sürdürülebilir ve daha iyi bir gelecek için bu yılın temasını “Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Daha da İleri” olarak belirlediklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!