Cep yakmayan internet cep telefonu K660i

Güncelleme Tarihi:

Cep yakmayan internet cep telefonu K660i
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2008 11:39

Sony Ericsson, uygun fiyata hızlı internet keyfi sunan giriş seviyesi bir cep telefonu sunuyor: K660i

Haberin Devamı

K660i, "K" harfine rağmen bir Cyber-shot cep telefonu değil. Sony Ericsson, K660i ile giriş seviyesi segmenti için bir internet-cep telefonu sunmak istiyor.

Sony Ericsson cep telefonlarına yeni bir yön verdi. Artık "K" harfi ile başlayanlar ille de kamera odaklı model olmak zorunda değil. Aynı şey K660i için de geçerli. Bu kompakt telefon giriş seviyesine hitap eden uygun fiyatlı bir internet-cep telefonu olarak dizayn edildi ve ana amacı internete mobil şebeke üzerinde hızlı erişim sağlamak.

HSDPA, E-mail istemcisi ve iyi bir web tarayıcısı sayesinde K660i gereken ön şartları sağlıyor. Cihazın ön tarafındaki özel tuşlar web araması, başlangıç sayfası ve sık kullanılanlar gibi önemli online fonksiyonlara erişim sağlıyor. Yaklaşık 340 Dolarlık (yurtdışı) fiyat etiketine sahip olan bu yeni cep telefonunun başka nelere muktedir olduğunu anlamak için, onu teste tâbi tuttuk.

Resimlerle: Sony Ericsson K660i

Haberin Devamı


Cep yakmayan internet cep telefonu K660i
Donanım: İyi bir ekipman mevcut
K660i sağlam bir donanım sunuyor ve HSDPA sayesinde internete hızlı bir erişim sağlıyor. Sadece USB arayüzü daha hızlı çalışabilirdi.

Hem ucuz hem de iyi donatılmış bir cep telefonu arayanlar K660i'de doğru adresteler. Dört bant GSM desteği cep telefonunu yurtdışında yapacağınız geziler için hazır hale getiriyor. Cihaz geri kalan özellikleri ile de günlük ihtiyaçlarınızı karşılayabilir nitelikte: Değiştirilebilir çevre profilleri, ses kaydedici ve dil seçimi gibi özelliklerin yanında 1000 adrese kadar kayıt yapabileceğiniz kişi veritabanı da kullanıma sunulmuş. Fakat bütünleşik alarm ancak cihaz açıkken devreye girebiliyor.

Sony Ericsson, K660i'de de kendi marifetlerini ortaya koyuyor: RSS okuyucu ve hassas verileri kaydetmek için korumalı bir alan eksik edilmemiş. Remote özelliği ile uyumlu cihazları Bluetooth ile kontrol edebilirsiniz. MusicDJ ile zil sesleri besteleyebilirsiniz. VideoDJ sayesinde video klipler, müzikler, fotoğraflar ve metinlerden filmcikler oluşturabilirsiniz.

Haberin Devamı


Veri özellikleri
Sony Ericsson cihaza HSDPA özelliğini de eklemiş. Böylece internette hızlıca gezinti yapmak mümkün. Testte flash animasyonları ile dolu örnek bir siteyi 16 saniyede tam olarak yükleyebildi. Gerekli web ayarları operatöre göre otomatik olarak yapılıyor. Sörf yapma eylemi genellikle yatay formatta gerçekleşiyor. Sayfalar cep telefonu ekranına göre optimize edilmiş şekilde gösteriliyor. Eğer yakınlarda HSDPA ağı yoksa telefon otomatikman GPRS veya EDGE'e geçiş yapıyor.

Diğer cihazlara bağlanmak için USB 2.0 ve Bluetooth 2.0'ı kullanabilirsiniz. Veri aktarım modunda telefon Service Pack 2 yüklü bir XP tarafından hiçbir sürücü gerektirmeden tanınıyor. USB üzerinden veri aktarımı pek hızlı değil. Deneme amaçlı kullandığımız 3 MB büyüklüğündeki dosya, cep telefonuna gidene kadar 8 saniye geçti.

Haberin Devamı


Cep yakmayan internet cep telefonu K660i
Multimedya
Arkadaki kamera 2 Megapiksel çözünürlüğü destekliyor. Bunun dışında kameranın pek bir albenisi yok. Otomatik odaklama desteklenmiyor ve fotoğraf ışığı yok. Buna rağmen yapılan çekimler çok hoş gözüküyor. Görüntülü konuşma telefonun ön kamerası sayesinde mümkün oluyor.

Müzik çalar ID3 bilgilerini gösterebiliyor, uygun filtreleme özelliklerini sunuyor ve manuel olarak ayarlanabilir 5-bant ekolayzır ile sese ince ayar yapılabiliyor. RDS destekli bir FM-radyo da mevcut. Cihazın dâhili hafızasını kutu içeriğine eklenmiş 256 MB M2 bellek kartı ile genişletebilirsiniz.




Ebatlar
104 x 47 x 16 mm ebatları ve 96 gram ağırlığı ile K660i rahatlıkla her cepte taşınabilir. Cihaz batarya testinde üç saat ve on dakika sonra pes etti. Cep telefonları için ortalama bir değer.

Haberin Devamı


Kullanım
Küçük tuşlar Sony Ericsson'un tipik özelliği haline geldi. Aynı durum K660i için de geçerli. Gerçi bu ufak ve yuvarlak tuşlar rahatlıkla kullanılabiliyor. Fakat 5 yön tuşlarının sağ ve sol tarafında bulunan birbirine yapışık fonksiyon tuşları ne yazık ki geri kalan tuş takımı kadar rahat kullanılamıyor. 5 yönün ortasındaki navigasyon tuşu da çok basık kalmış.

Menü düzeni mantıklı ve rahat anlaşılır biçimde tasarlanmış. Bu sayede Sony Ericsson'u ilk defa kullanan kişiler bile telefona rahatlıkla alışabilir. Hızlı çalışma temposu ve menüleri kişiselleştirebilme imkânını çok rahat bulduk. Mesela dört tuşu istediğiniz sayıda özellikle donatabiliyorsunuz. Tipik kısayol menüsü, birçok menü noktasına hızlı erişim sağlıyor.

Haberin Devamı


Ekran / Akustik
Testte metinleri keskin bir şekilde göstermeyi başaran ekran hoşumuza gitti. 240 x 320 piksel çözünürlükte olan ve 30 x 40 mm alana sahip ekran, görüntüleri çok aydınlık ve yüksek kontrastlı bir şekilde gösteriyor.

Fakat akustik testindeki boğucu ses ve sesi fazla çıkmayan hoparlör bizi rahatsız etti. Yine de yapılan telefon görüşmeleri iyi bir şekilde anlaşılabiliyor.


Cep yakmayan internet cep telefonu K660i
Sonuç: Web için hazır
K660i çok kısa zamanda sevilecek gibi gözüküyor: Şık görünüyor ve kasasının altında birçok özellik barındırıyor.

Yeni K660i yüksek bir ihtimalle "i" eklentisine sahip son Sony Ericsson cep telefonu olacak. Telefon modern donanımı, birçok veri özelliği ve zengin kişiselleştirme imkânları ile dikkat çekmeyi başarıyor. K660i iki renkte sunuluyor: Lime on White (test cihazı) ve Win on Black, yani koyu kırmızı ve siyah.

Pek hoşumuza gitmeyenler ise sıkışık fonksiyon tuşları ve navigasyon tuşu oldu. Cihaz akustik testinde de ortalama bir performans sergiledi. Buna karşın aydınlık ve keskin gösterimi ile ekran çok başarılı. Cihazın yurtdışındaki yaklaşık fiyatı 340 Dolar ve önümüzdeki günlerde ülkemizde de satışa sunulması bekleniyor.


Alternatif
İyi bir müzik çaları, bolca fotoğraf donanımı olan ve güçlü telefon özelliklerine sahip bir cep mi istiyorsunuz? O zaman yine Sony Ericsson'da kalabilirsiniz. K790i yüksek fotoğraf kalitesi ve düzgün telefon özellikleri ile son derece ikna edici.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!