Bu robotun duyguları var

Güncelleme Tarihi:

Bu robotun duyguları var
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2008 12:06

Nexi isimli robot insanlarla konuşabiliyor, duruma göre gülüyor, üzülüyor, sinirleniyor ya da şaşırıyor.

Haberin Devamı

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü tarafından geliştirilen ve Nexi adı verilen robot, yapay zekanın geldiği noktayı görmemiz açısından önemli bir kilometre taşı. Nexi'yi diğer robotlardan ayıran en önemli özellik, duyguları olması, ya da en azından duygularaı varmış gibi hareket edebilmesi...

Dr. Cynthia Breazeal önderliğindeki bir ekip tarafından geliştirilen Nexi, bir insanda görebileceğimiz hemen her türlü yüz ifadesine sahip. Bazen üzülen, bazen gülen, bazen sinirlenen, bazen de şaşıran robot, tüm bu duygularını yüz ifadeleriyle dışarıya yansıtabiliyor. Üstelik tüm bunları, karşısında duran bir insanla konuşurken yapabiliyor.

Bu robotun duyguları var

Haberin Devamı

Nexi'nin diğer bir özelliği de çok gelişmiş bir el ve bilek yapısına sahip olması. İki adet tekerlek yardımıyla hareket edebilen robot, bir insanın yürüme hızı ile aynı hızda hareket edebiliyor.

Robotun denge ve güç kontrolü, Linux işletim sistemine sahip dahili bir bilgisayar yardımıyla gerçekleşiyor. Yön kontrolü ise gelişmiş bir lazer sistemi yardımıyla gerçekleştiriliyor.
 Nexi, çok büyük olmamasına rağmen, kol yapısı sayesinde ağır nesneleri kaldırmayı başarıyor. Altından kalkamayacağı yükler içinse diğer robotlarla işbirliği yapabiliyor.


Nexi 2009'da sahnede

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları, 2009 yazında Boston Bilim Müzesi'nde 4 adet Nexi'yi ziyaretçilerle buluşturmayı planlıyor. 2 hafta sürmesi beklenen bu buluşmada robotlar insanlarla konuşacak, yüz hareketleri ile duygularını anlatmaya çalışacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!