5G'de Türk bilim adamlarından önemli başarı

Güncelleme Tarihi:

5Gde Türk bilim adamlarından önemli başarı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2015 15:41

Sabancı Üniversitesi Elektronik Mühendisliği mezunları Tolga Dinç ve Samet Zihir, üzerinde çalıştıkları projeleri ile ABD'de düzenlenen Radyo Frekansı Entegre Devreler Sempozyumu'nda üstün başarı ödülü kazandı.

Haberin Devamı

Üniversiteden yapılan açıklamada, öğrencilerin 5G ve ötesindeki kablosuz iletişim teknolojileri alanında fonksiyonellik ve güç özellikleri ile ulaşılabilecek en yüksek performansa sahip devreleri geliştirdikleri belirtildi.

5G standardı ile HD kalitesindeki videoları bir saniye içinde cep telefonuna indirilebileceği ifade ediler açıklamada, "Bu teknoloji ile günümüzde kullanılan çok yüksek maliyete sahip sistemler çok daha ucuz ve yüksek performanslı sistemler ile değiştirilebilecek. Tolga Dinç ve Samet Zihir'in geliştirdiği bu devreler, günümüzdeki en yüksek mobil iletişim standardı 4G/LTE nin bir sonraki adımı olan 5G teknolojisinin çalışma frekansı olacağı tahmin edilen 60GHz'de çalışmaktadır" bilgilerine yer verildi.

5Gde Türk bilim adamlarından önemli başarı


ABD'deki California Üniversitesi'nde doktorasına devam ettiği bildirilen Samet Zihir'in bu alanda ulaşılabilecek en fonksiyonellikte ve en yüksek güce sahip devreyi tasarladığı belirtildi.

Projelerinin bir kaç yıl içerisinde milyonlarca insanın cebinde ve evinde kullanacağı teknolojilere katkı sağlayacağını ifade eden Samet Zihir, "Projemizin asıl hedefi bir sonraki jenerasyon cep telefonu ve baz istasyonları için kullanılması olacak" değerlendirmesini yaptı.

ABD'deki Columbia Üniversitesi'nde doktorasına devam ettiği bildirilen Tolga Dinç'in ise dünyanın aynı frekansta aynı anda veri alıp gönderebilen ilk çipini tasarladığı bildirildi.

2020 yılına kadar 5G teknolojisinde kablosuz teknoloji kapasitesi ihtiyacı 1000 katına çıkacağını belirten Tolga Dinç, şunları kaydetti:

"Kapasiteyi arttırmak için hali hazırda kullanılan teknikler doygunluk noktasına ulaştığı için wireless iletişim sektöründe devrim olarak niteleyebileceğimiz yeni yöntemlerin geliştirilmesi gerekiyor. Wireless iletişim sektöründeki bu büyük soruna çözüm olabilecek, alışılmışın dışında teknikler ve sistemler geliştirmek için çalışıyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!