NASA'ya Türk damgası

Güncelleme Tarihi:

NASAya Türk damgası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2013 12:44

İsveç'te master daha sonra da doktorasını tamamlayan ve bu arada objeleri internet ortamında 3 boyutlu olarak bilgisayara aktaran bir program geliştiren Alper Osman Aydemir'e, çalışmalarını Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Araştırmaları Merkezi'nde (NASA) sürdürmesi için teklif geldi.

İsveç'in başkenti Stockholm'deki Kraliyet Teknoloji Enstitüsü'nde 4 yıldır araştırma görevlisi olarak akademik eğitimine devam eden 29 yaşındaki Alper Osman Aydemir, bilgisayarda 3 boyutlu modelleme metodunun geliştirilmesi projesinden sonra, ABD'deki NASA'nin ilgisisini çekti. Doktorasını İsveç'te yapan Aydemir'e, NASA yetkilileri e-postayla ulaşarak birlikte çalışmayı teklif etti. Teklifi görüşmek için Los Angeles kentine giden Aydemir, 1 gün içinde 12 NASA yetkilisiyle görüştü.

Mart ayında başlıyor

NASA'daki görüşmelerini anlatan Aydemir, kendisine yöneltilen sorular arasında, "5 yıl içinde sınırsız kaynakların olsa hangi sorunu çözmek istersin” diye sorulduğunu ve kendisinin de bu soruya teknik konuları çözmek istediği yanıtını verdiğini kaydetti. Bu görüşmenin ardından NASA'ya kabul edildiğini ve önümüzdeki Mart ayında göreve başlayacağını bildiren Aydemir, "NASA'da görüntü izleme grubunda araştırmacı olarak işe başlayacağım. Süresiz bir iş, ne zamana kadar çalışacağım konusunda bir sınırlama yok. 10 kişi ile birlikte bu bölümde çalışacağım" dedi.

Öğrenim gördüğü İsveç'ten de kendisine teklif yapıldığını ancak NASA'yı seçtiğini anlatan Aydemir, "Teknik yönden beni zorlayacak bir görevin içinde olmak istiyorum. NASA'da görüşme yapmak için bulunduğum sırada, uzayda uçuş misyonuna katılan araştırmacılar ile görüşme fırsatı buldum. Yani uçuş programlarına katılan araştırmacılar ile görüştüm. Çok heyecan verici bir olay" diye konuştu.

NASA'da ne kadar çalışacağını bilmediğini de kaydeden Aydemir, "NASA'da çalışmak benim için çok büyük bir avantaj olacak. Belki ileriki yıllarda, böyle bir grubu ben yönetebilirim. Bütün bu gelişmeleri Türkiye'de de yapabilir miyiz diye bunu da düşünüyorum" dedi.

Aydemir gibi doktorasını Kraliyet Teknoloji Enstitüsü'nde tamamlayan Yasemin Bekiroğlu ile doktorası devam eden Püren Gülen de, araştırma görevlisi olarak robotlarla ilgili bilgisayar programı çalışmalarına devam ediyor. Bekiroğlu, robotların elleri ile tutukları nesneleri kavrama programları, Güler de robotların gördüğünü algılama programları üzerinde çalışıyor.

Alper Osman Aydemir ile birlikte diğer iki Türk öğrenci de, yurt dışında eğitim ve araştırmalarını tamamlayıp tecrübelerini artırdıktan sonra Türkiye'de teknoloji alanında yeni başarılara imza atmak istiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!