1.5 milyar cep telefonu hack'lenebilir

Güncelleme Tarihi:

1.5 milyar cep telefonu hacklenebilir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2009 12:30

Bu hacker 1.5 milyar cebi hack'lemeye hazırlanıyor. Peki ama neden? Sizin cebiniz de tehlikede mi?

Haberin Devamı

Hala eski standartlarda bir cep telefonu kullanıyorsanız rahatlıkla dinlenebilirsiniz.

GSM (Global System for Mobile Communications) sistemi kullanarak yaptığınız konuşmaları şifreleyen teknoloji Soğuk Savaş'tan kalma. Devlet politikaları sebebiyle bu şifreleme daha güçlü hale getirilemiyor. Ve bu standardı kullanan bütün cep telefonları hacklenmek üzere!

H4RDW4RE isimli Amerikan güvenlik araştırma şirketinde şef bilim adamı olan Karsten Nohl, 3 milyar insanın kullandığı bu GSM sistemini hacklemeye hazırlanıyor. Daha önce A5/1 şifreleme kırılmıştı ama sonuçları bir sır olarak saklanıyor. Nohl ise bilgisayar bilimlerinde derece sahibi ve Alman Chaos Computer Club üyesi ve bu sefer anahtarları internet üzerinden herkesin erişimine açacak!

Her cep telefonunun şebeke tarafından bilinen gizli bir anahtarı var. İşte Nohl bunu kıracak...

Proje kapsamında PC'lere kurulacak olan yazılım bu şifreleri çözecek ve hiçbir bilgisayarda projenin tamamı tutulmayacak. Bu sayede projeyi internet üzerinden tamamen kaldırmak ve engellemek mümkün olmayacak. İşlemler P2P ağ üzerinden paylaşılarak yürütülecek.

Haberin Devamı

Projenin amacı GSM ağını çökertmek değil, uzun süredir mevcut güvenlik açığını ortaya çıkartmak ve daha gelişmiş standartları zorlamak. Çünkü mevcut sistem cep telefonlarının kolayca dinlenmesine imkan tanıyan sayısız açık ile dolu. Soğuk Savaş döneminden kalan bu şifreleme standartlarının modernize edilmesi gerekiyor.

128 Petabyte tutan A5/1 kod kitabının tek bir PC tarafından çözülmesi hesaplara göre 100.000 yıl sürüyor. Ancak bu veriler sıkıştırılarak 2 ya da 3 terabyte boyuta indirilecek ve 80 bilgisayar tarafından 3 ayda kırılacak. Proje Nvidia'nın CUDA (Compute Unified Device Architecture) destekli ekran kartlarını ve Xilinx Virtex programlanabilir geçit demetlerini (FPGA) kullanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!