Teknoloji üretim merkezleri işbirliği için mercek altında

Güncelleme Tarihi:

Teknoloji üretim merkezleri işbirliği için mercek altında
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2009 00:00

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi yöneticileri bölge KOBİ’lerinin üniversite sanayi işbirliğinden daha etkin yararlanabilmesi için Başkent’teki teknoloji üretim merkezlerini mercek altına aldı.

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi yöneticileri bölge KOBİ’lerinin üniversite sanayi işbirliğinden daha etkin yararlanabilmesi ve yüksek katma değerli ürünler üretebilmesi için Ankara’daki teknoloji üretim merkezlerini mercek altına aldı.

Ostim OSB Yönetim Kurulu Başkanı ve sektörel küme koordinatörlerinden oluşan heyet, Bilkent Üniversitesi’nde Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) desteği ile kurulan Malzeme Bilimi ve Ulusal Nanoteknoloji Merkezini (UNAM) ziyaret ederek, enstitü hakkında bilgi aldı.

UNAM Direktörü Prof. Dr. Salim Çıracı, Ostimli ziyaretçilere UNAM’ın kuruluşu, laboratuvarlar ve yürütülen projeler hakkında bilgi verdi. Çıracı, “Sanayicilerimizle işbirliği yapmak istiyoruz. Hedefimiz, özel sektörden projeler almak ve üretime katkıda bulunmak. Üretimde makro ve mikro ölçekli teknoloji dönemi sona eriyor. Amerika, Japonya, Almanya, İngiltere gibi pek çok ülke nanoteknolojide ciddi mesafeler alıyor. Nanoteknoloji, geleceğin üretim teknolojisi. Ülke olarak bu gelişmeye uyum sağlamalıyız. Bizde bilgi var. Ülkemizin de çok şeye ihtiyacı var. Bu bilgileri üretime dönüştürüp, ülkemizin yararına sunmalıyız” dedi.

Uluslararası pazarda rekabet edebilmeliyiz

Ülke olarak seçilmiş konularda kendi Ar-Ge’mizi geliştirerek uluslararası pazarda rekabet edebilen teknolojiyi üretmek zorunda olduğumuzu vurgulayan Çıracı, şunları söyledi:

“Üretim teknolojilerindeki gelişme ürün çeşitlerine ve fiyatlarına da yansıyor. Makro, mikro ve nanoteknoloji ile üretilen ürünlerin değerleri arasında uçurum var. Örneğin, tarım ürünü bir kilo kiraz 3 dolar, makro teknoloji ile üretilen bir kilo Doblo 10 dolar, bir kilo blue jean 100 dolar. Mikro üretim teknolojisi ile üretilen bir kilo dizüstü bilgisayar 800 dolar, bir kilo cep telefonu ise bin dolar. Oysa nanoteknoloji ile üretilen bir kilo kalp stendi 1 milyon dolar, bir kilo DNA ilacı 10 milyar dolar değerinde” diye konuştu.

Teknoloji transferine bedel ödemekten kurtulabiliriz

OSTİM Organize Sanayi Bölgesinde kurulan dört ayrı sektörel küme kapsamında devam eden üniversite-sanayi işbirliğinden daha etkin yararlanmak istediklerini vurgulayan Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın da UNAM’la bölge sanayicilerini buluşturmak istediklerini ve yeni katma değerli ürün arayışlarını sürdüreceklerini ifade etti. Aydın, “Üniversiteler ve teknoloji üretim merkezleri yanı başımızda duruyor. Biz sanayiciler ise neyi, nasıl üreteceğiz diye düşünüyoruz. Oysa bu güçleri ve bilgileri ticarileştirip, ülke ve toplum yararına sunabiliriz. Ülkemiz teknoloji transferi için ödediği bedelden kurtulabilir” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!