Tecavüzcüyü asın

Güncelleme Tarihi:

Tecavüzcüyü asın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2012 00:00

Hindistan, iki hafta önce bir otobüste toplu tecavüze uğradıktan sonra tedavi gördüğü Singapur’da ölen 23 yaşındaki genç kıza ağlıyor. Tıp öğrencisi olan kıza saldıran altı kişi cinayetle suçlandı, idam cezası alabilirler. Dün sokaklara dökülen binler, “Adalet istiyoruz. Tecavüzcüyü asın” diye pankart açtı. Bu saldırı, Hindistan’da bir dönüm noktası olabilir.

Haberin Devamı

ADI Nirbhaya, Amanat ya da Damini. Hindistan basını onu bu isimlerle andı. Hakkında bilinen çok az şey var. 23 yaşındaki bir tıp öğrencisi. Yoksul bir ailenin kızı. Çocuklarını okutmak için küçük arazilerini satmış, yeri geldiğinde ekmeklerine tuz basıp karın doyuran bir anne ve babanın evladı. 16 Aralık’ta bir arkadaşıyla alışveriş merkezindeki bir sinemada “Pi’nin Yaşamı” isimli filmi izledikten sonra eve dönmek için araç beklerken önlerinde camları boyalı, bir okul servisi olarak kullanılan otobüs duruyor. Yeni Delhi 16 milyon nüfusuyla trafikte tam bir kesmekeşin yaşandığı bir metropol. Otobüse biniyorlar. İçeride körkütük sarhoş altı kişi var. Daha önce yolcu diye alıp paralarını çaldıkları adamı dışarı atmışlar. Kızın erkek arkadaşıyla adamlar arasında tartışma çıkıyor. Adamlar, delikanlıyı dövmekle kalmıyor, kızı aracın arkasına sürüklüyor, defalarca tecavüz ediyorlar. Kendilerini alamayıp paslı demir çubukla saldırıyorlar. Bu arada otobüs, birkaç polis kontrol noktasından geçiyor. Ancak camlar boyalı olduğundan, içerideki vahşeti gören olmuyor. 45 dakikalık dehşet filmi, iki gencin kanlar içindeki bedenlerinin yol kenarına atılmasıyla bitiyor. Ancak yaşam mücadeleleri tam da burada başlıyor.

Haberin Devamı

İdam edilebilirler

İki genç hastaneye kaldırılıyor. Yeni Delhi, sadece ülkenin başkenti değil, tecavüzün de başkenti aynı zamanda. 18 saatte bir tecavüzün yaşandığı kent için adi bir vaka gibi dursa da ortaya çıkan ayrıntılar, ülkeyi ayağa kaldırdı. “Hindistan’ın Kızı” için binlerce kişi yürüyünce, ülkedeki gerginliği yatıştırmak için genç kız, ağır durumuna rağmen özel uçakla perşembe günü tedavi edilmek üzere Singapur’a yollandı. Dün sabaha karşı ise acı haber geldi. Beyni hasar gören, kalp krizi geçiren, bağırsaklarının tamamı demirli işkence yüzünden alınmak zorunda kalan mağdure, verdiği hayat mücadelesini kaybetmişti. Ancak, şimdi tecavüze karşı başlatılan seferberliğin sembolü olması bekleniyor. Saldırıyla ilgili tutuklanan altı kişi ise tecavüzün yanı sıra cinayetle suçlandılar. Cinayet suçlarına, Hindistan’da idam cezası verilebiliyor. Nitekim dün Yeni Delhi sokoklarında “Tecavüzcüleri asın” diye sloganlar atıldı, pankartlar açıldı.

Haberin Devamı

Uyanma vakti geldi

Hindistan’da tecavüzle ilgili tam bir infial söz konusu. Yeni Delhi’nin kilit noktalarında olağanüstü önlemler alınmış durumda. Eylemlere katılanlardan Anjali Raval isimli bir ev kadını, “Bu kızın tecavüze uğraması ve yaşadığı travmanın benzerleri daha önce de oldu. Ancak bu düdüklü tencere etkisi yarattı. Artık uyanma ve kadınların güvenliği için savaşma zamanı” dedi. Hindistan Başbakanı Manmohan Singh, “Tüm siyasi sınıf ve sivil toplumun, kendi çıkarlarını bir yana bırakıp, Hindistan’ın kadınlar için daha güvenli bir yer olması yönünde bize yardım etmelerini umuyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!