Taziye ve şok

Güncelleme Tarihi:

Taziye ve şok
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2016 01:33

İstanbul Atatürk Havalimanı’na önceki gece düzenlenen terörist saldırıya dünyadan çok sayıda taziye mesajı, tepki ve kınama geldi.

Haberin Devamı

ABD: Başkan Barack Obama, telefonda görüştüğü Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve onun şahsında tüm Türkiye halkına taziyelerini iletti. Obama, Kanada’da gazetecilere yaptığı açıklamada ise “Türk halkına, İstanbul’daki korkunç saldırı nedeniyle içten başsağlığı dileklerimi iletmeme izin verin. Türk halkının yanındayız. Müttefikimiz Türkiye’ye sahip olduğumuz her türlü yardımı teklif ettik ve bu zor zamanda onlara yardımcı olmaya hazır haldeyiz. Sadece ölüm ve yıkım sunanları yenebileceğimize ve yeneceğimize eminim.” dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest ise dünkü basın toplantısında gazetecilerin “Başkan Obama’nın G20 toplantıları için önümüzdeki hafta Avrupa’ya yapacağı gezide İstanbul’a uğrayacak mı?” sorusuna “Başkanın programı ile ilgili şu an itibarıyla bir değişiklik yok. Başkan Varşova’ya yapılacak gezi kapsamında aralarında Türkiye’nin de yer aldığı NATO müttefikleri ile görüşmeler yapacak “dedi. Earnest, Obama’nın bir şekilde fırsat bularak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de İstanbul’daki saldırıyı görüşebileceğini söyledi. Saldırıyı ABD Başkanlık seçimi için yarışan Demokrat Hillary Clinton ve Cumhuriyetçi Donald Trump da kınadı.

Almanya: Başbakan Angela Merkel, üzücü haberi AB liderleriyle yapılan zirve sırasında aldığını ifade ederek, “Şahsım ve AB ülkeleri hükümet başkanları, hepimiz terörün bu yeni sinsi eyleminden ötürü şok içindeyiz” dedi. Başsağlığı dileyen Merkel, “Tüm Türk halkına terörle mücadelede birlik olduğumuzu ve birbirimizi destekleyeceğimizi iletmek istiyorum” diye konuştu.

İngiltere: Kraliçe 2. Elizabeth, taziye mesajında en içten başsağlığı dileklerini ilettiğini belirtirken “Prens Philip ve ben, İstanbul’da yaşanan korkunç can kaybı karşısında çok derin bir şok ve üzüntü yaşadık” dedi. Başbakan David Cameron da Erdoğan’ı arayarak saldırıyı kınadı.
Fransa: Cumhurbaşkanı François Hollande, “Bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyorum. Türkiye’de art arda düzenlenen saldırılar ülkedeki durumu daha da zorlaştırıyor” dedi.

ACINIZI PAYLAŞIYORUZ
KKTC: Bir günlük milli yas ilan edilirken, bayraklar dün yarıya indirildi. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı,“Terörün dili, dini, milliyeti, ırkı yok; hepsi aynı, hepsi de aynı derecede kınanmalı. Saldırılar tam da Türkiye’nin dış ilişkilerinde iyiye doğru gidiş başlamışken ortaya çıkması manidardır” dedi.
Azerbaycan: Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, telefonda görüştüğü Erdoğan’a taziyelerini iletirken acımasız terör saldırısında çok sayıda kişinin hayatını kaybetmiş olmasından son derece sarsıldığını belirtti.

Yunanistan: Başbakan Aleksis Cipras, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak başsağlığı diledi ve dayanışmasını dile getirdi.

Suudi Arabistan: Kral Selman bin Abdulaziz gönderdiği taziye mesajında, “Terör saldırısını şiddetle kınadığımızı ve kabul edilemez olduğunu belirterek, bu saldırılar nedeniyle acılarınızı paylaştığımızı, size, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve Türk halkına, Suudi Arabistan devleti ve halkı olarak da en derin taziyelerimizi iletiyorum” dedi.

Mısır: Dışişleri Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd yayımladığı yazılı açıklamada, “Mısır, İstanbul’da Atatürk Havalimanı’nı hedef alan saldırıyı en sert ifadelerle kınıyor” ifadesine yer verdi.

PAPA DUA ETTİ
İran: Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Twitter hesabından “Dost ve komşumuz olan ülkenin havaalanında terör çirkin yüzünü bir kez daha ortaya koydu. Şiddet dünyayı tehdit eden bir aşırılıktır. Hep birlikte onunla mücadele etmeliyiz” paylaşımında bulundu.

Vatikan: Katoliklerin ruhani lideri Papa Françesco, Aziz Petrus Meydanı’nda Atatürk Havalimanı’ndaki saldırıda ölenler için dua ederek “Saldırının kurbanları, onların aileleri ve sevgili Türk halkı için dua edelim. Tanrı, şiddet yanlılarının kalplerini dönüştürsün ve barış yolundaki adımlarımızı desteklesin” dedi.

BAKMADAN GEÇME!