Taşocağına neşter

Güncelleme Tarihi:

Taşocağına neşter
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2000 00:00

Haberin Devamı

İzmir Valisi Yüksel, taş ocakları sorununun üç ayda çözüme ulaştırılacağını söyledi, ‘‘Hem yerinden et, hem de yer göstermemek olmaz’’ dedi.

İZMİR'de çözüme kavuşturulması yılan hikayesine dönen taş ocakları sorununu yeniden ele alınacak. Vali Alaaddin Yüksel, ‘‘Bu konuda sistem oturtulmamış. Hem adamları yerinden edip, hem de yer göstermezsen, kaçak çalışmalarını yadırgayamazsın. Bu sorunu kökünden çözeceğiz’’ dedi.

Ocaklar, Ege'nin genel sorunu

TAŞ, kum ve kireç ocaklarıyla derelerden kaçak kum alınmasının Ege'nin genel sorunu olduğunu ifade eden Yüksel, ‘‘Ocaklarını kapatmaya kalktığınızda, muhatabınıza ne yapacağını söylemek gerekir. İzmir'de bu yapılmamış. Ekolojik yapı korunurken ihtiyacın da karşılanması sağlanmalı’’ dedi.

Can güvenliğini tehdit ediyor

YÜKSEL, taş ve kum ocakları rejiminin İzmir'de bir kez daha gözden geçirileceğini belirterek, ‘‘Tam bir sistem oluşamadığı için kaçak kum alımının yanısıra, yerleşim alanları mücavirinde alabildiğine taş ocağı var. Bu genel kamu ve can güvenliğini ciddi biçimde tehdit ediyor’’ dedi.

Çözüm için kurul oluşturuldu

VALİ, ocaklardaki konkasörlerin çevre, toz bulutunun ise insan sağlığı açısından tehlike oluşturduğunu kaydetti, ‘‘Orman, Çevre, Sağlık Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi ve ocak sahiplerinden kurul oluşturuldu. Ortak bir değerlendirme yapılarak, üç ay içinde sistem kurulacak’’ diye konuştu.

8 YILDIR SÜREN MÜCADELE

lİZMİR'de taş ocaklarıyla mücadele 1992 yılında başladı. Valilik ve İl Daimi Encümen Kurulu'nun kapatma kararı, bakanlığın onay vermesiyle uygulanamadı. Vali Kutlu Aktaş, bu kez işletme ruhsatı için dava açtı ve kazandı. Ancak bunun üzerine Bakanlık işletmelere maden arama ruhsatı verdi. 1995'de Büyükşehir belediyesi işletmelerin geçici çalışma izinlerini iptal etti. Belkahve'nin 1. derece SİT alanı ilan edilmesine karşın taş ocaklarının faaliyeti durdurulamadı. Belediye ocaklara giden yolları kazarak, ulaşımı kesti. Sonunda ocakların bir bölümü çalışmayı durdurdu. 1999'da bakanlığa açılan dava valilik lehine sonuçlandı ve mücavir alandaki taş ve kireç ocaklarına kapatma kararı çıktı. Vali Kemal Nehrozoğlu, taşocaklarının Gökdere'ye taşınacağını açıklayarak, işletmelere üç ay süre verdi. Amaç burada taş ocaklarını biraraya toplayarak bir organize sanayi bölgesi oluşturmaktı. Ancak Gökdere Köylüleri karara karşı çıktı. Ayrıca Gökdere için gerekli ÇED raporu alınamadığı gibi, bölgede BEMAŞ, Karadeniz ve Dere Maden şirketlerinin ruhsatı olduğu ortaya çıktı. Sürenin uzamasıyla birlikte kaçak çalışan taş ve kireç ocaklarının sayısı artış gösterdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!