Taşıt Müzesi tarih oldu

Güncelleme Tarihi:

Taşıt Müzesi tarih oldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kadıköy'de 15 yıl hizmet verdikten sonra dağıtılmıştı

İstanbul'un ilk taşıt müzesi, 1966 yılında Kadıköy Söğütlüçeşme'de kurulmuştu. 15 yıl hizmet veren müze, binaya itfaiye birimlerinin yerleştirilmesi sonucu İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kapatıldı. İçindeki eşyalardan bazıları çeşitli müzelere verildi.

Kadıköy yakasında tramvayların kaldırılmasından sonra, eskiden tramvay garajı olan, Kuşdili Çayırı'nın Söğütlüçeşme tarafındaki çelik yapıda kurulmuştu İstanbul Taşıt Müzesi. Küçük çaplı olmakla birlikte iyi bir düzenleme ile kurulan müzede fes kalıbından, bilet örneklerine kadar uzun bir zaman diliminde toplanmış örnekler bulunuyordu. Hatta çevresinde küçük bir tramvay turu bile atılabiliyordu. Müze, araç tipleri, eski tünel vagonu, atlıdan elektriklilere çeşitli tramvay tipleri, bakım araçları, giyim kuşam tarzları ve fotoğraflarla bellekleri taze tutma işlevi görüyordu.

Mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan bu tesise itfaiye birimlerinin yerleştirilmesi sonucu 1981 yılında hizmeti durduruldu. İETT yetkililerinin verdiği envantere göre Taşıt Müzesi'nin hizmet verdiği dönemde elektrik motorlu tramvaylar, atlı tramvaylar, tramvay yol hizmet araçları, vatman, kadın-erkek yolcu ve at mankenleri, dönemi yansıtan durak, giysi ve para örnekleri bulunuyordu.

1981-1992 yılları arasında Kadıköy-Söğütlüçeşme'deki tesisin bir kısmında muhafaza altında tutulan 3 motris, 2 romörk onarılarak 1992 yılında Taksim-Tünel arasında hizmete sunuldu. Yine 1992 yılında 1 adet tramvay (yolcu, vatman ve mankenleriyle beraber) ve 30 m. uzunluğundaki orijinal ray, o tarihte Hasköy'deki Lengerhane binasında kurulan Rahmi Koç Sanayi Müzesi'nde teşhir edilmek üzere bir protokolla emaneten verildi. Yazlık atlı tramvay, atlı tramvay durağı, direk, levha ve bunlarla ilgili ekipmanlar da 1994 yılında hizmete açılan, Tünel'in Karaköy girişindeki müzede sergileniyor. 1997 yılında ise Karaköy-Tünel arasında hizmet vermiş olan ahşap vagonlar ve kasnaklar, İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne ait Hasanpaşa Havagazı Fabrikası'na nakledilerek ileride geniş çaplı olarak kurulması planlanan Taşıt Müzesi'nde sergilenmek üzere muhafaza altına alınmış.

1994 yılında hizmete açılan ve yetersiz kalmakla birlikte İstanbul'un bugün tek Ulaşım Müzesi olan Karaköy'deki İETT Müzesi'nde sergilenen objeler arasında 1871 yılından günümüze kadar İstanbul'daki şehir içi ulaşım araçlarında (Tramvay, Tünel ve Otobüs) kullanılmış olan bilet, jeton ve maketlerle diğer dökümanlar ve yazlık atlı tramvay bulunuyor. Sergilenmekte olan eşyaların tamamına yakını eski Taşıt Müzesi'nde sergilenen araç, gereç ve dökümanlardan oluşuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!