Tarihi Kilisede Fosil Krizi

Güncelleme Tarihi:

Tarihi Kilisede Fosil Krizi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2017 18:15

Burdur’da Doğa Tarihi Müzesi’ne dönüştürülen Kavaklı Rum Ortodoks Kilisesi içinde hayvan fosillerinin sergilenmesi kamu kurumları arasında yeni bir tartışmaya neden oldu.

Haberin Devamı

BURDUR’da, restore edilerek Doğa Tarihi Müzesi’ne dönüştürülen Kavaklı Rum Ortodoks Kilisesi’nde Elmacık kazılarında ortaya çıkan hayvan fosillerinin sergilenmesi tartışma konusu oldu. Bazı blog yazarları ve sosyal medya kullanıcıları dini nitelik taşıyan bir yapıda hayvan fosili sergilenmesinin saygısızlık olduğunu savunurken, kilisede yeniden düzenleme yapılması için resmi kurumlara başvuru yapıldığı ortaya çıktı.

‘HAÇLARI YOK ETMEDİK’

Eleştirilerle ilgili konuşan Burdur Müze Müdürü Hacı Ali Ekinci, “Biz bu düzenlemeyi tamamen iyi niyetlerle gerçekleştirdik. Tarihi nitelik taşıyan bu yapının aslını koruduk, haçları yok etmedik. Daha önce de bu tür eleştiriler almıştık. Bize, ‘Camiye fosil konulsa siz eleştirmez misiniz?’ demişlerdi. Ancak biz herkesin görüşlerine saygı duyuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Tarihi Kilisede Fosil Krizi

MEYHANE YAPILAN CAMİLER

Yapının daha önce sinema olarak kullanıldığını anlatan Ekinci, “Burası 2000 yılında kamulaştırıldı. O dönemde inanın çatısı bile akıyordu. Biz her türlü yoruma açığız ama gerçekleri de konuşmak zorundayız. Ona bakarsanız Girit’te meyhane yapılan camileri de biliyoruz da söylemiyoruz. Bu yapıda apsis kapatılmadı. Hiçbir şeyi karalamadık. Ama bunu değerlendirecek olan yine bu müzenin ziyaretçileridir” diye konuştu.

‘BEN İZİN VERMEZDİM’

Tarihi kilisenin müzeye dönüştürülmesiyle ilgili Antalya Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü’ne de çeşitli şikâyetler ulaştığı öğrenilirken, Bölge Müdürü Cemil Karabayram, şöyle dedi: “Bu düzenleme kurul kararı ile benim dönemimden önce yapılmış. Ancak böyle bir teşhir-tanzim çalışmasına ben olsam izin vermezdim. Dini nitelik taşıyan mekânlara ilişkin düzenleme yapılırken çok dikkatli olunması gerekiyor.”

‘YENİDEN DEĞERLENDİRİLMELİ’

Tartışmayı yorumlayan Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, “İlimizi ziyaret eden ve bu kiliseyi gezen Hristiyan vatandaşlarımızdan zaman zaman biz de eleştiriler aldık. Yapılan düzenleme kötü niyetli değil ancak bazı rahatsızlıklara neden olduğu doğru. Belki bu kilisenin restore edilip aslına uygun şekilde bırakılması daha doğru olurdu. Biz eleştirilerin dikkate alınarak uygulamanın yeniden değerlendirileceğine inanıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

KİLİSENİN ÖZELLİKLERİ

1875 yılından önce inşa edildiği düşünülen üç nefli kilisenin tavanı telisle örtülmüştür. Orta nefin apsis ve apsis yanında bulunan kısımları ise dışa doğru çıkıntılıdır. Üç girişi bulunan kilisenin güneyinde ve kuzeyindeki pencereler, sivri yalancı kemerler, tavan haricindeki yerlerin bir kısmında ise boyalı resimler bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!