Tarihi kilise kültür ve sergi evi olarak hizmet verecek

Güncelleme Tarihi:

Tarihi kilise kültür ve sergi evi olarak hizmet verecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2017 10:07

Tarihi kilise kültür ve sergi evi olarak hizmet verecek

Haberin Devamı

MUĞLA'nın Datça İlçesi'nde Güney Ege Kalkınma Ajansı'nın (GEKA) mali desteğinde, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Datça Belediyesi ve Datça Yerel Tarih Derneği'nin işbirliğinde aslına uygun olarak restore edilen tarihi Rum Ortodoks Kilisesi, Hızırşah Yaşayan Tarih Kültür ve Sergi Evi olarak hizmete açıldı.

Datça İlçesi'ne 3 kilometre uzaklıkta, 1850'li yıllarda yapıldığı tahmin edilen tarihi kilise, mübadele yıllarından sonra boşaltılmış ve son yıllarda Datça'daki arkeolojik kazılarda bulunan tarihi eserlerin saklandığı depo olarak kullanılmıştı. Datça Belediyesi 1970 yılında mülkiyetine geçen tarihi kilise için iki yıl önce hazırladığı Hızırşah Yaşayan Tarih, Kültür, Sergi Evi ve Kültür Rotası projesi, GEKA tarafından kabul edilerek, geçen yıl restorasyon çalışmalarına başlanmıştı. GEKA'nın 2015 yılı Alternatif Turizm Altyapısı Mali Destek Programı kapsamında yapılan restorasyon çalışmaları yaklaşık 600 bin TL'ye mal oldu. Hızırşah Yaşayan Tarih Kültür ve Sergi Evi'nin açılışı, Datça Kaymakamı Vehbi Bakır, CHP'li Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, Muğla Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hacı Koç tarafından yapıldı.

Belediye Başkanı Gürsel Uçar, restorasyonu yapılan tarihi yapının yaşayan bir arkeoloji, yerel tarih sergi alanı ve kültür merkezi haline dönüştürüldüğünü söyledi. Uçar, "19'uncu yüzyıldan kalan ve restore edilen bu yapı, Datça'nın kültürel, tarihi ve arkeolojik değerleri hakkında farkındalık yaratacak. Datça'nın sadece deniz, güneş, kum değil, doğayla iç içe, tarihi ve kültürel zenginlikleri, bu sayede bölgeye gelen ziyaretçilerin dikkatini çekecektir" dedi.

Datça Kaymakamı Vehbi Bakır ise konuşmasında, projenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Bakır, "Bundan sonra, buranın önemine, konumuna ve geçmişine uygun bir fonksiyon verilerek, kültürel ve sanatsal etkinliklerin yapılması gerekiyor. Kaymakamlık olarak belediyemize ve ilgililere gereken desteği vereceğimizi ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Hızırşah Yaşayan Tarih Kültür ve Sergi Evi, açılışın ilk gününde önemli bir sergiye ev sahipliği yaptı. Datça'da çeşitli dönemlerde gerçekleştirilen Burgaz Ören Yeri, Apollon Kutsal Tapınağı ve Knidos Seramik Atölyeleri kazı çalışmalarında çekilen fotoğraflarından oluşan sergi, davetliler tarafından ilgiyle izlendi.

Mehmet ÇİL / DATÇA (Muğla), (DHA)

FOTOĞRAF

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!