Tarhanadan bisküvi, şeker pancarından cezerye

Güncelleme Tarihi:

Tarhanadan bisküvi, şeker pancarından cezerye
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2014 11:31

- Uşak'ta, sağlıklı beslenmeyi özendirmek ve ilin tanıtımına katkı sağlamak amacıyla hazırlanan proje kapsamında tarhanadan bisküvi, şeker pancarından cezerye üretildi - Besleyici değeri yüksek tarhanalı bisküvi ile çocukların, yaşlıların ve şeker hastalarının vücut dirençlerinin artırılması amaçlanıyor

Haberin Devamı

UŞAK (AA) - SONER KILINÇ - Uşak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenlerinden Fatma Yüksel hazırladığı proje ile tarhanadan bisküvi, şeker pancarından cezerye üretti.

Yüksel, AA muhabirine verdiği bilgide "Uşakı'ın Tadı Tuzu" başlıklı proje kapsamında kentin en bilinen lezzetleri arasında yer alan tarhana ve şeker pancarını tanıtmayı amaçladığını söyledi. Tarhana ve şeker pancarının besleyici değeri yüksek ürünler olduğununa dikkati çeken Fatma Yüksel, şeker pancarı ve tarhana tüketiminin istenilen seviyede olmadığını ifade etti.

Yüksel, sağlıklı beslenme ve ilin tanıtımı için bu iki gıdayı farklı şekillerde tüketilmesini sağlamak amacıyla hazırladıkları projeyle başarı elde edildiğini, tüketiminin de yaygınlaşması için çalıştıklarını kaydetti.

Haberin Devamı

- Tarhandan katkı maddesiz bisküvi

"Uşak denince akla ilk olarak tarhana gelir" diyen Yüksel, tarhananın genellikle çorba olarak tüketildiğini oysa bu ürünün değişik kullanım alanları bulunduğunu belirtti.

Tarhana'dan üretilen bisküvinin besleyici değerinin çok yüksek olduğunu ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini anlatan Yüksel, "Tarhananın içerisinde biber, domates, soğan, un, yoğurt, nane gibi gıdalar var. Bu ürünlerin fermente olmasıyla oluşan tarhana özellikle kış aylarında soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların tedavisinde önemli bir besin. Düzenli olarak tarhana tüketilmesinin bağışıklık sistemini güçlendirdiği hekimler tarafından sıkça dile getirilir. Ben de tarhananın sadece çorba olarak tüketilmemesini, daha değişik gıdalara dönüştürülüp tüketiminin artırılması gerektiğini savunuyorum. Hazırladığımız proje ile tarhana, tereyağı, biraz un, yumurta, haşhaş ve susam gibi malzemelerden tarhanalı bisküvi yaptık. Uzun uğraşların ardından ortaya çıkan ürün oldukça beğeni kazandı" dedi.

Tarhanalı bisküvinin şeker hastaları, çocuklar ve yaşlılar tarafından tüketilmesi gerektiğini belirten Fatma Yüksel ürünün Uşak'ın tanıtımına katkı sağlayacağını düşündüğünü ifade etti.

Güne bir tas sıcak tarhana çorbası ile başlama imkanı olmayanların tarhanalı bisküvi ile kendilerini çeşitli hastalıklardan koruyabileceğini savunan Yüksel, " Anneler okula giderken çocuklarının beslenme çantalarına bu ürünü koyabilir. Bu ürünün içerisinde hiç bir katkı maddesi yok" şeklinde konuştu.

- Şekerpancarından cezerye

Haberin Devamı

Şeker pancarı üretiminin yaygın olduğu Uşak'ta Türkiye'nin ilk şeker fabrikasının bulunduğuna işaret eden Yüksel, şeker pancarının haşlanıp közlenerek yerel halk tarafından tüketildiğini belirtti.

Şeker pancarının tatlılarda rahatlıkla kullanılabileceğini kaydeden Yüksel, proje kapsamında ikinci olarak közlenmiş şeker pancarında cezerye yaptıklarını söyledi.

Fırında közleyen şeker pancarının rendelendiğini, içerisine katılan bazı maddelerle cezerye haline getirildiğini söyleyen Yüksel şöyle konuştu:

"Şeker pancarından cezerye üreterek şeker pancarını ve kentimizi tanıtmak istedik. Tarhanalı bisküvi ve şeker pancarlı cezerye ile ilgili patent çalışmalarına başladık. İki ürünün patentini aldıktan sonra ürünlerin seri üretiminin yapılmasını istiyoruz. Uşak'ın tadını tuzunu yansıtan iki farklı lezzet ortaya çıkardığımız için mutluyuz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!