‘Tamam mı, devam mı’ pazar günü diyecekler

Güncelleme Tarihi:

‘Tamam mı, devam mı’ pazar günü diyecekler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2017 19:55

Almanya’da CDU/CSU, FDP ile Yeşiller arasında sürdürülen koalisyon ön görüşmeleri çıkmaza girdi. Kesin karanın verileceği perşembe günkü toplantı 15 saat sürmesine rağmen koalisyon kararı çıkmadı. “Tamam mı, devam mı” kararı bu kez pazara bırakıldı.

Haberin Devamı

PERŞEMBE akşamı kesin kararı vermek için bir araya gelen parti temsilcilerinin toplantısı 15 saat sürdü. CSU ile Yeşiller arasında uzlaşma sağlanması için yoğun çaba harcandı. Ancak mülteciler ve göç konusunda ilerleme sağlanamadı. Toplantı cuma sabahı saat 04.15’te bitmesine rağmen taraflar koalisyonda uzlaşamadı. Bunun üzerine parti temsilcileri aynı günöğleden sonra bir kez daha müzakere masasına oturdular. Akşam ise Başbakan Merkel, CSU, Yeşiller ve FDP liderleriyle ayrı ayrı görüşme başlattı. CSU lideri Seehofer, müzakerelere devam mı yoksa tamam mı kararı için son tarih olarak Pazar gününü verdi.

Cuma sabaha kadar süren görüşmelerde Yeşiller iltica başvurusu kabul edilmemiş ikinci derece sığınmacılar için aile birleşimine izin verilmesini istedi. CSU ise göçü artıracağı gerekçesiyle buna karşı çıktı. FDP uzlaşma sağlanması için çalışan mültecilerin zorunlu hallerde aile birleşimine izin verilmesi önerisini getirdi. Ancak CSU bu öneriyi de reddetti.

Haberin Devamı

MERKEL KONUŞMAK İSTEMEDİ
FDP Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki, “Dört haftadır konuşuyoruz. Sonuç sıfır. Korkunç hüsrana uğradım” dedi. Kubicki, dört partili koalisyonun üzerinde fırtınalar estiğini belirterek, sonuç alamadan dağılma tehlikesinin yüksek olduğu mesajını verdi.
CSU Genel Başkanı Horst Seehofer, ön görüşmelerde büyük sorunlar olduğunu kaydederek, tüm imkanları kullanarak sağlam bir hükümeti kurmanın mümkün olup olmadığına bakacaklarını dile getirdi. Seehofer, birçok konuda partiler arasında henüz yakınlaşmanın sağlanamadığını ifade etti.
Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir de, “Uzatmalara gidiyoruz” dedi.
CDU Genel Sekreteri Peter Tauber, partilerde ülke için iyi çözümler bulunacağı yönünde inancın hâlâ mevcut olduğunu söyledi.
Tarafların anlaşma sağlayamaması durumunda Almanya’da yeniden seçim görünüyor.

BAKMADAN GEÇME!