Tahtalı Dağı'nda doğa atölyesi

Güncelleme Tarihi:

Tahtalı Dağında doğa atölyesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2017 11:12

Tahtalı Dağı'nda doğa atölyesi

Haberin Devamı

 

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü ile Olympos Teleferik arasında imzalanan protokolle, Avrupa'nın en önemli milli parklarından biri olan Beydağları Milli Parkı ve en önemli noktalarından biri olan Tahtalı Dağı'nda, çocuklar için doğa atölyesi düzenlenecek.
Belgesel yapımcısı, yazar ve biyomühendis Hüseyin Çağlar İnce ile doğayı keşfetmeye, sorular sormaya ve dağların gizemini çözmeye yönelik eğitim, 'Antalya'da Değerler Eğitimi' kapsamında gerçekleştirilecek. Doğa atölyesine katılacak öğrenciler, Tahtalı Dağı ve Antalya'nın doğasını öğrenirken doğada keşif gezisi de yapacak. Etkinlikler sonunda öğrenciler, Tahtalı Dağı zirvesinde karların arasında serbest zaman geçirecek.
Hüseyin Çağlar İnce, Tahtalı Dağı'nın doğa çeşitliliği bakımından çok zengin bir konumda olduğunu, ender görülen canlılar ve endemik bitki türlerini barındırdığını belirtti. İnce, denizden 726 metre yüksekliğe kadar müthiş bir doğa içinde bulunan alt istasyondan 2365 metre yükseklikteki zirveye teleferikle çıkarken 4350 metre yol katedildiğini söyledi. Bu esnada karaçam, sedir ve ardıç ormanları üzerinden geçerken dağların kayaç yapısının anlattığı doğa tarihine tanık olunabileceğine işaret eden İnce, “Yeryüzünde denize en yakın ve en yüksek dağlardan bir tanesi olan Tahtalı Dağı, 2365 metre yüksekliğe sahip. Deniz kıyısında her noktada farklı bir manzarası olan heybetli bir dağ olması binlerce yıldır insanoğlunun dikkatini çekmiş ve tarih boyunca ona farklı anlamlar yüklenmesini sağlamıştır. Etrafında Phaselis, Olimpos, Chimera gibi antik yerleşimlerin bulunması ve eteklerinde bulunan ağaçların Olimpos Dağı'nda geçen mitolojik efsanelere sahip olması nedeniyle mitolojide Olimpos Dağı diye adlandırılan dağlardan birinin Tahtalı Dağı olduğu düşünülmektedir" dedi.
TAHTALI'NIN DOĞA TARİHİ
Tahtalı Dağı, 135 milyon yıl önce üzerinde bulunduğu Anadolu Yarımadası ile birlikte Tetis Denizi'nin altındaydı. Kıtaların hareketi ile Anadolu deniz altından yeryüzüne çıkmaya başladığında Tahtalı Dağı da sert bir şekilde yukarı doğu çıkarak bugünkü şeklini aldı. Teleferikle çıkarken sarp yamaçlarda görülen dikine kaya çizgileri, bu yükselmenin en belirgin göstergesi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!