Tahliye istedi

Güncelleme Tarihi:

Tahliye istedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2014 00:55

Ömür boyu hapis cezası aldığı Ergenekon’dan 2 yıldır tutuklu olan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, ‘Bihakkın’ (koşulsuz) ya da ‘adli kontrol’ uygulanarak tahliye talebinde bulundu.

Haberin Devamı

Başbuğ’un avukatı İlkay Sezer tarafından Ergenekon davasının görüldüğü İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan dilekçede, Başbakan Erdoğan’ın son günlerde yaptığı açıklamalara da atıfta bulunularak şöyle denildi:

BAŞBAKAN’I DİNLESENİZ ASIL SUÇLULAR ÇIKARDI

“Gelinen noktada Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ve personeline yönelik asılsız iddialar ve suçlamalar yöneltildiği herkes tarafından kabul ve beyan edilmektedir. Mahkemenizin görmekte olduğu tüm davaları birleştirmeden önce görülmekte olan 2010/106 E. (İnternet Andıcı) sayılı davanın katılanı olarak tarafı durumunda bulunan ve tanık olarak göstermiş olduğumuz Başbakan Sayın Erdoğan’ın günümüzde devlete, emniyet ve yargıya sızılmış olduğunu beyan etti ve daha önce de devlet içinde devlet şeklinde nitelendirdiği konu mahkemeniz tanık olarak beyanlarını alsa idi bugün asıl suçlular ortaya çıkarılır onların gerekçeli kararı yazılmakta olurdu. Müvekkilimize atılı suçlamaları kabul sayılamamak üzere ifade etmek gerekir ki, müvekkilimiz hakkında da bir yargılama yapılacak ise yargılamanın görevde yetkinin kötüye kullanılıp kullanılmadığına ilişkin olması nedeniyle Yüce Divan’da yapılması gerekir. Oysa mahkemeniz, kişi bakımından görevsiz olduğu iddianameyi kabul ederek ve müvekkilimizi tutuklama tedbiri ile yargılayarak Anayasa’ya açıkça aykırı hareket etmeye devam etmektedir.”

Haberin Devamı

4.5 AY OLDU HÂLÂ GEREKÇE YAZILMADI

CHP Milletvekili Mustafa Balbay’ın tahliyesine gerekçe gösterilen Anayasa Mahkemesi kararına da değinen avukat Sezer, mahkemenin yargılamaya ilişkin kararını, 5 Ağustos’ta açıklamasına rağmen gerekçesini hâlâ yazmadığını belirtti. Sezer, CMK uyarınca en geç 20 Ağustos 2013’te de dosyayı konulmuş olması gereken gerekçesinin halen konulmadığına dikkat çekti. Sezer, “Temyiz hakkının henüz kullanılmaması nedeniyle ve bu suretle masumiyet karinesinin ihlaline neden olmaktadır. Yasada belirtilen 15 günlük sürenin sona erdiği 10 Ağustos 2013 tarihinin üzerinden 4.5 aya yakın süredir kamuoyunda yapılan haksız yayınlar ve henüz temyiz hakkının kullanılmaması nedeniyle müvekkilinin lekelenmeme hakkı ihlal edilmektedir” dedi.
İlkay Sezer ayrıca Ceza Muhakemeleri Kanunu’na (CMK) göre dosyanın halen yargılama aşamasında olduğuna dikkat çekerek tahliye talebinin de İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nce değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!