Suriye'nin teklifini değerlendirecekler

Güncelleme Tarihi:

Suriyenin teklifini değerlendirecekler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2011 17:36

Arap Birliği bakanları bu hafta sonu bir araya gelerek, uluslararası gözlemcilerin girişine izin vermesi karşılığında ekonomik yaptırımların kaldırılmasını şart koşan Suriye hükümetine verilecek yanıtı kararlaştıracak.

Haberin Devamı

AFP haber ajansının bir Arap diplomatın açıklamalarına dayandırdığı haberine göre, Arap Birliği’nin stratejisi Katar Başbakanı Şeyh Hamad bin Casım el Tani'nin başkanlığında, Cezayir, Mısır, Umman ve Sudan’ın dışişleri bakanlarının katılacağı toplantıda belirlenecek.

 

Doha’da yapılacak görüşmeye Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el Arabi de katılacak.

 

Bugün de Irak’ta bulunan Arabi, Suriye’yi ülkede yaşanan şiddeti bitirmeye ikna etmek için Bağdat hükümetinin yardımını istedi.

 

Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile görüşen Arabi çıkışta yaptığı açıklamada, topun Suriye’nin sahasında olduğunu belirtti. Şam’ın yaptırımlardan kaçınmak için Arap Birliği’nin girişimini kabul etmesi gerektiğini söyleyen Arabi, bir takvim koymaktan kaçındı.

 

Haberin Devamı

"IRAK HÜKÜMETİ SURİYE İLE TEMASI SÜRDÜRECEK"

Arabi, “Görüşmemizde, Irak’ın Suriye üzerine baskı kurmaya hazır olup olmadığını değerlendirdik. Irak hükümeti bize meselenin çözümü için Suriye yönetimiyle temasın sürdürüleceğini bildirdi” dedi.

 

Arabi’nin ardından konuşan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ise “Çabalarımızı artırıp Suriye hükümetiyle bu girişimin önündeki engelleri aşmak için müzakerelerimizi sürdüreceğiz” dedi.

 

Bir tarafta Arap Birliği çözüm için çabalarını artırırken, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Brüksel’de yaptığı açıklamada Suriye'ye hiçbir şekilde müdahale niyetlerinin olmadığını söyledi.

 

Rasmussen, Türkiye'nin talebi halinde Suriye'ye müdahale edip etmeyecekleri yönündeki bir soruya şu cevabı verdi:

 

“Suriye'ye müdahale için bazı şartlar ileri sürmedik. Çünkü Suriye’ye müdahale etmeye hiç niyetimiz yok. Bunu defalarca belirttik, ama tekrar vurguluyorum: NATO'nun Suriye'ye müdahale ya da başka bir niyeti yoktur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!