Suriyeli öğretmen, Suriyeli öğrencilerin umudu oldu

Güncelleme Tarihi:

Suriyeli öğretmen, Suriyeli öğrencilerin umudu oldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2016 11:16

- Ülkesindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyeli öğretmen Elmatar, Suriyeli çocukların eğitimsiz kalmamaları için Siirt Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İHH'nın desteğiyle açtıkları 14 Eylül Geçici Eğitim Merkezinde 6 meslektaşıyla 120 öğrenciye eğitim veriyor- Suriyeli öğretmen Elmatar:- "Yıkılan binalarımızın yerine yenilerinin yapılabileceğini düşündük ama eğitimsiz kalan çocuklarımızın bize büyük bir külfet oluşturacağını tespit ettik"

Haberin Devamı

SİİRT (AA) - Ülkesindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyeli öğretmen Hammud Elmatar, Suriyeli çocukların eğitimsiz kalmamaları için Siirt Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İHH'nın desteğiyle açtıkları 14 Eylül Geçici Eğitim Merkezinde 6 meslektaşıyla 120 öğrenciye eğitim veriyor.

Ülkesinde Arapça öğretmeni olarak 20 yıl görev yapan Elmatar, Siirt'teki Suriyeli ilkokul ve ortaokul öğrencilerine kendi dil ve müfredatlarına göre eğitim verebilmenin mutluluğunu yaşıyor. Elmatar'ın öğrencileri de yarım kalan eğitimlerine devam etmenin sevinciyle geleceğe umutla bakıyor.

AA muhabirine konuşan Elmatar, kendilerine kucak açan Türkiye'ye sığındıktan sonra Siirt'e geldiklerini ve öğrencilerin eğitimsiz yetişmemesi için devlet desteğiyle 14 Eylül Geçici Eğitim Merkezini kurduklarını anlattı. Eğitime önem veren bir aileden geldiğini ve öğretmen olan babası Ahmed Elmatar'ın Suriye'nin Rakka kentinde uzun yıllar Milli Eğitim Müdür Yardımcısı olarak görev yaptığını ifade eden Elmatar, babasının 24 yıl önce dönemin Devlet Başkanı Hafız Esad'ın askeri birliklerinin 17 günlük işkencesiyle öldürüldüğünü söyledi.

Haberin Devamı

- "Beşar Esad'ı 'Hubel Putu' olarak tanımlıyorduk"

Suriye halkının Esad ailesinden çok zulüm gördüğünü belirten Elmatar, halkın 2011'den itibaren zulme karşı sesini çıkarmaya başladığını hatırlattı. Her cuma namazı çıkışında Beşar Esad'a karşı seslerini yükselttiklerini dile getiren Elmatar, "Gördüğümüz işkencelere rağmen sesimizi çıkarabildiğimiz için mutlu oluyorduk. Orada askerler bize gerçek mermilerle ateş ediyorlardı ama yine de sevinçliydik. 4 Mart 2013'te muhalifler Rakka'yı Esad'tan aldı. Biz Esad'ı 'Hubel Putu' (İslam'dan önce müşriklerce Kabe'ye konulan putların en büyüğü) olarak tanımlıyorduk. Şükürler olsun ki, bu put Rakka'da devrilmişti" diye konuştu.

Rakka'daki savaş halinin kenti yaşanamaz hale getirdiğini ifade eden Elmatar, çok sevdikleri Türkiye'ye sığınma kararı aldıklarını söyledi.

- "Öğrencilerimle teselli buluyorum"

Siirt'teki 14 Eylül Geçici Eğitim Merkezinin müdürlüğünü de yapan Elmatar, Suriyeli öğrencilerin eğitimsiz kalmasının oluşturacağı hasarın onarılamayacağından hareketle eğitime önem verdiklerini kaydetti. Elmatar, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Yıkılan binalarımızın yerine yenilerinin yapılabileceğini düşündük ama eğitimsiz kalan çocuklarımızın bize büyük bir külfet oluşturacağını tespit ettik. Bu yüzden Siirt'te Suriyeli öğrencilere yönelik bir okul açmayı düşündük. Siirt Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İHH'nın desteğiyle 14 Eylül Geçici Eğitim Merkezini 27 Mart 2015'te açtık. 6 Suriyeli öğretmenin görev yaptığı okulumuzda 120 öğrenci eğitim görüyor. Öğrencilerimle bir arada olduğum için çok mutluyum. Çünkü öğrencilerimle teselli buluyorum. Buna vesile olanlardan Allah razı olsun, emeklerini boşa çıkarmasın."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!