Suriyeli göçmenlerin işgücü piyasası analizi sonucu

Güncelleme Tarihi:

Suriyeli göçmenlerin işgücü piyasası analizi sonucu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2016 15:11

Suriyeli göçmenlerin işgücü piyasası analizi sonucu

Haberin Devamı

DİYARBAKIR, (DHA)-

DİCLE Üniversitesi (D.Ü.), Diyarbakır Sosyal Kalkınma ve Geliştirme Derneği, Suriye Dostluk Derneği İşbirliği ve Karacadağ Kalkınma Ajansı desteği hazırlanan, "Diyarbakır-Şanlıurfa İllerinde Suriyeli Göçmenlerin İşgücü Piyasası Analizi" adlı proje çalışması, D.Ü. Kongre merkezinde yapıldı.

Diyarbakır Vali Yardımcısı Mehmet Çağrı Özpolat, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Proje Sorumlusu ve Dicle Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahar Burtan Doğan, araştırma hakkında bilgiler verdi. Suriye’deki iç savaştan coğrafi, dini ve kültürel yakınlık sebebiyle en çok etkilenen ülkenin Türkiye olduğunu belirten Doğan, Diyarbakır ve Şanlıurfa illerinde istihdam edilen Suriyeliler üzerinde yaptıkları ankette, sığınmacıların sosyo-demografik özellikleri, eğitim durumları ve Suriye’deki yaşamlarına dair bilgiler edinmeye çalıştıklarını anlattı. Doğan, araştırma sonucunda, işgücündeki yığılmanın büyük ölçüde 21-40 yaş aralığında gerçekleştiği ve işgücüne katılanların büyük kısmının evlerini geçindirmek üzere çalışan evli aile reislerinden oluştuğu bilgisine ulaştıklarını anlattı.

Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral ise Suriyeli sığınmacıların artık kendilerini Türkiye vatandaşı olarak hissettiklerini, hatta Suriye’deki gayrimenkullerini ve diğer varlıkların satıp paraya çevirdikten sonra Türkiye’ye gelme niyetinde olduklarını, dünyada göçmen barındırma bakımından ilk sıralarda yer alan Türkiye’nin insani yardımlar konusunda ise bir numara olduğunu dile getirdi.

Diyarbakır Sosyal Kalkınma ve Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kadriye Asra Aygün ise proje ile Diyarbakır ve Şanlıurfa illerinde yaşayan Suriye vatandaşlarının hem sektörel bazda hem de mesleki açıdan kentlerin iş gücüne olan katkısını incelemeyi amaçladıklarını dile getirdi.

Vali Yardımcısı Mehmet Çağrı Özpolat da, özellikle eğitimli Suriyeliler'in Avrupa’ya gitmek yerine Türkiye’de kalıp ülkemiz adına katma değer üretmelerini sağlamak adına aralarında doktor, mühendis, avukat gibi meslek gruplarından sığınmacıların vatandaşlığa kabul edilmesi yönünde çalışmalar yürütüldüğünü dile getirdi.

Toplantı sonunda projeye katkılarından dolayı D.Ü. Rektörü Prof. Dr. Talip Gül ve Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral’e birer teşekkür plaketi sunuldu.

FOTOĞRAFLI 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!