Suriye Zirvesi’ne Türkiye hamlesi

Güncelleme Tarihi:

Suriye Zirvesi’ne Türkiye hamlesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2017 23:39

G7 Suriye Zirvesi’nin bugünkü oturumuna özel olarak davet edilen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İdlib’deki kimyasal saldırı sonrası ABD’nin Esad rejimini hedef almasının ardından Suriye’de oluşan yeni durumla ilgili Türkiye’nin pozisyonunu anlatacak. Çavuşoğlu dün, önce ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü.

Haberin Devamı

Zirveye Türkiye dışında Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ile AB de katılacak. Diplomatik kulislerden sızan bilgiye göre, Çavuşoğlu’nun ABD’li ve Rus mevkidaşlarıyla yaptığı telefon görüşmesinde de dile getirdiği ve bugünkü oturumda vermesi beklenen mesajlar özetle şöyle:

ATEŞKES SÜRECİ KORUNMALI: Türkiye ve Rusya’nın girişimleriyle sağlanmış olan ateşkes ortamı devam etmeli. Suriye’de siyasi geçiş sürecini hedefleyen Astana ve Cenevre toplantıları devam etmeli, sonuç odaklı olmalı.

ESAD GİTMELİ: İdlib’deki son saldırı Suriye’de Esad’la devam edilemeyeceğini gösterdi. Bölgede savaşın sona ermesi, insanların evlerine geri dönmesi için “Esad’sız Suriye’ye” tüm aktörler destek vermeli.

YENİ GÖÇ TEHDİDİ: Rejimin saldırıları devam ettiği takdirde, sadece Türkiye’yi değil Avrupa da yeni bir göç tehdidi ile karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle ateşkesin korunması için özellikle Rusya’nın rejim nezdinde baskı yapmasını önemsiyoruz.

Haberin Devamı

DEAŞ’LA MÜCADELE: Suriye’nin toprak bütünlüğü korunmalı, tüm terör örgütleri ile mücadele edilmeli. DEAŞ’la mücadele çok önem ancak PYD/YPG ile işbirliği yapmak, bir terör örgütüne başka terör unsurlarıyla yanıt vermektir. 60’tan fazla ülke bir terör örgütü ile baş edemiyor ve bunun için bir başka terör örgütüne ihtiyaç duyarsa o zaman koalisyonu yeniden gözden geçirmemiz gerekir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!