Suriye Ulusal Meclisi İstanbul'da kuruldu

Güncelleme Tarihi:

Suriye Ulusal Meclisi İstanbulda kuruldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2011 14:25

Dünya'nın çeşitli ülkelerinden ve Suriye'den gelerek İstanbul'da buluşan muhalifler, ayaklanmaların 6'ncı ay dönümünde düzenledikleri bir toplantıda Suriye Ulusal Meclisi'nin kuruluşunu ilan etti.

Haberin Devamı

Pendik Green Park Otel'de toplanan muhalifler adına sözcü Besma Katmani, Suriye Ulusal Meclisi'nin kuruluş bildirgesini açıkladı.

“Hem devrim gençlerini hem siyasi akımları hem de önde gelen siyaset adamlarını tek bir şemsiye altında birleştirmeyi amaçlayan muhalefet çalışmaları, 6 ay sonra olgunluğa ulaşmıştır” diyen Katmani, meclisin hedeflerini şöyle sıralandı:

- Meşru yollarla rejimin düşürülmesi ve devlet kurumlarının korunması.

- Devrimin barışçıl şekilde devam etmesi

- Milli bütünlüğün korunması.

- Tamamen devrimden yana olarak, devrimin ilke ve hedeflerine sadık kalınması.

- Tüm vatandaşlar için adalet ve eşitliği sağlayacak, demokrat ve çoğulcu düzene sahip sivil bir devletin kurulması için çalışmak.

"HİÇBİR DIŞ GÜCE BAĞIMLI DEĞİLİZ"

Kurulan oluşumun hiçbir dış güce bağımlı olmadığını belirten Katmani, her biri altı ay sürecek üç aşamalı bir yol haritasından söz etti:

Haberin Devamı

"İlk aşama rejimin yıkılması süreci, yani şu an içinde bulunduğumuz süreç. Rejimin yıkılmasından sonraki süreçte ise rejim değiştirilecek. Üçüncü ve son aşamada da geçici hükümet belirlenecek."

/images/100/0x0/55eacaedf018fbb8f8970ebf

Üç aylık bir çalışmanın sonunda kurulan meclisin 140 üyesi olduğu açıklandı. Üyelerin yüzde 60'ının Suriye'den, yüzde 40'ının dışarıdan olduğu belirtilirken, yüzde 10-15'inin ise daha sonra belirleneceği ifade edildi.

Düzenlenen basın toplantısında üyelerin isimleri tek tek okundu ancak görevleri açıklanmadı. Ayrıca Suriye'de yasayan bazı üyelerin isimleri gizli tutuldu.

KURULAN MECLİS BİRLİĞİN GÖSTERGESİ

Kanada, Japonya, Rusya ve Hollanda'nın da toplantıyı izlemek için gazeteci göndereceğini açıkladığı basın toplantısında, meclis üyeleri de söz aldı.

Çeşitli görüş ayrılıkları yaşayan Suriyeli muhalifler uzun süre aralarında bir bütünlük sağlayamamıştı. Ancak toplantıda konuşan Suriyeli muhalif liderler artık bir birlik sağladıklarını belirterek, ulusal meclisin ilan edilmesinin, tüm muhaliflerin birleştiğinin ifadesi olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

Konuşan üyelerden İmad Eldin Reşit, Suriye'deki tüm muhalefeti temsil edecek olan meclisin, 10 ofisinin ve bir dış ilişkiler bürosunun olacağını söyledi.

Reşit, "Suriye'de modern bir devlet hedefliyoruz. Bütün vatandaşlara eşit haklar sağlayan bir anayasa, yargı bağımsızlığı, hukukun  egemenliği, insan haklarına saygı, siyasi, kültürel, dini ve bireysel hakların garanti altına alındığı, basın özgürlüğünün garanti altına alındığı bir devlettir hedefimiz” diye konuştu.

Suriye'deki bütün etnik unsurların eşit haklara sahip olduğunu da belirten Reşit, ülkede Kürt kimliğinin tanınması, Kürt sorununun demokratik ve adil bir şekilde çözülmesine önem verdiklerini ifade etti.

Haberin Devamı

ORDU ASLA SİYASALLAŞTIRILMAYACAK

Suriye'de ordunun hiçbir şekilde siyasallaştırılamayacağını da ifade eden Reşit, ülkede sivil toplumun rolünün güçlendirileceğini kaydetti.

Reşit, “Gelecek Suriye'de devlet özgür olmalıdır. İradesi bağımsız olmalıdır. Milli egemenliğe sahip çıkılmalıdır. Bu devlet, uluslararası anlaşmalara bağlı kalmalıdır. Ulusal Meclis de buna göre hareket edecektir” dedi.

Konuşmacılardan Kürt asıllı doktor Abdülbaset Sida, meclis üyelerinin yüzde 52'sini devrim için bizzat Suriye'de mücadele eden isimlerin oluşturduğunu söyledi. Sida ayrica, meclisin kapılarının diğer muhaliflere de açık olduğunun altını çizdi.

Sida, "Buradan dünyaya tek bir mesaj veriyoruz: Hepimiz siyasi hedeflerimizde birlesmiş bulunuyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

cozbek@hurriyet.com.tr

http://www.twitter.com/mcengizozbek

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!