Suriye: Türkiye'yle savaşmak istemiyoruz ama...

Güncelleme Tarihi:

Suriye: Türkiyeyle savaşmak istemiyoruz ama...
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2012 00:00

Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdissi, Akçakale'de beş Türk vatandaşının ölümüne neden olan top atışını araştırdıklarını belirterek, Türkiye ile savaşa girmek istemediklerini söyledi. Ancak Suriyeli diplomat meşru müdafaa haklarının saklı olduğunu sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Bloomberg'e konuşan Makdissi, "Suriye şu anda meşru müdafaa konumunda ve ona göre hareket edecek. Ancak askeri anlamda (Türkiye ile) karşı karşıya gelmek istemiyoruz" dedi.

Akçakale'de yaşananların saldırı değil kaza olduğunu belirten Suriyeli diplomat, "Bu olay bölgede bulunan silahlı grupların varlığından kaynaklandı" dedi.

"TÜRKİYE SALDIRIRSA KENDİMİZİ KORURUZ"

Rusya'nın Sesi Radyosu'nun internet sitesindeki habere göre, Ermeni radyosu "Van"a da bir röportaj veren Makdissi, Türkiye ile yaşanan gerginlikle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Makdissi, savaşı açan ilk ülke olmak istemediklerini ancak Türkiye'nin olası bir saldırısında kendilerini korumaya hazır olduklarını ifade etti.

Suriye ordusunun "yurt dışındaki belli güçler tarafından desteklenen teröristlere karşı savaştığını" söyleyen Makdissi, bu gruplar silah bırakana kadar demokratik çözümün imkansız olduğunu belirtti.

Suriye’de Devlet Başkan Yardımcısı Faruk el Şara liderliğinde bir geçiş hükümeti kurulmasını öneren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun bu açıklamalarını da yorumlayan Makdissi, Suriye'yi kimin yöneteceğine ilişkin kararı verme hakkının Suriye halkında olduğunu ifade etti.

ESAD YÖNETİMİ ATEŞKESİ REDDETTİ

Öte yandan Suriye, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un tek taraflı ateşkes önerisini reddetti.

Suriye resmi haber ajansı SANA'nın haberine göre, Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdisi, Ban'ın tek taraflı ateşkeş önerisini eleştirdi.

Makdisi, söz konusu önerinin ekim ayı başında New York'taki BM Genel Kurulu'na katılan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ve Ban arasında görüşüldüğünü, Muallim'in, silahlı grupları maddi olarak destekleyen, eğiten ve silah gönderen ülkelerin buna son vermelerinin önemini vurguladığını belirtti.

Makdisi, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan, şiddete son vermeleri için silahlı gruplar üzerinde etkili ülkelere elçi göndermesini istediklerini de kaydetti

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!