Suriye ile dostluk adımı

Güncelleme Tarihi:

Suriye ile dostluk adımı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2000 00:00

Türkiye ile Suriye arasında başlayan yakınlaşmanın, iki ülke sınırındaki mayınlı sahaların temizlenmesini de gündeme getirdi. İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, mayınlı sahaların temizlenerek, tarıma açılabileceğini bildirdi. FP Hatay Milletvekili Metin Kalkan, Suriye sınırında mayınlı bölge ile sınır arasındaki mayınların işlevini yitirdiğini, bu bölgede 35 bin dönümlük Türk toprağının Suriyeliler tarafından kullanıldığını belirtti. Kalkan, TBMM Başkanlığı'na bir soru önergesi vererek, mayınların temizlenmesi konusunda bir çalışma yapılıp yapılmadığını sordu.
Haberin Devamı

Mayın yerine ürün yetişecek

Kalkan'ın önergesini yanıtlayan Tantan, sınır fiziki güvenlik sisteminin inşa edildiği Cizre-Akçakale arasındaki bölgede mayınların temizlenmesinin sınır güvenliğini etkilemeyeceğini bildirdi.

Sınırda Akçakale-Akdeniz arasında kalan bölgedeki mayınlı sahaların etkisini yitirmiş olmakla birlikte, sınır fiziki güvenlik sisteminin henüz tüm unsurlarıyla kurulamdığını kaydeden Tantan, bu bölgede, fiziki güvenlik sisteminin kurulması ve moderz ikaz-ihbar sistemleri ile takviye edilmesinden sonra mayınların temizlenebileceğini vurguladı.

Gerekli kaynağın sağlanması halinde Cizre-Akçakale arasındaki mayınlı sahaların temizleme işlemine başlanabileceğini belirten Tantan, şunları söyledi: ``Akçakale-Akdeniz arasındaki bölgede ise sınırın Suriye ile müşterek veya tek taraflı yeniden işaretlenmesini ve beraberinde sınır fizi güvenlik sisteminin tüm unsurları ile tesisini müteakip mayın temizliğinin yapılabileceği; bu suretle mayından temizlenen sahaların, kamulaştırma yapılmış olan birinci derece Kara Askeri Yasak Bölgelerindeki yerler hariç olmak üzere, tahsisi Milli Savunma Bakanlığı'nda kalmak koşuluyla vatandaşlara kiralanabileceği değerlendirilmektedir.

Terör tehditinin tamamen kalkması ve sınırlarımızın etkin bir güvenlik sistemine kavuşturulmasını müteakip, hudut emniyetinin sağlanması maksadıyla hudut hattına döşenen mayınların temizlenmesi için gerekli hazırlıkların yapılmasına başlanılmıştır.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!