Süleymanpaşa'nın 'Serada çiçekçilik' projesi başladı

Güncelleme Tarihi:

Süleymanpaşanın Serada çiçekçilik projesi başladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2018 17:15

Süleymanpaşa'nın 'Serada çiçekçilik' projesi başladı

Haberin Devamı

 

TEKİRDAĞ, (DHA)- TEKİRDAĞ Süleymanpaşa Belediyesinin Trakya Kalkınma Ajansı desteği ile Bıyıkali Mahallesi'nde hayata geçirdiği Modern Serada Çiçekçilik Projesi, yapılan açılış töreni ile hizmete başladı. Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, "Bu serayla Süleymanpaşa Belediyesi artık kendi çiçeğini kendi imkânları ile üretir hale gelecek" dedi.

Süleymanpaşa Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve ilçenin kırsal kesimlerinde alternatif ve katma değeri yüksek tarım ürünleri üretimini teşvik etmek amacıyla başlatılan, 'Süleymanpaşa Modern Serada Çiçekçilik Örnek Uygulama Alanı' projesi, düzenlenen açılış töreni ile hizmete başladı. 

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, projenin bir fizibilite çalışması ile başladığını belirterek, "Yine Kalkınma Ajansı ile beraber çıktığımız bu yolda bu bölgede modern çiçekçilik tarımının yapılabileceği görüldü. Bu küçük seraya baktığınız zaman, üretimin değerini simgeleyen aslında büyük bir atılım görürsünüz. Biz daha önce de çiçek alıyorduk. Yabancı yerlerden de değil, Yalova'dan, İzmir Bayındır'dan alıyorduk. Ama bu serayla Süleymanpaşa Belediyesi artık kendi çiçeğini kendi imkânları ile üretir hale gelecek. Altını bir kez daha çiziyorum: üretim" dedi.

Serada ayrıca köylülere seracılık ve çiçek yetiştiriciliği ile ilgili eğitim verileceğini ifade eden Eşkinat, Bu sera başka bir işlev daha görecek. Burada bizim bölge çiftçilerimiz, köylülerimiz bir alternatif üretim biçimi olduğunu görecekler. Bundan sonraki etapta Süleymanpaşa Belediyesinin hedefi, bütün Trakya'ya Süleymanpaşa'ya bağlı köylerdeki seralarda üretilen çiçekleri satmaktır. Başka bir şey daha yapacağız. Alım garantili ekim yaptıracağız. Dolayısıyla bu basit bir sera değil. Bu üreten bir tesis. Burada çok nitelikli, katma değerli ürünler elde edilebileceğini kamuoyunun bilgisine sunacağız" dedi.

ŞAHİN: BU SERA KIRSAL KALKINMANIN NADİDE PROJELERİNDEN BİRİDİR
Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, örnek teşkil edecek bir projeye imza atıldığını ifade ederek, "ugün burada gördüğümüz, kırsal kalkınmanın, yerelden başlayan kalkınmanın en nadide projelerinden biridir. Bu sera vasıtasıyla nasıl seracılık yapılacağı öğretilecek. Bu sera şu açıdan da önemli. Enerjisini yenilenebilir enerji kaynaklarından kendisi karşılayan, sulama sistemleri ve diğer altyapısıyla uygun maliyetli, güzel bir proje.Bu seranın diğer illerimize de örnek olmasını ve hayırlara vesile olmasını diliyorum" dedi.
ALBAYRAK: BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇİÇEK ALIMINI BU SERADAN YAPACAK
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da projenin gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, "Böyle güzel bir projenin bitişinin verdiği mutluluk ve gururla burada bize sadece alkışlamak düşer. Buradan bir söz de veriyorum. Tekirdağ'ın 11 ilçesine hizmet veren Büyükşehir Belediyesi bundan sonra çiçek alımlarını Süleymanpaşa Belediyesinin serasından gerçekleştirecektir. Bununla ilgili gerekli talimatları hemen vereceğim. Bu projenin hayırlı olmasını diliyor, Tekirdağ köylüsüne, çiftçisine, hepimize güzellikler getirmesini temenni ediyorum" dedi.

Modern Çiçekçilik Serası'nın açılış kurdelesini Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak veTekirdağ Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat ile eşi Belgin Eşkinat çözdü.
Daha sonra katılımcılar serayı gezerek güneş enerjisi, sulama sistemleri ve seranın çalışma şekli ile ilgili bilgi aldı.

SÜLEYMANPAŞA MODERN SERADA ÇİÇEKÇİLİK PROJESİ NEDİR?
'Süleymanpaşa Modern Serada Çiçekçilik Örnek Uygulama Alanı' projesi, hem fizibilite hem de yapım projesi ile Trakya Kalkınma Ajansı tarafından iki kez desteklenen ve Trakya'da örneği bulunmayan bir proje olarak öne çıkıyor. Proje kapsamında inşa edilen sera 1800 metrekare kapalı alana sahip. Ayrıca sulamada rüzgâr ve güneş enerjisinden de yararlanılıyor. Tamamen dijital olarak kumanda edilebilen sulama sistemine sahip olan serada, kullanıcı sulama suyundaki gübre ve gerekiyorsa ilaç miktarını bilgisayarı ya da akıllı telefonu ile takipya da kontrol edebiliyor. Sera, yağmur suyunu depolayıp yeniden kullanarak su tasarrufu da sağlayabiliyor. Proje tamamlandığında teknolojik imkânları ile Türkiye'nin en gelişmiş sera sistemlerinden biri olarak lanse ediliyor.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!