Su Perileri Kuğulu’ya

Güncelleme Tarihi:

Su Perileri Kuğulu’ya
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2012 00:00

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’dan randevu talebinde bulunan Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Kuğulu Park’ta sergilenmek üzere Su Perileri heykelini isteyecek.

Haberin Devamı

Başkent’in simgelerinden biri olan Kuğulu Park’ta, yaklaşık 40 yıl aradan sonra ilk kez yenileme çalışması yapmaya hazırlanan Çankaya Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’dan Su Perileri’ni isteyecek.
Ankara Hürriyet’e konuşan Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, 18 yıl depoda bekledikten sonra Bakan Ertuğrul Günay’ın girişimleriyle CerModern’de sergilenmeye başlayan Su Perileri ile ilgili, “Sayın Bakan uygun görürse, Su Perileri’nin Kuğulu’ya konulması çok hoşuma gider” dedi.

Günay’dan randevu istedi

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile İsrail asıllı heavy metal grubu Orphaned Land’ın Türk vatandaşlığına geçmek istemesi ve çeşitli projeler konusunda görüşmek amacıyla randevu talebinde bulunduğunu ifade eden Tanık, şunları söyledi:
“Daha önce yaptığımız görüşmede Sayın Bakan programının yoğun olduğunu ve Ramazan Bayramı sonrasında görüşebileceğini ifade etti. Kendisine Orphaned Land grubunun Türk vatandaşlığına geçmek istemesi, Çankaya Belediyesi’nin hayata geçirmek istediği projeleri ve Su Perileri önerimizi ileteceğiz.

Haberin Devamı

Kuğulupark’ta görmek mutlu eder

Su Perileri heykelinin ortaya çıkarılarak yeniden hayat bulması Ankara için çok önemliydi. Sayın Bakan, Su Perileri’ne sahip çıkarak son derece önemli bir iş yaptı, ellerine sağlık. Kendisiyle yapacağımız ilk görüşmemizde düşüncemizi ifade edeceğiz. CerModern’de sergilenmesine itirazımız yok. Ancak Ankara’nın simgesi haline gelen Kuğulupark’ta Su Perileri heykelini görmek hem bizi hem de Başkentlileri son derece mutlu edecektir.”

 

Şelale yeniden akacak

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan beklediği kararı alan Çankaya Belediyesi, 31 Ağustos günü yapılacak ihalenin ardından 15 Eylül’de Kuğulu Park yenile çalışmasına başlayacak. 1. Derecede Doğal Sit Alanı olan park için, “Parkın doğal kimliğine, kentin tarihine ve anılarına zarar vermeyecek bir restorasyon yapacağız” diyen Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Buğra Gökçe, “Bozulmuş, çiçeklik haline getirilmiş mini şelale eski haline getirilecek. Yenilemeyle, havuz tabanında bulunan çatlaklar neticesinde sızan 30 tonluk su kaybı engellenmiş olacak. Aynı zamanda yürüyüş yollarındaki taşlar değişecek ve çocuk oyun parkı ahşap olanıyla değiştirilecek. Park mobilyaları, banklar ve çöp kutuları ve çitler de yenilenecek” diye konuştu.

 

Haberin Devamı

Vatandaşla iç içe olması gerekir

Cermodern’de yeniden hayat bulan Su Perileri için, “Bu bir kent meydanı heykeli” ifadesini kullanan ve 1992 yılında heykeli Tandoğan’daki yerinden geçici olarak söküp zarar vermeden belediye deposuna kaldıran mimar Mehmet Emin Çevik, Kuğulu önerisiyle ilgili şunları söyledi:
“Şahane olur. Şu anki konumundan 10 kat daha yi olur. Hiçbir ücret almadan danışmanlığnı ve uygulamasını yaparım. Kuğulu, insan popilasyonunun çok yüksek olduğu bir nokta, çok kullanılan popüler bir park. Su Perileri bir kent meydanı heykelidir. Ancak şu an bir kurum bahçesinde sergileniyor. Böylesine nadide bir heykelin vatandaşla iç içe olması gerekir.”
 

Haberin Devamı

Gezgin Su Perileri

Su Perileri heykeli, Ankara Hürriyet’in ısrarlı haberlerinin ardından Büyükşehir Belediyesi deposundan çıkarılarak, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da destekleriyle CerModern’de yeniden hayat buldu. Dünyanın en gezgin heykellerinden biri olan Su Perileri ilk olarak Hacettepe Parkı’na yerleştirildi. Oradan sırasıyla Kızılay Meydanı, Evkaf Oteli karşısı, yeniden Hacettepe Parkı ve sonra Tandoğan Meydanı’na yerleştirildi. 1992 yılında Ankaray istasyonu inşaatı sırasında Tandoğan’dan kaldırılan Su Perileri, 18 yıl depoda bekledikten sonra Metin Yurdanur tarafından restore edilerek CerModern’e yerleştirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!