Su kabağına işlediği tarihi motifleri sergiledi

Güncelleme Tarihi:

Su kabağına işlediği tarihi motifleri sergiledi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2017 09:17

Su kabağına işlediği tarihi motifleri sergiledi

Haberin Devamı

TÜRK halk müziği sanatçısı Rahmi Saltuk'un kızı İlke Sönmez, su kabağından yaptığı eserleri ile cam füzyon çalışmalarını Muğla'nın Bodrum ilçesinde sergiledi.

Bilkent Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi mezunu olan İlke Sönmez'in Costa Farilya Otel'deki Galeri Costa'daki, küratörlüğünü kendisinin yaptığı dördüncü kişisel sergisi ilk günden büyük ilgi gördü. Sönmez, 'Tohum' adını verdiği sergide su kabağından yapılmış sepet, vazo, mask ve abajurların yanı sıra, dal parçalarının aralarına Anadolu kültürü olan halı dokuması örneklerinin yapıldığı dekoratif ürünler ve özel bir boya ile yapılan cam füzyon çalışmalarına yer verdi.

Sergi hakkında bilgi veren Sönmez, Santorini'deki Minos Medeniyeti'ne ait freskolardaki desenleri kabakların üzerine işlediğini belirtip, "Latmos'daki kaya resimlerindeki figürleri de kabakların üzerine çalıştım. Özgün şekilleri, değiştirmeden işledim. Güney Amerika'daki yerli kabilelerinin desenlerine ve Hitit desenlerine de yer verdim. Su kabaklarını yumurta kabukları, deri ve çeşitli malzemelerle birlikte eserlerime taşıdım" dedi.

Su kabağını arkeolojinin bir mucizesi olarak niteleyen Sönmez, "Su kabağı geçmişte tabak, bardak, matara, denizlerde duba olmak üzere birçok şekilde kullanılmıştır. Okyanusları aşarak Anadolu'ya gelmiştir ve çok dayanıklı ve güçlü bir tohumdur. Her kültüründe su kabağını işlemesi farklıdır. Günümüzde su kabağı güncel sanatın da içinde yer alıyor. Her türlü forma girebilen ve çok amaçlı kullanılabilen bir malzeme" diye konuştu. Evinin bahçesinde kendisinin de su kabağı yetiştirdiğini belirten Sönmez, bunların yeterli gelmemesi halinde Yatağan'daki üreticilerden de satın aldığını kaydetti.

Sergi, 5 Eylül'e kadar gezilebilecek.

Nilüfer DEMİR / BODRUM (Muğla), (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!