Su depoları tehlike saçıyor

Güncelleme Tarihi:

Su depoları tehlike saçıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2017 14:18

Su depoları tehlike saçıyor

Haberin Devamı

GIDA Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, binaların çatılarındaki su depoları ve güneş enerjisi sistemlerinin bakım yapılmaması durumunda tehlike oluşturduğunu söyledi.
Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nde Yrd. Doç. Dr. Rozelin Aydın ve Makina Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hasan Emir Kavi ile birlikte basın açıklaması yapan Şehmus Alparslan, sağlıklı suya ulaşım konusunu değerlendirdi. Şeymus Alparslan, küresel düzeyde ortaya çıkan hastalıkların büyük çoğunluğunun güvenli içme suyu olanağı sağlandığında önlenebileceğinin öngörüldüğünü belirterek "Sağlıklı suya olan erişim tüm insanlık için temel bir hak olduğu halde, dünya üzerinde 900 milyon kişinin güvenli su kaynağına ulaşamadığı bilinmektedir. Bu durumda suyun insani amaçlı tüketime sunulmadan önce dezenfekte edilmesi şarttır" dedi.
160 ÖRNEK ALINDI
Şebeke suyunun bina girişine kadar güvenli ve sağlıklı bir şekilde getirilse bile suyun bina içindeki yolculuğu sahipsiz kaldığını belirten Alparslan şöyle konuştu:
"Çatalan Barajı kaynaklı şehir şebeke suyundan değişik noktalardan olmak üzere numuneler alınmış, mikrobiyolojik ve kimyasal analizlere tabii tutulmuştur. Analiz sonuçlarına göre herhangi bir olumsuzluk tespit edilememiştir. Proje kapsamında mikrobiyolojik analizi yapılan 160 örnekte yer yer depo giriş, depo çıkış ve 1'nci katlardan alınan su numunelerinin uygun olmadıklarını gördük. Bu da bize suyun apartmana ulaşırken borulardan kaynaklı bakteriyolojik yükü, deponun temizliğinin-dezenfeksiyonunun yapılmamasından kaynaklı ve hidrofor ile 1'nci kattaki borulardan kaynaklı problemler olabileceğini göstermiştir."
DEPOLARA DEZENFEKSİYON ŞART
Türkiye'de kullanılan su depolarının başında krom, galvaniz, DKP sac, plastik, beton ve fayans depolar geldiğini belirten Alparslan, şöyle devam etti:
"Bölgemizde yaygın olarak kullanılan güneş enerjili su ısıtma sistemleri her ne kadar içme suyu olarak tüketilmediği varsayılsa da aslında özellikle kullanım yerlerinde karıştırıcı batarya oluşundan kaynaklı farkında olmadan tüketilmektedir. Bu sebeple özellikle eski güneş enerjisi depolarının yenilenmesi ve belli periyotlarda bakım ve temizliklerinin yapılması önem arz etmektedir. Bir çok bulaşıcı hastalık etmeni için su, en uygun geçiş yeridir. Depolarda bulaşıcı hastalıkların yayılmasına sebep olan patojen mikroorganizmaları ortamdan elemine etmek ve içme sularındaki kötü tat ve kokuya neden olan organik maddeleri ve diğer organizmaları ortamdan uzaklaştırmak için 6 ayda bir depoların temizliğinin ve dezenfeksiyonunun yapılması zaruri bir ihtiyaçtır."

Murat KİBRİTOĞLU/ADANA, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!