Stajyer Ehliyet Uygulaması

Güncelleme Tarihi:

Stajyer Ehliyet Uygulaması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2015 12:26

ALPARSLAN DUMLU

Erzurum Sürücü Kursları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı ve Tema Sürücü Kursları Kurcu Müdürü Mutlutan Alparslan Dumlu, Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle “stajyer ehliyet” uygulaması ile ilgili açıklamalarda bulundu.
1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Trafik Denetleme ve Tescil Bürolarından ilk defa sürücü belgesi alacak herkes iki yıl süreyle stajyer sürücü sayılacağını ifade eden Erzurum Sürücü Kursları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı ve Tema Sürücü Kursları Kurcu Müdürü Mutlutan Alparslan Dumlu, İki yıllık süre içerisinde bu kişilerin; 0,20 promil alkollü olarak araç kullanırken yakalanması, kırmızı ışık, yaya üstünlüğü ve hız sınırı limitlerinin aşılması gibi hususlarda üç defa cezai işleme maruz kalması ve toplam 75 ceza puanını doldurması gibi hallerde sürücü belgeleri iptal edileceğini söyledi.
Dumlu,” 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Trafik Denetleme ve Tescil Bürolarından ilk defa sürücü belgesi alacak herkes iki yıl süreyle stajyer sürücü sayılacaktır.İki yıllık süre içerisinde bu kişilerin; 0,20 promil alkollü olarak araç kullanırken yakalanması, kırmızı ışık, yaya üstünlüğü ve hız sınırı limitlerinin aşılması gibi hususlarda üç defa cezai işleme maruz kalması ve toplam 75 ceza puanını doldurması gibi hallerde sürücü belgeleri iptal edilerek, tekrar her hangi bir sürücü kursuna kayıt olmaları ve tekrar sınavlara girmesi gerekecektir. Sürücü Kurslarına kayıtlı olup, henüz dosya alma aşamasına gelmemiş veya dosyasını alıp Trafik Tescil bürolarından sürücü belgesini almamış kişiler de stajyer uygulamasına tabii olacaktır. Yine 1 Ocak 2016 tarihinden sonra ilk defa sürücü belgesi alacak olan kişiler direk olarak otobüs ve kamyon türü araçları kullanmak üzere ağır vasıta türü sürücü belgesi için müracaatta bulunamayacaklardır. Bu tür araçları kullanmak üzere sürücü belgesi almak isteyen kişilerde, daha önceden alınmış B sınıfı sürücü belgesi bulunma şartı istenecektir Bu uygulamadan etkilenmemek isteyen kişilerin en geç 10 Aralık tarihine kadar herhangi bir sürücü kursuna kayıt olması yeterli olacaktır. 01.01.2016 tarihinden itibaren verilecek her yeni sürücü belgesi yeni mevzuat gereği AB standartlarına uygun olarak belirlenmiş yeni sürücü belgesi isimlerine göre düzenlenecek olup, kullanmaya yetkili olacakları araç çeşitleri de günümüzden farklı olacaktır. Örneği şu an alınmış olan B sınıfı sürücü belgesi ile otomobil, minibüs ve kamyonet tarzı araçlar kullanılabilirken, 01.01.2016 tarihinden sonra alınacak B sınıfı sürücü belgesi ile sadece otomobil türü araçlar kullanılabilecek olup minibüs ve kamyonet tarzı araçları kullanabilmek için ayrıca başka sınıf sürücü belgesi alınması gerekecektir. Bu uygulamadan etkilenmemek isteyen kişilerin en geç 10 Aralık tarihine kadar herhangi bir sürücü kursuna kayıt olması yeterli olacaktır. Mevcut durumda sürücü belgesi bulunanlardan, B sınıfı sürücü belgesi sahipleri 10 yıl, ağır vasıta sürücü belgesi sahipleri, her 5 yılda bir sağlık kontrolünden geçerek, sürücü belgelerini ilgili Trafik Tescil şube müdürlükleri aracılığı ile yenilemek zorunda olacaktır. Sürücü belgesi yenileme ücreti 15 TL olarak belirlenmiştir. Yukarıda belirtilen değişiklikler, İçişleri Bakanlığınca çıkarılan Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yayımlanmış olup, halihazırda uygulamaya geçilmiştir. Otomatik vitesli araçlar için sürücü belgesi alımı, Kurs ücretleri, kursa devam, sınavlar gibi başlıkları içeren, sürücü belgesi alım kıriterlerini yeniden belirleyecek olan Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursları Yönetmeliği ise Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanmış olup, yılbaşından önce yayımlanması beklenilmektedir. “ dedi
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!