Martın yıldızları kimler olabilir?

Milli Takım’ın kadro dönüşüm kararı doğru ama uygulama doğal olarak sancılı. Her devrim sancılıdır çünkü. ‘Adam gibi adamlar’ çetesinden kurtulduk, artık bu pırıl pırıl yüzlerle ve Mart’ta onlara eklenecek yeni birkaç adamla yola devam edeceğiz. Mevcut takıma Mart’ta başlayacak Euro 2020 elemelerine kadar kimler eklenebilir, onu düşünmeli artık biraz.

Haberin Devamı

1-Umut Bozok

Türk futbolunun süper bir santrforu var ama belki kendi kulübünde oynayamadığı için, belki minik evladıyla yaşamaya adaptasyon sürecinde olduğu için bir miktar düşüşte. Cenk, bizim için de Everton için de değerli. Siva’nın elinde Cenk tipinde başka bir klasik santrfor yok, zaten şu anda en uçta kullandığı Richarlison normalde koşucu, çalımcı, yetenekli çizgi oyuncusu. Uzun vadede Richarlison’un orijinal yerine, Cenk’in de 11’e döneceğine inanıyorum ben.

Ancak ulusal takımda Cenk’in yanına yeni alternatifler katma gerekliliğimiz ortada. Bunların içinde de en fazla ön plana çıkan Ligue 1’de oynayan ümit milli santrforumuz Umut Bozok. Lyon ve St.Etienne maçlarında sonradan girip iş yapmıştı, 2 haftadır ilk 11’de oynuyor Nimes’de. 22 yaşındaki Umut’un Mart’a kadar santrfor rotasyonuna katılması şart gibi.

Haberin Devamı

2-Muhammed Kiprit

1999 Almanya doğumlu Muhammed de, Hertha Berlin hiyerarşisinde hızla yukarı çıkan genç bir yetenek. Öncelikle şunu söylemem gerek: Birinci ve ikinci Bundesliga’da eskisi kadar Türk futbolcu yok. Bunun nedeni siyasi de olabilir, Almanlar’ın Sammer’le altyapıdaki eğitim stratejisini değiştirmesi ve Havertz gibi yetenekler üretmesi de olabilir. Ama sonuç değişmiyor: Artık Almanya’nın 2 profesyonel liginde çok fazla Türk yok. Muhammed iki ayağını da kullanabilen bir santrfor. Artık Bundesliga’da, Hertha A takımında. Mart’a kadar da kulübünde birkaç maç oynama şansı bulursa, onun da çıkış yapma ihtimali yüksek.

3-Ersin Zehir

20 yaşındaki ön libero, Almanya 2. Bundesliga’da şampiyonluk yarışı yapan St.Pauli’de her geçen gün daha fazla dakika alıyor. Henüz herhangi bir ulusal takım forması giymiş değil.

4-Ömer Ali Şahiner

Lucescu’nun Avrupa sathında Türk futbolcu arayışı takdire değer. Ancak Süper Lig seçimlerinde de daha hassas olmalı. Konyaspor’un 27 yaşındaki sağ açığı Ömer, Süper Lig’in belki de son yıllardaki en istikrarlı adamlarından. Hatta sağ bek oynadığında yaptığı ofansif katkı için de kadroda düşünülebilir. Son teknik direktörü Rıza Çalımbay da onun ulusal takımı kesinlikle hak ettiğini düşünüyor.

Haberin Devamı

5-Sadık Çiftpınar

Malatyaspor’un 25 yaşındaki lider stoperi, bu sezon 12 maçın tamamında 90 dakika forma giydi. Ve Malatya’yı ligin en az gol yiyen ikinci ekibi yaptı.

6-Mert Günok

Türk futbolunun kaleci üretimi konusunda sıkıntı yaşamadığı bir dönem. Ama ligin en az gol yiyen kalecisinin milli takımın geniş kadrosunda düşünülmemesi, hatta dördüncü bir opsiyon gerektiğinde bile çağırılmaması bana sadece iyi niyetle açıklanabilir bir durum gibi gelmiyor.

Günün olayı

Futbol oyun kurallarını belirleyen IFAB, yıllık olağan toplantısını bugün Glasgow’da yapıyor. Gündemdeki bir numaralı konu, elle oynama kuralının daha şeffaf ve anlaşılır hale getirilmesi. Ayrıca oyundan çıkan futbolcunun her çizgiden sahayı terk edebilmesi kararı da gündemde.

Günün rakamı

Haberin Devamı

Haftaya daha geniş ele alacağım Football-Observatory yıllık raporuna göre Süper Lig’de yetiştiği kulüpte forma şansı bulan futbolcuların tüm kadroya oranı bu sezon yüzde 8,6... Bu oran İtalya’da 7,4, Belçika’da 8,4, İngiltere’de 11, Almanya’da 15, İspanya’daysa 17,8...

Yazarın Tüm Yazıları