Kulüpler dünya savaşı

FIFA Başkanı Gianni Infantino 24’lü bir, ‘Kulüpler Dünya Kupası’ oluşturmak istiyor. UEFA Başkanı Aleksander Ceferin bu öneriyle şiddetle savaşıyor,

Haberin Devamı

Infantino’yu futbolun ruhunu satmakla itham ediyor. Avrupa Kulüpler Birliği Başkanı Andrea Agnelli’nin önerisiyse, Şampiyonlar Ligi’nin heyecanını artırma yönünde: “Grupları 4’lü değil 8’li yapalım. Büyükleri birbiriyle daha fazla oynatalım.” 

- Futbol değişiyor; dünyanın bir numaralı sporu, tarihi bir dönüşüm yaşıyor. Oyuna ilgi arttıkça, gelir kalemleri de çeşitleniyor. Gelir kalemleri çeşitlendikçe, hem FIFA, hem UEFA, hem de büyük kulüpler ellerini ovuşturarak bu yeni pastadan daha büyük bir pay almak istiyorlar.

- Pasta savaşı, futbolda yeni bir çağın düğmesine bastı âdeta: 2 yıl önce oyun kuralları kitabı, tarihinin en büyük revizyonunu yaşamış, irili ufaklı 57 değişim hayatımıza girmişti. Dünya Kupası artık 48 takımla oynanacak. Eylül’den itibaren ilk kez UEFA Uluslar Ligi hayatımıza girecek. Ama yenilikler bunlardan ibaret değil: FIFA, hayatımıza hem 24 kulüplü bir Kulüpler Dünya Kupası, hem de 8’li bir Milletler Ligi sokmak istiyor.

Haberin Devamı

ÇILGIN PROJE...

- Özellikle Infantino’nun, Kulüpler Dünya Kupası fikri ortalığı fena hâlde karıştırmış durumda... FIFA’nın genç başkanı, bir yıl sonra yeni bir seçim sınavıyla karşı karşıya. Ve bu seçim öncesi bazı radikal değişiklikler yaparak, global futbol pastasını büyütme peşinde. Infantino’nun çılgın projesi, dört yılda bir düzenlenen bir Kulüpler Dünya Kupası.

- Kupa 24’lü olacak, katılımcıların 12’si Avrupalı. İlki 2021 için planlanan projede, son 4 yıldaki 8 Şampiyonlar Ligi finalistinin yanı sıra, 4 Avrupa Ligi galibi yer alacak. Bu çılgın projeye, Japon menşeli bir dev bankanın 25 milyar Euro’yu garanti ettiği söyleniyor.

Ancak Infantino’nun bu çılgın projesine çok güçlü itirazlar da yükselmiş durumda. İtirazların ilk sebebi, hâlen her yıl düzenlenen Süper Kupa’nın hemen hiç ilgi görmemesi.

- İkincisi de bu tarz turnuvaların zenginleri daha da zenginleştirmekten öte bir faydası olmaması. Real Madrid, Juventus, Bayern Münih gibi devleri daha da zenginleştirecek bu tarz hamleler, can çekişen yerel liglerdeki rekabeti sonsuza kadar öldürecek.

Haberin Devamı

- Zaten Aleksander Ceferin’in de projeye yaptığı haklı ve sert itiraz sonrası, Infantino konuyu Dünya Kupası sonrası tekrar tartışma önerisiyle şimdilik rafa kaldırmış durumda...

‘BURNUNU SOKMA FIFA!’

- Tabii ki futbola dair tartışmaların yegane tarafları FIFA, UEFA ya da CONMEBOL değil. Avrupa futbolunun Florentino Perez gibi, Jean-Michel Aulas gibi, Andrea Agnelli gibi âkil adamları da oyunda son derece etkin. Juventus’un deneyimli başkanı Agnelli de FIFA Kulüpler Dünya Kupası’na karşı.

- Infantino’nun başka kıta temsilcilerini oyuna sokarak FIFA’yı güçlendirme isteğini anlıyorum ancak bence FIFA sahaya bu kadar burnunu sokmamalı” diyor Agnelli... Ve ona göre esas problem, Avrupa’nın devlerinin birbiriyle çok az maç yapmaları.

Haberin Devamı

Agnelli’ye göre liglerdeki maç sayısı azalmalı, Devler Ligi’ndekiler ise artmalı: “Şampiyonlar Ligi’nde 4’lü yerine 8’li gruplar olursa, maç sayısı 6’dan 14’e çıkar. Hem de Bayern’le PSG’yi, Juventus’la Real Madrid’i birbirleriyle oynarken çok daha fazla görürüz” diyor İtalyan başkan.

- Ben de Infantino’nun fikirlerindense, Agnelli’ninkileri daha olası buluyorum doğrusu. Şampiyonlar Ligi’nde devlerin birbiriyle daha fazla oynaması fikri heyecan verici.

- Hele de bu sezondan itibaren Süper Lig ikincisinin ön elemelerde Avrupa’nın 4 büyük lig temsilcileriyle eşleşmeyeceğini düşününce, gruplarda tekrar 2 Türk takımı görmek de hayal değil. Dolayısıyla Devler Ligi’nin yeni döneminde Türkiye olarak bizim daha büyük bir rol oynamamız da olası.

Haberin Devamı

- Futbol değişiyor, dönüşüyor. Bu dönüşümde Türk futbolu olarak daha büyük rol oynamamız umuduyla.

Yazarın Tüm Yazıları