Kenarda ‘video güreş hakemi’ olsaydı!

Dün 5 saat içinde iki farklı üçlü savunma uygulaması izledik Rusya’da: Martinez’in 3-4-2-1’i yıldızlarını kısıtlayan cinstendi. Southgate’in 3-3-2-2’siniyse sevdim. Takıma akışkanlık katmış.

Haberin Devamı

CHELSEA’de Conte’nin Hazard’ı serbest oynatma ısrarı, Willian’ı verimsizleştirdi. Belçika’da da Martinez’in 3-4-2-1’inde yine kaleye yakın olan Hazard; uzak olansa De Bruyne! Bence futbolda en iyi diziliş, oyuncu listenizden en iyi verimi aldığınız diziliş. Ve Belçika’nın bu çok kaliteli kadrosu, başka bir dizilişle sanki daha verimli olabilirdi.

Southgate’in 3-3-2-2’si ise daha fonksiyoneldi bence. Elindeki kalitelileri verimli kullanmaya daha uygundu. Eğer dün kenarda bir “video güreş hakemi” olsa ve Harry Kane’i 2 kez kündeden aşıran Tunuslular’a penaltıları çalsa, İngiltere işi erken bitirecekti zaten.

Yine de bu kupada teknik adamlardan ve taktiklerden bahsediyor olmak mutluluk verici... 2006 Dünya Kupası’nda Almanya’yı kim çalıştırmıştı hatırlıyor musunuz? Almanya Milli Takımı öncesi hiç tecrübesi olmayan Klinsmann. Hollanda’da da Van Basten görevdeydi. O da futbolu çoktan bırakmış ve herhangi bir üst düzey görev yapmamıştı.

Haberin Devamı

Son 15-20 yılda milli takımlarda genelde iki tip hoca çalıştı: Ya, doz aşırı deneyimliler. 20 kulüp dolaşmış, yaşlandığı için Rehhagel-Aragones gibi vites küçültenler... Ya da Klinsmann-Van Basten gibi büyük futbolcu-deneyimsiz hocalar. Bu tercihler, milletler arası futbolun standardını düşürdü uzunca bir süre: Garanticiler, 1-0 ustaları makbuldü dünyada.

Şu sıralardaysa durum biraz farklı. Milli maç sayılarındaki artış ve Uefa Uluslar Ligi’nin başlaması, milli takımları daha cazip hale getirmiş durumda.

 

ÜLKELERİNDE POPSTAR GİBİLER

Brezilya’da Tite’nin nasıl bir ulusal yıldıza dönüştüğünden bahsetmiştim size. Ülkesinde televizyon reklamlarında oynuyor, üniversitelerde dönüşüm temalı konferanslar veriyor. Arjantin futbolunun artık bir değil iki yıldızı var, ülke Messi’nin yeteneği kadar Sampaoli’nin dehasına da umut bağlamış durumda. Hangi büyük kulüp teknik direktör arasa Löw’ün adı geçiyor, Lopetegui İspanya’yı bırakıp Real Madrid’e transfer oluyor. Roberto Martinez, Gareth Southgate, Heimir Halgrimsson star teknik adamlar...

Haberin Devamı

Dahası, bu turnuvadaki teknik eğilimlerin, formasyon tercihlerinin yeni sezonda yerel ligleri de etkilemesi olası. Kupada bolca taktiksel öncü hoca var ve onların oynattığı futbol, muhtemelen yeni sezonda Türkiye, Almanya ya da Malta’dakilere ilham verecek.

Futbol değişiyor, dönüşüyor. Ve bu dönüşümün temellerinin bir kısmı da şu günlerde Rusya’da atılıyor. Keyfini çıkarmaya bakmamız gerek sanırım...

GÜNÜN SÜRPRiZ ADAYI

Fiziğine ters düşen sürati, farklı çalımları ve hızıyla Fransa Ligi’nin tozunu atan Ismaila Sarr, bugün dünyanın geri kalanıyla tanışmaya hazırlanıyor. Süratli Sarr, Polonya Milli Takımı’nın ağır savunmasını zor durumlara düşüre-

bilir.

Haberin Devamı

GÜNÜN YILDIZ ADAYI

Suudi Arabistan önünde iki güzel gol atan Cheryshev şovu çaldı ama maçın esas kahramanı Aleksandr Golovin’di. 5 golün 4’ünün içinde vardı, oyun görüşü ve zekâsıyla bu kupanın da sonrasının da yıldızı olmaya aday.

 

RUSLAR KUPADAN MEMNUN DEĞİL

Daha önce bu hissi Ukrayna’da yaşamıştım. Güney Afrika ve Brezilya da çok farklı değildi. Halk, ülkede Dünya Kupası düzenlenmesinden mutlu değil. İştirak etmiyor, kendi günlük dertleri öyle büyük ki, ülkenin Dünya Kupası organizasyonunu lüzumsuz olarak görüyor.

Önceki gün Spartak Stadı’nda bir Fransız gazeteci isyan ediyordu, Fransızca konuşan tek bir yetkili bulamadığı için. Oysa Fransızca resmi FIFA dillerinden biri. Gerçi bırakın Fransızca’yı, Rusya’da iyi İngilizce konuşan bir yetkili bulduğumuzda bile şükrediyoruz maalesef.

 

Haberin Devamı

BASKI CUPER’İN ÜSTÜNDE

Kenarda ‘video güreş hakemi’ olsaydı

İlk maçta son değişiklik hakkını Salah’tan değil Sobhi’den yana kullanınca protestolara maruz kalmıştı. Orada 0-0 cazipti ama maçı ummadığı biçimde kaybetti. Bir kötü sonuçta Salah iyileşse de onu kurtaramayabilir.

 

BU DETAYA DİKKAT

Kupaya en fazla teknik direktör gönderen ülke Arjantin... Jorge Sampaoli ülkesini, Ricardo Gareca Peru’yu çalıştırıyor. Bugün gündüz Jose Pekerman, akşam da Hector Cuper, Kolombiya ve Mısır ile sahaya çıkacaklar.

Yazarın Tüm Yazıları