Düşmeyen, kırılmayan kazanacak

Uğur Meleke, bu akşam RAMS Park'ta karşı karşıya gelecek Galatasaray ve Beşiktaş'ın artılarını ve eksilerini yazdı.

Haberin Devamı

Beşiktaş’ın en büyük sorunu kırılganlık: Pendik’in baskısına yanıt verilemedi. Trabzon’a ve Adana’ya reaksiyon gösterilemedi. Lugano tarihi bir çöküştü. Ancak Burak Yılmaz’ın İstanbul maçındaki doğru hamleleri önemli bir kıvılcım. Galatasaray’sa Zalgiris, Molde, Kopenhag, Manchester United ve Ankaragücü maçındaki reaksiyonlarıyla çok farklı.

ÜSTÜNLÜKLER

Derbinin SWOT (Strengths-üstünlükler, Weaknesses-zayıflıklar, Opportunities-fırsatlar, Threats-tehditler) analizi içinde sanırım en fazla verinin olduğu departman burası. Avrupa’da da harika işler yapan Galatasaray, derbiye ciddi sayıda üstünlükle giriyor. Kerem-İcardi şu anda sadece ülkenin değil, Avrupa’nın top 10 liginin en formda forvet ikililerinden. Kerem tüm cephelerde 5 gol-7 asist, İcardi de 12 gol-2 asistle giriyorlar haftaya. Galatasaray 17 maçtır namağlup. 15 Ağustos’tan beri son 66 günde 12 resmi maçta 11 galibiyet aldılar, tek beraberlik Kopenhag müsabakası. Bu 12 maçlık serinin içinde Molde deplasmanı, Trabzon derbisi ve Old Trafford sınavı da var.

Haberin Devamı

Beşiktaş bu sezon özellikle iki alanda tehditkâr: Biri, yoktan gol var eden adam Aboubakar’a sahip olmaları. Beşiktaş’ın tam 8 Afrikalı futbolcusunun olması ve sekizinin de kupaya gitme ihtimali elbette büyük dezavantaj. Ama son Afrika Kupası’nın gol kralı Aboubakar’ın bu turnuva yılında da çok iştahlı olduğunu görebiliyoruz. İkincisi de duran top başarıları. Amir’in iki ortasıyla Colley’nin iki kafa golü var ligde. Lugano maçında gördük ki, Ghezzal-Aboubakar bağlantısı yeniden inşa ediliyor. Ve bir duran topun başına Ghezzal her geçtiğinde Aboubakar, Cenk, Colley’nin hepsi ciddi tehdit.

ZAYIFLIKLAR

Galatasaray’da normal şartlar altında “zayıflık” diye tanımlayabileceğimiz çok fazla unsur yok. Ama bence en önemli detay, 22 günde 6 maçlık sert bir fikstüre giriyor olmaları. Şampiyonlar Ligi’nde çıta yükseldi ve bu 22 gün içinde ligde bir derbi, iki kritik deplasmanın (Rize ve Hatay) yanı sıra iki de Bayern Münih sınavları var. Okan Buruk, Başakşehir’in başındayken Roma’da İtalyanca basın toplantısı yaparak zaten global vizyonunu ortaya koymuştu. Galatasaray’la da Şampiyonlar Ligi’nde hedefleri olduğunu biliyoruz. Bu 22 günlük fikstürde kadronun maksimum genişliğine ihtiyaç duyacakları kesin.

Haberin Devamı

Beşiktaş bu sezon ligde %63,9’la en fazla topla oynayan, 465 ortalamayla en fazla pas yapan takım. Ama bu yüksek istatistiklerin pozisyon üretimine tam anlamıyla yansımadığını görüyoruz: OPTA verilerine göre Galatasaray maç başına 17,5 şut atarken Beşiktaş’ta bu sayı 14,3. Galatasaray rakip ceza alanında ortalama 30 kez topla buluşurken, Beşiktaş 25,5’ta kalmış. Kısaca Beşiktaş’ın bir verimsizlik sorunu olduğunu söyleyebiliriz bu sezon. Topa etkisiz bölgede çok sahip olan ama etkili alanda kısırlaşan bir oyun.

FIRSATLAR

Şenol Güneş yönetimindeki Beşiktaş’ın bu sezonki en önemli sorunu, duygu durumundaki değişikliklerin oyuna direkt yansıması. Takımın moral durumu yüksek olduğunda nasıl hissediyorsanız, düşüklük de hemen seziliyor saha içinde. Pendik gibi zayıf bir rakibe ikinci devrede oyun kaybediliyor ama Güneş’in takımı yanıt veremiyor. Trabzon ve Adana’ya karşı elbette skor olarak geri dönüş kolay değildi, ama oyun departmanında da güçlü bir reaksiyon verilemedi. Lugano zaten tam bir duygusal çöküş. Elbette Beşiktaş’ın başında artık yeni bir teknik adam var ama Güneş dönemindeki takım, genelde son bölümlerde kırılgandı.

Haberin Devamı

Galatasaray’da son bir ayın yıldızı Davinson Sanchez... Davinson şu anda Galatasaray-Beşiktaş’ın sekiz stoperi içinde maç başına top kapma (2,0), sahipsiz top kazanma (8,0), başarılı ikili mücadele (7,3), hava topu (6,0) kategorilerinin lideri. Ancak bence belki de bunlardan daha önemli katkısı, Galatasaray'ın tamamlayamadığı hücumlarda ilk toplara yaptığı cesur müdahaleler oldu. Davidson Sanchez milli takımdan henüz döndü ve Galatasaray'la sadece bir gün beraber olabildiği için başlamama ihtimalinden söz ediliyor. Galatasaray için bir dezavantaj olabilir bu.

TEHDİTLER

Galatasaray’ın son rakibi Antalyaspor’un teknik sorumlusu Tralhao maç sonrası demecinde şöyle bir detayın altını çizdi: “Galatasaray’ın üç zayıf koridorunu tespit etmiştik. Biri de merkezdi”. Nitekim Saric merkezden birkaç başarılı top taşıdı, o driplinglerden biri de Torreira’ya sarı karta mâl oldu. Beşiktaş’ın da son İstanbulspor maçında orta sahada geliştiğini gördük, Burak Hoca son yarım saatte farklı bir şey denedi: Amir’i çıkardı, Salih’i altı numaraya çekti. Tayfur’u sağ içte kullandı. Tayfur da gayet hareketliydi, sonradan iptal olan bir penaltı kazandırdı.

Haberin Devamı

Beşiktaş’ın savunma göbeği, sezon başından beri en zayıf karınlardan biri. İkili sürekli değişiyor, şu anda da zaten Bailly yok. Oradaki istikrarsızlık yetmiyormuş gibi bir de takımın as kalecisi Mert Günok sakatlıktan henüz döndü. Ve Mert’in varlığı sadece karşılayıcı olarak değil, oyun kurucu olarak da kritik. Rakiplerinin tamamlayamadığı hücumlarda Mert oyunu hızlı başlatarak önemli geçiş fırsatları yaratabilen bir kaleci. Ersin’inse şampiyonluk sezonundaki özgüvenine sahip olmadığı ortada.

Düşmeyen, kırılmayan kazanacak

Yazarın Tüm Yazıları