Çözüm MHK'da değil 'yapay zeka'da

Adalet için bir 'hakem atama yazılımı" devreye sokulsun.

Haberin Devamı

EĞER ülke futbolunda daha fazla adalet istiyorsak, hakemleri değil, hakemliği konuşmak zorundayız artık. Sarı-mavi-yeşil-meşil renklerin menfaatini değil, büyük planda her renge ve her tarafa kusursuz adaletin temin edilmesini. 2018-19 sezonu ikinci yarısı itibariyle hakemliğimizde gözle görülür bir gerileme söz konusu. Ben özellikle yeni nesil hakemlerimizin yetenekli olduğunu düşünüyorum, doğru eğitim ve yönetimle pekala artırılabilir performansları. Yeni MHK’nın özellikle eğitim konusuna odaklanması ve hakem havuzunu genişletmesi gerekliliği ortada. Sezon başı Süper Lig kadrosuna Zorbay Küçük, Tugay Numanoğlu ve Abdülkadir Bitigen çıkarılmıştı mesela. Bu hakemler Süper Lig için yeterli değilse neden listeye eklendi? Yeterlilerse bunlara neden Süper Lig’de maç verilmiyor?

Haberin Devamı

Bence adil atama hususunda atılacak bir başka önemli adım, bir ‘hakem atama yazılımı’nın devreye sokulması. Bu yazılım vasıtasıyla aynı hakemin bir takımın maçına üst üste verilmesi (ya da ısrarla bir takımın maçına verilmemesi), bölge detayı, hafta içi Avrupa’da maç yöneten/yönetecek hakemlerin yanlış görevlendirilmesi, cuma sabahı Moldova’dan dönen hakemin cumartesi Malatya’ya gönderilmesi gibi hatalar önlenir. Yazılım, hakem performansları ve maçın zorluk durumuna göre o müsabaka için aday isimlerin otomatik olarak listelenmesini sağlar. Her müsabaka için en uygun 2’şer3’er adayı çıkarır, MHK da son kararı verir. Hatta kim bilir belki de MHK, devrim niteliğinde bir karar alır ve o 3 adaydan birini kura ile seçer. Böyle bir atılım yapılırsa, kamuoyunda atamalara olan inancın artacağını düşünüyorum ben doğrusu.

HAFTANIN ÜZÜNTÜSÜ

DÜNYA Kupası ve top 5 ligin 4’ünden sonra nihayet Şampiyonlar Ligi de VAR’a geçti. Devler Ligi’nde de diğer tüm büyük turnuvalardaki gibi VAR’ların isimleri diğer görevlendirmelerle beraber kamuoyuyla paylaşılıyor. Süper Lig’de ise maalesef halen VAR’ların isimlerini ancak maç günü TFF sitesinde görebiliyoruz.

HAFTANIN ÖNERİSİ

ŞAMPİYONLAR Ligi son 16 turunda Çakır ve ekibi sahada görev yaparken, VAR masasında bir Türk’ün olmaması üzücüydü. İnsan ister istemez şunu düşünüyor: Hazır MHK yönetiminde bir değişiklik olmuşken, eğitim konusunda da bir hamle yapılamaz mı? Mesela Uilenberg’in eğitimlerinin katkısını görmüştük birkaç yıl.

Haberin Devamı

VAR’DA ESKi HAKEMLER KULLANILAMAZ MI?

HALEN Süper Lig’de hakemliği bırakma yaşı 47... Bülent Yıldırım’ın, Fırat Aydınus’un yaş aldıkça daha iyi maç yönettiklerini görüyor ve onlardan daha uzun süre faydalanamayacağımız için üzülüyorum doğrusu. Acaba hakemlikte üst yaş sınırı kaldırılabilir mi? Hakemler (İngiltere’deki gibi) fiziksel olarak yeterli oldukları sürece devam edebilirler mi? Eğer yaş sınırı kaldırılmayacaksa, bu hakemlerden hiç olmazsa VAR masasında faydalanmaya devam etmek doğru olmaz mı? Mesela hakemliği yeni bırakan Kamil Abitoğlu’ndan VAR’da faydalanamaz mıydık? Bülent Yıldırım aktif hakemliği bıraktığında onu VAR’da kullanmak güzel olmaz mı?

Haberin Devamı

ESKi FUTBOLCULAR HAKEMLiĞE YÖNLENDiRiLMELi

SÜPER Lig listesine yeni eklenen bazı isimlerin futbolcu ailelerden geldiklerini öğrendim, biraz umutlandım doğrusu. Çünkü hakemlerin kural kitabını bilmeleri kadar, futbolu bilmeleri de önemli. Hatta şunu da düşünmeden edemiyor insan: Özellikle alt liglerde onlarca profesyonel futbolcu, çeşitli sebeplerle 25’ine gelmeden futbolu bırakmak zorunda kalıyorlar. Acaba onlar bir vasıtayla hakemliğe yönlendirilemezler mi? Zira bir hakemin bu işe futbolu bilerek giriyor olması, 1-0 önde başlaması demek.

 

Yazarın Tüm Yazıları