Bu takım Fenerbahçe değil, "Soldado +10"

Takım olarak kötü oynayan Fenerbahçe'yi bireysel performanslar kurtardı.

Haberin Devamı

Moses, hemen her hücumun içinde var. İnanılmaz istekli. Soldado’ysa muazzam bir profesyonel. Fenerbahçe’nin ikinci devrede kazandığı puanların tamamı nerdeyse onun sayesinde.

SİVASSPOR, geçtiğimiz hafta Malatya önünde ne oynadıysa aynısını oynadı Fenerbahçe’ye karşı. Savunmadaki mecburi Braz/Papp değişikliği dışında aynı 11, aynı strateji. En uçta sahte dokuz Diabate’li, santrforsuz düzen. Tepeden tırnağa, santrfordan stopere yüksek savunma disiplini. Sürekli önde baskıyla rakibin oyun kurmasına izni vermeme çabası. Sağda iki savunmacı Fatih-Douglas arka arkaya. Yanal’ın tek ve en etkili hücum silahı Moses’ı o çizgiden saklaması gerekirdi mesela. Ama Moses maçın önemli bölümünü Fatih-Douglas’la boğuşarak geçirdi.

Fenerbahçe’nin Kadıköy’de 75 dakikaya kadar yayılan ve protestolara neden olan etkisizliğinin sebebi de Sivas’ın önde baskı düşüncesiydi zaten. Bir Türk futbolu klasiğidir “önde baskıya karşı çaresiz kalmak”. Milli takım dahil, büyükler dahil hemen hiçbir takımımız önde baskıya karşı çare üretemiyorlar. Bunun iki temel sebebi var:

Haberin Devamı

1-) Türkiye’de oyunu stoperlerin değil, ön liberoların kurduğuna inanılması. Stoperlerin asla top kullanma konusunda kendini geliştirme ihtiyacı duymamaları. Fenerbahçe’nin stoperlerinin de bu konuda son derece yeteneksiz olmaları.

2-) Takımların da geriden çıkma konusunda özel çalışmalar yapmaması. Ceza alanı ön çizgisiyle orta yuvarlak arasındaki 30x30 metreye, yani kabaca 1 dönüm alana oyunun sıkışması. Oysa rakip size baskı yapıyorsa bekleriniz (ve açık oyuncularınız) taç çizgisine kadar açılır, ön liberolarınız orta saha çizgisi civarında pozisyon alırsa 50x60, yani yaklaşık 3 dönüme yayarsınız oyunu. Rakibiniz 5 adamla 1 dönümü savunabilir, ama 3 dönümü baskılamak daha zordur doğal olarak.

Fenerbahçe’nin takım olarak kötü oynadığı günü kurtaransa bireysel performanslardı dün... Moses, hemen her hücumun içinde var. İnanılmaz istekli. Soldado’ysa muazzam bir profesyonel. Fenerbahçe’nin ikinci devrede kazandığı puanların tamamı nerdeyse onun sayesinde. Eğer Avrupa listesine yazılsaydı, belki de bugün Fenerbahçe çeyrek finalde olabilirdi. Bu sezon Fenerbahçe’nin tüm oyuncuları ayrı, o ayrı bir yerde bence.

Haberin Devamı

MOSES 45 DAKİKA AYAKTA KALAMADI

14 yıllık meslek hayatım boyunca en fazla dile getirdiğim konulardan biri bu: “Spor Toto Faul Ligi”nden bir maç daha izledik dün gece Kadıköy’de. İlk 45 dakika sonunda Sivassporlular 14, Fenerbahçeliler’se 3 faul yapmışlardı. Sivas’ın 14 faulünün 9 tanesi, ikinci ve üçüncü bölgede. 6 tanesi Moses’a yönelikti. Sivaslılar net bir biçimde stratejik faullerle Fenerbahçe’nin olgunlaşmakta olan her hücumunu kestiler ilk 45 dakikada. İlk devrede tek sarı kart Bjarsmyr’e çıktı, o da zaten umut veren atağı kesen bariz bir pozisyondu.
Bunu bu ligde bir sürü takım yapıyor, sadece ilk 45’teki Sivasspor değil. Hakemler, özellikle bir oyuncuya yönelik stratejik faullü oyunu seziyorlarsa erken sarı kart kullanmalı. Hakem oynamak isteyenin yanında olmalı, oynatmayanın değil.

Haberin Devamı

ŞU BİTİŞ DÜDÜKLERİ

451’de Hasan Ali, Diabate’yi çekerek umut veren bir atağı kesti. O sırada Bülent Yıldırım’ın düdüğü geldi ama bu bir faul düdüğü değil, ilk yarıyı bitiren düdükmüş! Geçen hafta da Hüseyin Göçek gole giden Robinho’yu durdurmuştu bitiş düdüğüyle. Enteresan gerçekten.

GÜNÜN POZİSYONU

İKİNCİ yarının başlangıç düdüğü çaldı, Sivasspor santrada topu Özer’e oynadı, Özer savunmanın arkasına kaldırdı. Arkaya tek başına koşu yapan Diabate rahatlıkla, özgürce girdi pozisyona. Biraz daha dikkatli olsalar kolaylıkla bulacaklardı golü. Fenerbahçe savunmasının özeti gibi.

GÜNÜN SORUSU

FATİH Aksoy’u Beşiktaş neden gönderdi ki sahi? Hem Malatya, hem Fenerbahçe maçlarında sağ bekte gayet iyi oynadı. Yani Gökhan Gönül’e alternatif olabilirmiş pekala. Üstelik Beşiktaş’ta savunma göbeğinde Necip’e kadar düşülmüşken Fatih düşünülmez miydi orada?

GÜNÜN MERAKI

Haberin Devamı

LIVERPOOL, Skrtel’i gönderdiğinde taraftar forumlarında yazılanları hatırlıyorum: “Hücumcuya sırtını yaslayıp faul almaya Türkiye’de devam eder artık”... “Her sezon 2 golle bizi kandırdı, biraz da Türkiye’yi kandırsın”... İyi bir profesyonel ama bu seviye için yeterli bir stoper mi artık emin değilim.

Günün hayal kırıklığı

DIABATE süratli, fuleli, çalımcı bir oyuncu. Ama bu özelliklerini gösterebilmesi için sanırım çizgiye sırtını yaslaması gerekiyor. İki haftadır en uçta santrfor rolünde oynuyor, takım savunmasına yaptığı katkı takdire değer. Ama hücum özelliklerini bence merkezde gösteremiyor.

 MAÇIN ADAMI: SOLDADO

Yazarın Tüm Yazıları