Alan yorumlayıcı Mertens

Belçikalı, kendisine ihtiyaç duyulduğunda hep hazır.

Haberin Devamı

Dün akşam Alanyaspor teknik direktörü Fatih Tekke, maç öncesi aynen şu sözcükleri söyledi mikrofonlara: “Oyunu hızlandırmamamız lazım.” Fatih Tekke harika bir santrfordu, onu seyretmek büyük keyifti. Umarım en az o kadar iyi bir teknik direktör olur ancak yolculuğun henüz başındaki genç bir hocanın, hedefleri-hayalleri olan bir teknik adamın bir müsabaka öncesi “oyunu hızlandırmamamız lazım” demesi bir sporsever olarak üzdü beni. Elbette Fatih Hoca’nın kendisine göre haklı gerekçeleri olabilir. Ben farklı bir şey kastettim diyebilir, kadromun kalitesi bu, sıralamada diplerdeyiz diyebilir. Ama eğer Mourinho Uniao Leiria’yı, ya da Sarri Pescara’yı çalıştırırken hedefleri ‘oyunu hızlandırmamak’ olsaydı, şu an bulundukları noktalara gelemezlerdi. “Dilimizin sınırları dünyamızın sınırlarıdır” demiş Wittgenstein. Dünyayı değiştirmeye kendimizden, kendimizi değiştirmeye de dilimizden başlamamız gerekiyor bence.

ÇÖZÜM ÜRETİCİ

Haberin Devamı

Eğer bir takım Galatasaray’ın karşısına ‘oyunu hızlandırmamak için’, ‘geride maaile kapanıp boşluk vermemek için’ çıkıyorsa, orada çözüm üretici genelde Mertens oluyor. Almanlar’ın Thomas Müller için kullandığı bir tabir var, ‘raumdeuter’ diye. Alan/ boşluk yorumlayıcı anlamına geliyor bu terim. Bu sezon Galatasaray’da Mertens’in rolü iki sebeple Müller’e benziyor:

1) Yaşı artık belli bir seviyeye geldi. Tüm müsabakalarda oynamıyor, gücü 90 dakikaya yetmeyebiliyor. Ancak ona ihtiyaç olduğunda hep orada. Hep hazır. Ve problem çözüyor.

TIPKI MÜLLER GiBi 

2) Mertens de aynen Müller gibi mobil oynuyor. İkinci santrfor rolünde statik kalmıyor, hareket ediyor. Ve bu hareketliliğin de temelinde bir mantık var. Sahayı yorumluyor, hangi bekin üzerine oynaması gerektiğini, kimin arkasına koşu yapabileceğini süzüyor. Ona göre seçiyor boşluğunu. Dün fırsatı Alanya’nın solunda gördü. Sağa yakın oynadı, sürekli orayı yokladı. Birinci golü oradan attırdı, üçüncüyü oradan attı. Dördüncüde de akıllı bir çapraz koşusu var.

3 gün sonra sezonun en kritik maçını oynayacak Galatasaray için Dries Mertens’in bu formu olumlu bir haber bence.

Yazarın Tüm Yazıları