MHK Başkanı İbanoğlu, Ali Koç'u dava etti! Peki şimdi ne olacak?

Ahmet İbanoğlu'nun Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'u mahkemeye vermesi, birçok soruyu da beraberinde getirdi.

Haberin Devamı

Ali Koç, Divan Kurulu’nda MHK Başkanı Ahmet İbanoğlu hakkındaki konuşmaları; Trabzonspor Başkanı Ertuğrul Doğan da F.Bahçe maçı çıkışı hakemler hakkındaki söylemleri nedeniyle dün PFDK tarafından 45’er gün hak mahrumiyeti cezasına çarptırıldı.

Koç, MHK Başkanı'na "karakteri zayıf", "omurgasız"; Doğan da hakemlere "sahtekar", "ahlaksız", "terbiyesiz" şeklinde ithamlarda bulunmuştu.

HASSAS OLDUĞU BİLİNİYORDU

PFDK sevkleri dışında MHK Başkanı’nın ve hakemlerin adli yollara başvurup başvurmayacağı merak ediliyordu. Önceki ve bugünkü MHK dönemi itibarıyla görüşmelerimden Ahmet İbanoğlu’nun bu konulara hassas olduğunu tahmin ediyordum ki dün Ali Koç’u hakaret gerekçesiyle mahkemeye verdiği haberi düştü.

BİR İLK GERÇEKLEŞİYOR

Yanılmıyorsam sadece Zekeriya Alp’in, Karagümrük Başkanı Süleyman Hurma ile bir maçtan sonra yaşananlar nedeniyle mahkeme süreci olmuştu. Bunca yıldır herhangi bir MHK Başkanı’nın 3 büyüklerden bir kulüp başkanını mahkemeye verdiğini hatırlamıyorum. Bir ilk gerçekleşiyor. Futbol iklimi aşikar bir ülkede, şampiyonluk yarışındaki 3 büyük takımdan biriyle ülkenin hakem kurulu başkanının mahkemelik olması nasıl yorumlanacak?

Haberin Devamı

BUNDAN SONRA NELER YAŞANACAK?

1- MHK Başkanı, Profesyonel Müsabaka İcra Kurulu (PMİK)’nun 3 üyesinden biri. PMİK normalde yapay zeka yokken Süper Lig maçlarını atayan 3’lüydü. Şu anki durum bu işleyişe ciddi bir etkisi olmayacak gibi gözükse de Fenerbahçe maçlarına yapılan atamalar daha fazla sorgulanacak. Yapay zeka/manuel atama kavgası büyüyecek.

2- Fenerbahçe veya rakiplerinin maçlarındaki hatalar çok farklı algılanılmaya başlayacak.

3- Görev alan hakemlerin maçlardaki tedirginliği çok daha fazla olacak.

4- “Davanın selameti açısından etik olması için MHK Başkanı’nın istifa etmesi gerekir” diyenler çıkacak.

5- “İş ayrı, bireysel dava ayrı, TFFMHK-Kulüpler üçgeninde işleyişe etkisi olmaz” diyenler çıkacak.

6- Fikri takip açıdan her kulübün abartılı açıklamalarında MHK ve üyelerinden aynı tepki beklenecek.

7- Medya/sosyal medya tepkileri mevcuttan daha yukarıya taşınacak.

Haberin Devamı

AHMET İBANOĞLU SİNEYE Mİ ÇEKTİN YOKSA BAŞKANLIK GÖREVİNİ Mİ BIRAKSIN?

Bugün bir milat...

Ahmet İbanoğlu şimdi ne yapacak?

1- Bir başkan hakaret etti ve zaten yıllardır pek çok başkan böyle yapıyordu diye sineye mi çeksin?

2- Vaka-ı Adiye oldu diye duymazdan gelip, onurunu yerler altına mı aldırsın?

3- MHK Başkanlığı gibi camiadan gelen biri için en gurur verici görevi, bir kulüp başkanıyla mahkemelik oldu diye bıraksın mı?

YILLARDIR NELER NELER SÖYLENDİ ANCAK KİMSE KILINI KIPIRDATMADI

Ali Koç penceresinden hatta tüm kulüp başkanları gözünden bakıyorum...

Yıllardır neler neler söylendi, kimse kılını kıpırdatmadı. Doğal olarak kamuoyuna ve taraftarına kulübümüzün haklarını yedirmeyiz mesajını vermek için konuştu. Ve yıllarca hakemler ve kurullar ayaklar altına hep alındığından, PFDK cezalarıyla yetinildiğinden konuşma şeklinde bir sakınca görmedi. Aynen diğer pek çok başkan gibi.

Haberin Devamı

Fenerbahçe-Trabzonspor maçından sonra duyduklarımız her iki başkana da yakışmadı. Daha öncekilere de keza aynı şekilde. Futbolumuzda huzurun bulmanın yolu bu değil.

Ahmet İbanoğlu’nun açtığı dava, TFF’lere, kulüplere, hakem camiasına, futbol dünyasına mesajdır.

HER SEZON USANMADAN AYNI SENARYOLARI İZLEDİK

Bugünün öznesi sayın Ali Koç gibi gözükse de 15 yıldır çağrıda bulundum. Bu sayfalarda Türk hakemliğinin ve MHK’larının sezonluk yaşam eğrisini yazdım. Başkanların sezona hiç inandırıcı olmayan sahte fair-play mesajlarıyla, sempatik görüntüleriyle başlayıp, sırasıyla tepkilerinin gelmesinden bahsettim. Kasım-Aralık ayında sezonun ilk infaz listesi, devre arasında Merkez Hakem Kurulu üyesi değişim talebi ve Mart’ta hoş geldin yeni MHK! 2000’den bu yana 23 yıllık süreçte 21 MHK kabul edilebilir mi?

Haberin Devamı

YOK EDEREK ÇÖZEMEYİZ

Kulüp başkanlarına hatta sahiplerine soralım. Yönetim kademenizi hangi periyotta değiştiriyorsunuz?

Her sezon usanmadan aynı senaryoları izledik. Hastalıklı futbol ikliminde bütün kulüpler önce hakemlere, sonra MHK’lara, nihayetinde de TFF’ye periyodik saldırdı. Hakemin kellesi gitsin, MHK’dan şu ayrılsın, olmadı toptan MHK gitsin, o da olmadı TFF gitsin...

Kulüpler ve TFF birlikte çözüm için oturmalı. Hakemlerimiz çok tecrübesiz ve önemli kısmının yeteneği vasat. Avrupa’da da sıkıntı var ve UEFA kampanya başlattı: Be a referee (Hakem olun)! Hakemi ve kurulları yok ederek çözemeyiz.

 

Yazarın Tüm Yazıları