İşte Cumhurbaşkanı’nın bahsettiği Dozer Cemil

Erdoğan’ın sergi açılışında ismini andığı Cemil Usta 8 yılda hem Trabzon’un hem de Türk futbolunun efsanesi oldu. Bordo mavilerin ilk 2 şampiyonluğunda takım kaptanı olan Cemil Usta 1978-79 sezonu öncesinde kulüp satış listesine koyunca Türk futbol tarihine geçen efsane sözleriyle Rize’ye gitmeyi reddedip 27 yaşında futbolu bıraktı.

Haberin Devamı

Şut ve Gol’ sergisinin açılışında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ismini andığı futbolcuların hepsi tanıdık isimlerdi.

Lefter Küçükandonyadis, Baba Hakkı ve Metin Oktay...

Ama bir başka isim daha vardı Erdoğan’ın andığı, “Dozer Cemil.” Önce bir dakika dedim, “Dozer Cemil kim?” Sonra hemen hatırladım, Trabzonspor’un efsane kaptanı ve 2019-20 sezonunda Süper Lig’e adını veren Cemil Usta’dan söz ediyordu Cumhurbaşkanı.

27 YAŞINDA BIRAKTI

Cemil Usta, 1951 Trabzon doğumlu. Futbola 1967 yılında alt yapıda başladı. 1970’te geldiği Trabzonspor forması ile sol bek oynadı, ilk 2 şampiyonlukta kaptan olarak sahadaydı. 200 maça çıktı ve 12 gol attı. 1978-79 sezonu öncesinde kulüp satış listesine koyunca 27 yaşında futbolu bıraktı. 14 Ağustos 1983 yılında Orduspor’la yapılan bir jübile maçıyla da yeşil sahalara tamamen veda etti.

Haberin Devamı

RiZE’YE GiTMEDi TARiHE GEÇTi

Cemil Usta’yı namı diğer, “Dozer Cemil”i Trabzonspor efsanesi haline getiren bir diyalog işte o yıllarda yaşandı. Dönemin Trabzonspor yönetimi Cemil Usta’yı Rizespor’a satmak istedi ama aldıkları yanıt çarpıcıydı:

Ben Trabzonspor kaptanıyım. Başka bir kaptanın arkasından nasıl sahaya çıkarım.”

LiVERPOOL’U YIKAN ADAM

Cemil Usta sadece bu diyalogla değil, Avrupa Kupaları’nda ve İngiltere’de fırtına gibi efsane takım Liverpool’a da attığı golle zihinlerden hiç silinmedi.

Trabzon’da oynanan maçta bir dönem Beşiktaş’ın teknik direktörlüğünü de yapan John Benjamin Toshack’ın Necmi’yi düşürmesi sonucu kazanılan penaltıda Trabzonspor Teknik Direktörü Ahmet Suat Özyazıcı atışı Kadir’in (Özcan) kullanmasını istedi. Ancak Kadir penaltıda tereddüt edince, ‘Dozer’ lakaplı Cemil Usta 62. dakikada attığı penaltı golüyle 14 maçtır Avrupa’da yenilgi yüzü görmeyen kırmızılıları hüsrana uğrattı.

O yıl Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupasını müzesine götüren Liverpool sezonun en sürpriz yenilgilerinden birini Trabzonspor’dan aldı.

1. LiG’DEKi 2. SEZONDA 3 KUPA BiRDEN GELDi

Trabzonspor 1974-75’te ilk kez yer aldığı 1. Lig’de sezonu 9. sırada bitirdi. 1975-76 sezonuna Şükrü Ersoy ile başlayan bordo mavililer Ahmet Suat Özyazıcı yönetiminde ligi F.Bahçe’nin 3 puan önünde tamamlayarak ilk şampiyonluğunu kazandı. Türkiye Kupası’nı finalde G.Saray’a kaptıran Trabzonspor, Cumhurbaşkanlığı Kupası ve Başbakanlık Kupası’nı ise almayı başardı.

Haberin Devamı

ALİ KEMAL DENİZCİ: PARAYI SEÇiP RiZE’YE GiTMEDi

Benim en yakın dostumdu ama içine kapanıktı biz ona takıla takıla açtık. Suat hoca (Ahmet Suat Özyazıcı) onu oynatmıyordu. Hırslanmış antrenmana çıktık, benim karşımda rakip takımda oynuyor. Fakat bana tekme tokat girerken, yumruğu ile yuvarlandım, soyunma odasına girdik. Geldi boynuma sarıldı, “Kardeş kusura bakma Suat hoca beni yemeye çalışıyor kendimi göstermem gerek, hırs yaptım. Özür dilerim” diyerek ağlamasını unutamam. Trabzon yönetimi, Rizespor’a yollamak istedi, “Ben Trabzonsporluyum“ diyerek Rize’nin verdiği parayı reddetti.

MUAMMER SAKA: PARA DEĞiL ARMA AŞIĞIYDI

Cemil Usta sadece Trabzonspor için değil Türkiye’ye örnek bir futbolcuydu. Bizlerin idolüydü. Kariyeri boyunca tek amacı Trabzonspor armasını taşımaktı. Bordo mavili renklere ve takımına aşıktı. O dönemde ihtiyacı olmasına rağmen yapılan transfer görüşmelerinde “Benim derdim oynamak, para değil” diyerek boş mukaveleye imza atarken Karadeniz’deki tüm futbolculara örnek oldu.

Haberin Devamı

FIRTINA’DA 9 KUPA KALDIRDI

Cemil Usta, Trabzonspor ile biri 2. Lig’de olmak üzere 2 lig şampiyonluğunun yanı sıra 2 Türkiye Kupası, 2 Cumhurbaşkanlığı Kupası, 2 de Başbakanlık Kupası zaferi yaşadı. A Milli formayı da Bulgaristan ve İtalya maçlarında olmak üzere 2 kez giydi.

52 YAŞINDA KALBiNE YENiLDi

Cemil Usta, futbolu bıraktıktan sonra bir süre bordo mavili kulüpte ve alt yapıda görev aldı ancak bir süre sonra ayrıldı. 2000 yılında kısmi felç geçirdikten sonra 15 Mart 2003 yılında evine giderken geçirdiği kalp krizi sonrası 52 yaşında hayatını kaybetti.

Yazarın Tüm Yazıları