Manchester United'ın yeni Guardiola'sı Erik Ten Hag

Manchester United eski günlerine dönüş İçin her çareyi deniyor. Son yıllarda göreve kim gelse Old Trafford’daki o şaşaalı günleri geri getiremedi.

Haberin Devamı

Geçici olarak teknik direktörlük koltuğuna oturan Ralf Rangnick bile bu takımın değişmesi gerektiğini hatta Liverpool’un Klopp’a tanıdığı kadar bir süreye ve oyunculara ihtiyaç duyduğunu açıkladı. Elbette onun futbol aklı kendinden sonraki isim konusunda United’a net bir fikri de vermeyi ihmal etmedi. O isim Rinus Michels, Piet Keizer ve Johan Cruyff gibi isimlerle başlayan Ajax efsanesini şimdilerde başka bir boyuta taşıyan Erik Ten Hag’tan başkası değildi. Futbolun dahisi Guardiola’dan esinlenerek etrafına topladığı gençlerle yeni bir model yaratan Erik Ten Hag, Ajax’ı nasıl bu hale getirdi? Kısa kısa anlatalım...

OVERMARS'IN YAKIN TAKİBİNDEYDİ

Aslında her şey Hollandalı teknik adamın futbol kariyerini noktaladıktan sonra kariyer basamaklarını sabırla, birer birer tırmanmasıyla başladı. Futbola bir stoper olarak başlayan Ten Hag, kariyerinde Twente, De Graafschap, Waalwijk ve Utrecht gibi takımların formasını giydi. Ancak yeşil sahalarda istediğini bulamayınca 32 yaşında futbolu bıraktı. Twente’de aynı yıl U17 takımını çalıştırmaya başlayan Ten Hag, burada geçirdiği 1 yılın ardından U19 takımının başına geçti. Tam 3 yıl burada başarılı sonuçlara imza attıktan sonra A takımına yardımcı antrenör oldu. Twente’deki yardımcı hocalık kariyerini 3 yıl boyunca sürdürdükten sonra PSV’den gelen teklife evet diyen Ten Hag, burada da 3 yıl boyunca yardımcılığa devam etti. Ajax mucizesinin en büyük destekçilerinden biri olan Marc Overmars o dönem hissedarı olduğu Go Ahead Eagles’ın teknik direktörlüğüne Ten Hag’ı getirdi. Futbolu bıraktıktan 10 yıl sonra ilk defa bir takımın teknik direktörüydü.

Haberin Devamı

PEP GUARDIOLA İÇİN BAYERN MÜNİH'E 'EVET' DEDİ

Ama bir yıl sonra Bayern Münih’ten gelen ikinci takım teknik direktörlüğüne ‘evet’ dedi. Sebebi ise hayranı olduğu Guardiola ile çalışma şansını bulmaktı. Onun metodolojisini yakından öğrenmek için hiç düşünmeden bu teklifi kabul etti. İki yıl boyunca Guardiola’dan oyun kurgularını, doğru iletişimi, oyuncularla birebir konuşmayı ve onlardan en yüksek verimi almayı öğrendi. Bugün Ajax’a oynattığı 4-3-3, 3-4-3, 4-1-2-3, 4-4-1-1 gibi 4 farklı stratejiyi Guardiola’dan esinlendi. Bayern döneminde Neuer, Lahm, Ribery ve Roben gibi oyuncuları izleyerek onların mental anlamdaki gücünün takıma nasıl pozitif etki ettiğini gördü. Guardiola’nın bunun için nasıl çalışmalar yaptığını yakından takip etti.

Haberin Devamı

Manchester Unitedın yeni Guardiolası Erik Ten Hag

KENDİ KİŞİSEL GELİŞİM PLANINI UYGULADI, YENİ AJAX'I YARATTI

Buradan ayrılırken cebinde önemli projeleri vardı. Utrecht’ten gelen teklifi reddetmedi. İlk yılında takımı beşinci, ikinci sezonunda ise dördüncü yaparak tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Tarihler 2018 yılını gösterdiğinde Overmars bu kez bir diğer Ajax efsanesi Van Der Sar ile birlikte Ten Hag’ın kapısını çaldı. Yeni bir Ajax yaratmak istiyorlardı ve bu projenin kilit ismi olarak da onu seçmişlerdi.

HEMEN KOLLARI SIVADI

Futbolu bırakmasının üzerinden 15 yıl geçmişti ve artık 47 yaşındaydı. Cebinde futbola dair edindiği bilgiler ve karşısında kendisinden çok şey bekleyen bir Ajax vardı. Hiç durmadan kolları sıvadı Ten Hag. Dünyayı yeniden keşfetmek yerine Guardiola’dan öğrendiklerini kendi düşünceleriyle birleştirdi. Her gün ofisinde fotoğrafları asılı olan Van Gaal, Rinus Michels ve Johan Cruyff’tan sonra Ajax efsanesinin yeni lideri olmak istiyordu. Kendi hazırladığı ‘Kişisel Gelişim Planı’nı önce Ajax’a empoze etti. Bu projede her futbolcusuna profesyonel danışmanlarla özel terapiler uygulan Ten Hag, seansa katılan oyuncularının özgüvenini ve mental güçlerini artırdı. Bu projesi o kadar başarılı oldu ki Hollanda Futbol Federasyonu’na bile özel bir sunum yaptı.

Haberin Devamı

5 KUPA BIRAKTI

Kurduğu doğru iletişim, pozitif hava ve basit futbol anlayışı sayesinde yaş ortalaması 24 olan bir takımı Şampiyonlar Ligi’nde yarı finale taşıdı. Yarattığı genç Ajax takımı ile geride bıraktığı 5 yılda 210 resmi maça çıkan 52 yaşındaki teknik adam 156 galibiyet, 25 beraberlik ve 29 mağlubiyet alırken 5 kupa bıraktı.

Yazarın Tüm Yazıları