Futbolun Harvard’ı Right to Dream

1999’da Gana’da hayata geçirilen akademi, yıldız yetiştirmeye devam ediyor.

Haberin Devamı

Tom Vernon tarafından 1999 yılında Gana’da hayata geçirilen ‘Right to Dream’ şimdilerde Premier Lig kulüplerinin çok sayıda oyuncu transfer ettiği bir kaynak haline geldi. Projeye başladığında evinde ağırladığı 16 oyuncu adayı genç ile yola çıkan Vernon şimdilerde Gana, Fildişi Sahili, Mısır, Danimarka ve ABD’de potansiyelli gençleri geliştiren akademilere sahip.

15 BiN ÇOCUKLU SEÇME

Gana'da geçen yıl yaklaşık 15 bin çocuğun katıldığı denemelerden sadece 90’ının akademiye alınması organizasyonun olaya ne denli titiz yaklaştığının da bir göstergesi. Akademideki gençlere 5 yıllık bir taahhüt sunuluyor. Tüm çocuklar futbol ve eğitim perspektifinde değerlendiriliyor. Yaratıcılıkları, sosyal olarak farkındalıkları ve potansiyel liderlik niteliklerine kadar her şey inceleniyor. Burada başarılı olan oyuncular bu sezon Danimarka’nın Nordsjaelland Kulübü’ne gönderilerek Avrupa futboluna ilk geçiş noktalarına ulaşıyorlar.

Haberin Devamı

YENi RUHLAR KEŞFEDiYORUZ

Right to Dream’in kurucusu Tom Vernon yapmaya çalıştıklarıyla ilgili bugüne kadar hiç duymadığımız şeyler söylüyor: “Öğrendiğim şeylerden biri ruhun gerçekten önemli olduğu. Yaşama sevinci, insanlarla bağlantı kurma yeteneği ve içine girdikleri her durumdan en iyi şekilde yararlanma arzusu olan duygusal çocukları arıyoruz. Bu geleceğimiz için de gerçekten ilginç bir şey. Yeni ruhlar keşfetmek nasıl olurdu sorusunu uzun uzun konuştuk. Profesyonel futbol oynayabileceğini umduğumuz ancak profesyonel oynasalar da oynamasalar da ücretsiz olarak dünya standartlarında eğitim alabilecek ve devam edip harika şeyler yapabilecek çocukları kabul ediyoruz. Belki daha da ileri gidebilir ve akademimiz için futbolun Harvard’ı diyebiliriz.”

ROL MODELLERi KUDUS

Ağustos ayında Ajax’tan West Ham’a 38 milyon sterlin karşılığında transfer olan Ganalı Mohammed Kudus akademinin parlayan yüzü oldu. Kudus kısa sürede West Ham için kilit bir oyuncu haline geldi. Bir diğer akademi mezunu 2024 Afrika Uluslar Kupası’nda ‘En İyi Genç Oyuncu’ seçilen Fildişi Sahilli Simon Adingra 2022’de FC Nordsjaelland’dan 6 milyon sterlin karşılığında Brighton’a katıldı. 19 yaşındaki Ganalı İbrahim Osman 19 milyon sterline Brighton’a transfer olan bir diğer isim oldu. Liste uzayıp gidiyor ve akademi üretmeye, Avrupa futboluna giden köklü bir yol sunmaya devam ediyor.

Yazarın Tüm Yazıları