eSpor devriminin gerçekleri…

Stres, aşırı konsantrasyon, düşünülemez stratejiler, insanlık dışı refleksler… Hepsi dijital rekabet dünyasının birer parçası; kısacası eSpor’un tanımı.

Haberin Devamı

Her insan doğduğu günden itibaren çevresel faktörlere karşı sürekli bir savaş verir. Kimi bu yarışa adapte olur, kimi rekabetin dışına itilir. Ayakta kalanlar ise elde ettikleri zaferlerle şöhreti, parayı ve unvanları hanesine yazdırır.

Tıpkı 300 milyondan fazla insanın ilgilendiği eSpor’da olduğu gibi…

eSpor, ‘spor’ mudur? En büyük tartışmalardan biri de bu. Fiziksel olarak efor sarf edilmediği gibi yanlış bir algıya düşülmesi bu tartışmanın temel noktasını oluşturmaktadır.  Cevabı ise basit; spordur. ABD ve Kore olmak üzere pek çok ülkenin eSpor oyuncularına şimdiden ‘sporcu vizesi’ vermesi de bu tartışmaya verilecek en güzel cevaptır aslında.

Bu cevap tatminkâr gelmediyse bilimsel olarak açıklayalım. Köln Spor Akademisi tarafından yapılan araştırma; eSpor oyuncularının tıpkı diğer sporcular gibi motor sprint ürettiklerini ve stres seviyelerinin benzer olduğunu ortaya koymuş hatta diğer türlerden daha zorlu olduğu sonucuna varmıştır.

Haberin Devamı

Ve bilinenin aksine eSpor’cular için hayat o kadar da kolay değil. Çünkü dijital dünyanın en iyisi olmak için sert ve zorlu antrenman programlarından geçmek zorundalar. Arkalarında antrenörler, analistler ve hatta spor psikologlarının olduğu karmaşık bir altyapıya sahipler. Zihinsel hazırlık kadar vücutlarını da hazır tutmaları gerekiyor. Optimum performansa ulaşmak onlar için su kadar, hava kadar önemli. Bu nedenle sağlıklı beslenme, diyet ve sürekli spor yaşamlarında büyük bir yer tutuyor.

eSpor’cular için yaygın olan söylentilerden biri de ‘asosyal’ oldukları yönünde. Peki, bu kliÅŸe doÄŸru mu? Oyun oynayan bu gençler gerçekten ‘asosyal’ bireyler mi? Newzoo tarafından yapılan özel bir çalışma bunun da gerçeklikten son derece uzak olduÄŸunu ispat ediyor.ÂeSpor’cuların ve hatta onları takip eden hayranlarının son derece eÄŸitimli, ortalama nüfusun üstünde bir ekonomik güce ve mutlu evliliklere sahip olduklarını rakamlarla ortaya koyuyor.

 

Kısacası eSpor basit ve göz ardı edilecek bir spor hareketi değil. İnternetin gelişiyle birlikte medyayı da etkileyen ve etkilemeye devam edecek olan bir devrimin parçası. Kuruluşundan bu yana ana akım medyada görünürlüğü olmayan eSpor, şimdilerde bunları da aşmaya başladı. Gerek gazeteler, gerek televizyonlar gerekse radyolar eSpor konuşur hale geldi.

Haberin Devamı

Gerçek şu bu sektörün büyümesi engellenemez. Bilinirliği arttıkça daha fazla insan bu yarışmaları izlemekten keyif almaya başlayacak. Ve eSpor hayatımızda en heyecan verici gösterilerden biri haline gelecek.

Yazarın Tüm Yazıları