Ligler bitti, şimdi ne izleyeceğiz

Ülkemizde ve Avrupa’nın önde gelen liglerinde sezonları tamamladık. Şu an İspanya 2.Ligi play-off’ları hariç, Avrupa’nın majör liglerinde, çıkan ve düşen takımlar belli oldu. İspanya 2.Ligi play-offları sonunda La Liga’da gelecek sezon oynayacak son takımı öğreneceğiz, özellikle futbol severler liglerin yeni bittiği, milli maç haftasının da geride kaldığı bu dönemde boşlukta hissedebilirler. İşte onlar için birkaç öneri:

Haberin Devamı

Ligler bitti, şimdi ne izleyeceğiz

KONFEDERASYONLAR KUPASI (17 Haziran – 2 Temmuz Rusya, Yayıncı: TRT Spor)

İlk olarak 1992’de yapılan, 1995’le 2005 arası 2 yılda bir yapılan ve 2005 yılından itibaren Dünya Kupalarından bir yıl önce, Dünya Kupasının yapılacağı ülkede, bir nevi Dünya Kupasına hazırlık ve ülkenin fiziki, teknolojik eksikliklerini de görmesini amaçlayan Konfederasyonlar Kupası, 8 takımla yapılmaktadır.

Bu 8 takım; ev sahibi ülke, son dünya şampiyonu ve 6 konfederasyonun şampiyonlarından oluşuyor.

Gelecek yıl yapılacak Dünya Kupası’nı müjdeleyen organizasyonun, son 3 şampiyonluğunu alan Brezilya; Güney Amerika Kupası’nı Şili’nin kazanmasından dolayı bu organizasyonda yer alamayacak.

Haberin Devamı

Yine de futbolu kısa sürede özleyenler için Konfederasyonlar Kupası, maçların TRT’de yayınlanacak olmasıyla, gayet güzel bir alternatif olarak görünüyor. Bizim de 2002 Dünya Kupası 3.lüğünden sonra, bir kere 2003’de kısmen genç bir takımla katılarak 3.lük kazandığımız turnuvaya katılacak ülkeler şöyle:

A Grubu: Rusya (Ev Sahibi) Yeni Zelanda (Okyanusya Şampiyonu) Portekiz (Avrupa Şampiyonu) Meksika (Kuzey Amerika Şampiyonu)

B Grubu: Kamerun (Afrika Şampiyonu) Şili (Güney Amerika Şampiyonu) Avustralya (Asya Şampiyonu) Almanya (Dünya Şampiyonu)

*** Avustralya, Okyanusya kıtasında yer almasına rağmen, 2006 yılından beri Asya Futbol Federasyonuna üye durumda. Asya ülkeleri için Dünya Kupası yolu, Okyanusya ülkelerine göre çok daha kolay. Avustralya 2002 Dünya Kupası Okyanusya Elemelerinde 10 maçın tamamını, 91 gol atarak kazanmış sadece 2 gol yemiş, kıtalar arası elemede Uruguay’ı ilk maçta 1-0 yenmesine rağmen, rövanşta 3-0 yenilerek, maç başına 9.1 gol attığı rekor eleme performansını Dünya Kupası ile taçlandıramamıştı. Kangurular, en son 2006 Dünya Kupası elemelerine Okyanusya’dan katılıp, bir önceki Dünya Kupası elemelerinin de rövanşını alıp, Uruguay’ı penaltılarla eleyerek Dünya Kupasına gitmişti. 2018 Asya Elemeleri B Grbunda Japonya ve Suudi Arabistan ile ilk 2 direkt katılım hakkından birisini alma yarışındalar, 3.olurlarsa yine onları play-off bekliyor. FIFA’nın Dünya Kupasını 48 takıma çıkarması durumunda, Okyanusya ekstra play-off oynamadan, direkt 1 katılım hakkı kazanacak, Avustralya o zaman AFC’den OFC’ye döner mi, onu da bekleyip göreceğiz.

Haberin Devamı

Ligler bitti, şimdi ne izleyeceğiz


AVRUPA 21 YAŞ ALTI AVRUPA ŞAMPİYONASI (16-30 Haziran Polonya, Yayıncı: Eurosport)

1972 yılında 23 yaş altı, 1978 yılından itibaren de 21 yaş altı Avrupa Şampiyonası olarak oynanan, bizim de birkaç yıl öncesine kadar Ümit Milli Takım olarak adlandırdığımız takımların, Avrupa Şampiyonası finalleri Cuma günü Polonya’da başlıyor.

Bugüne kadar İtalya’nın 5, İspanya’nın 3 defa kazandığı şampiyona Avrupa futbolunda; Rudi Völler, Lauren Blanc, Davor Suker, Luis Figo, Cannavaro, Pirlo, Cech, Huntelaar, Mata, Carvalho gibi bir çok oyuncunun vitrine çıkmasında büyük rol oynamıştı.

Takım sayısının 8’den 12’ye çıktığı şampiyona, 4er takımın oluşturduğu 3 grupta oynanacak, grup birincileriyle beraber, en iyi grup ikincisinin yarı finale yükseleceği turnuvaya katılacaklar takımlar şöyle:

Haberin Devamı

A Grubu: İsveç, İngiltere, Polonya, Slovakya

B Grubu: Portekiz, Sırbistan, İspanya, Makedonya

C Grubu: Almanya, Çekya, Danimarka, İtalya

 

Ligler bitti, şimdi ne izleyeceğiz

KADINLAR EUROBASKET 2017 (16-25 Haziran Çekya, Yayıncı: NTV Spor)

Milli Takımlar düzeyinde, istikrarlı olarak en başarılı olduğumuz spor dalı muhtemelen kadın basketboludur. 1938’de başlayan ve bu yıl 37.si yapılacak Eurobasket 2017’de kadın basketbol takımımız yine yer alacak.

İki yılda bir yapılan Eurobasket’te, bu sene işimiz bir hayli zor olacak. Son üç turnuvada sırasıyla 2, 3 ve 5.sırada yer alan takımımızın, yine de 2018 Dünya Şampiyonası bileti almak için, son topa kadar mücadele edecek. Sovyetler Birliği’nin bugüne kadar 21 kez kazandığı, özellikle 1960-1991 arası 17 kez arka arkaya kazanarak, kırılması muhtemelen imkansız bir rekora imza attığı Avrupa Şampiyonasında, 1970 finalinde Sovyetler Birliği’nin 94-33’lük Fransa galibiyeti de muhtemelen çok uzun yıllar boyunca, Eurobasket Kadınlar tarihindeki en dominant final galibiyeti olacak gibi duruyor. 1938’den 1991’e kadar sadece 3 Avrupa Şampiyonu çıkaran turnuvada, Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra ise Rusya 3(en sonuncusu 2011’de A Milli takımıza karşı), İspanya ve Fransa 2şer kez olmak üzere 11 turnuvada, toplam 7 farklı takım kupayı ülkesine götürdü.
Grup liderlerinin direkt olarak çeyrek finale çıkacağı, gruplarını 2.-3. Sırada bitirenlerin çapraz eleme oynayarak çeyrek final şansı arayacağı Eurobasket 2017, futbola alternatif bir turnuva isteyenler için NTV Spor’dan 10 gün boyunca canlı olarak yayınlanacak. İşte gruplar:

Haberin Devamı

A Grubu: Macaristan, Ukrayna, Çekya, İspanya

B Grubu: Belarus, Türkiye, Slovakya, İtalya

C Grubu: Sırbistan, Slovenya, Fransa, Yunanistan

D Grubu: Letonya, Belçika, Karadağ, Rusya

Ligler bitti, şimdi ne izleyeceğiz

MLS, BREZİLYA, ÇİN, JAPONYA VE KUZEY AVRUPA LİGLERİ DE DEVAM EDİYOR

Bunun dışında mevsimsel şartları futbola uygun ülkelerde de ligler devam ediyor. Bu ligler arasında en çok ilgi çekenler ABD Ligi MLS, Brezilya, Çin, Japonya ve Baltık Ligleri.

MLS Eurosport kanallarından, Brezilya Ligi Bein Sports kanallarından, Çin Ligi ise S Sport’dan canlı yayınlanmaya yaz boyunca devam ediyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları